Biografie van een politieman

woutvisser3831 12 december 2023
Rond 1980 woonde ik in de Amsterdamse buurt waar Willi Lages zijn hoofdkwartier had.
Het voert te ver om te zeggen dat zijn Geest daar nog rondwaarde; maar helemáál verdwenen was hij zeker niet. Oudere buurtbewoners herinnerden zich destijds de 'Euterpestraat' (nu 'Gerrit Jan van der Veenstraat') maar al te goed -- temeer omdat de door Lages gevorderde school er nog altijd stond (en staat).

Zodoende aarzelde ik niet om Sytze van der Zee's biografie over Lages te kopen.
Het bleek een uitstekend boek te zijn, geschreven voor zover de bronnen dit toelieten. In de laatste weken voor de bevrijding (mei 1945) heeft de Duitse bezetter namelijk op grote schaal zijn eigen archieven & administraties vernietigd.

Zodoende weten we bijvoorbeeld niet, wie Anne Frank & familie heeft verraden. En ook niet of Willi Lages daarbij betrokken is geweest -- wat volgens mij heel goed zou kunnen.

Van der Zee's biografie tekent Lages als een bewame politieman, die zich zeer toegewijd aan Hitler toonde -- al lang voordat hij in Amsterdam arriveerde. Ook was Lages diplomatiek aangelegd, en kon goed met mensen omgaan. Hij werd door zijn superieuren gewaardeerd, en kreeg van hen de nodige ruimte om zijn moordende & meedogenloze werk grotendeels naar eigen inzicht te verrichten. En was tenslotte gewiekst genoeg om na de oorlog onder zijn doodvonnis uit te komen, en in zijn Duitse vaderland een natuurlijke dood te sterven.

Meer recensies van woutvisser3831