Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De ondraaglijke leegheid van het boek

WouW 15 januari 2022
Dit is een veel geprezen boek, zodoende is het op mijn leeslijst gekomen. Het boek begint veelbelovend maar die belofte blijkt al snel niet waargemaakt te worden. Eendimensionale, vreugdeloze karakters. Wanneer twee hoofdpersonen verongelukken denk je: prima, zijn we daar ook weer vanaf. Maar helaas, de hoofdstukken daarna zit je met terugwerkende kracht weer met ze opgescheept. De hond was het meest sympathiek (daarom is deel 7 van het boek het beste).

Het boek is niet slecht geschreven en de opbouw is boeiend. Her en der zit een interessante passage. Maar het boek bestaat (tot vervelens toe) bijna volledig uit overspel, gelardeerd met wat pseudo-intellectuele beschouwingen. Wanneer je alles over overspel, naakt en sex uit het boek haalt hou je nagenoeg niks over. Een kwelling om het boek uit te lezen. Toch gedaan, want wellicht volgt er een verrassend plot wat alles opeens in ander perspectief zet. Nee dus. Totale leegte.

Het boek is prima samen te vatten met een passage uit het boek zelf:
“Wat is schoonheid?”, zei Franz en de vernissage van een expositie waarbij hij onlangs aan de zijde van zijn vrouw aanwezig moest zijn, kwam hem voor de geest. Eindeloos zinloze toespraken en woorden, zinloze cultuur, zinloze kunst.

Weer een stap dichter bij het besluit om allen nog maar non-fictie te gaan lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van WouW

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?