Heerlijk kinderboek!
'Kareltje' van Kevin Hassing is een boek dat je met een glimlach opent, maar dat je tussendoor ook onverwacht raakt. Het verhaal draait om (Kromme) Kareltje, een personage dat we al kennen uit de populaire Mus en kapitein Kwaadbaard-serie. Dit keer staat hij volledig centraal. Fijn detail, je kunt dit boek prima los lezen.
Wat direct opvalt zijn de prachtige illustraties van Paco Vink. Ook leuk (en veelbelovend): dit boek voelt duidelijk als het begin van een nieuwe reeks. En eerlijk? Ik ben daar helemaal klaar voor.
Hassing snijdt in Kareltje meerdere serieuze thema’s aan, zonder dat het zwaar wordt. Pesten speelt een belangrijke rol en wordt op een begrijpelijke, kinderlijke manier uitgelegd. Of het nu gaat om plagen, buitensluiten of echt pesten: je voelt wat het met iemand kan doen. De situaties met Brand, maar ook de momenten tussen Kareltje en Hinkelien, zoals wanneer ze samen het script oefenen bovenop de theaterwagen, laten dat heel mooi zien.
De vriendschap tussen Kareltje en Hinkelien is bijzonder en oprecht. Niet overdreven, niet perfect, maar precies daardoor zo geloofwaardig. Kareltje zelf is enorm zorgzaam, altijd bereid om te helpen, wonden te hechten en voor anderen klaar te staan. Het boek laat ook mooi zien dat je aan de buitenkant niet altijd kunt zien wat er vanbinnen speelt.
De hoofdstukken zijn kort, de taal is toegankelijk en de humor is constant aanwezig. Kevin Hassing speelt heerlijk met namen van personages, wat het verhaal extra charme geeft.
Een verrassend leuke toevoeging is het toneelstuk dat Hinkelien, Kareltje en hun vrienden opvoeren. Dat staat namelijk volledig als script in het boek. Je kunt het dus echt spelen, en dat maakt het verhaal extra interactief.
'Kareltje' is lief, grappig, confronterend en warm tegelijk. Een kinderboek met lagen, dat ook voor volwassen lezers veel te bieden heeft. En ja, ik wil absoluut meer avonturen van Kareltje en Hinkelien!