Heerlijk kerstboek

xIlse.Reads 28 december 2025
Het is weer tijd om kerstboeken te lezen! Ik mocht 'Zoals kerst bedoeld is' lezen voor Labuitgevers en Bookinfluencers.com, en ik kan alvast zeggen dat dit precies zo’n boek is dat je helemaal in de decemberstemming brengt.

Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven, wat het dynamisch maakt. In de eerste hoofdstukken voel je direct de decemberstress door de pagina’s heen sijpelen. Thuyns verwerkt serieuze thema’s en persoonlijke struggles op een manier die heel dichtbij komt, en waar denk ik elke volwassene zich op bepaalde momenten in kan herkennen.

Ik hóu van het soort drama dat in dit boek voorkomt. Bovendien: Morris en Elena… zó schattig! Ik wil zelf ook een Morris! Het gebaar dat Livia voor de familie doet, vond ik ook echt heel lief. En ondanks hun geruzie zijn Livia en Daan wel heel leuk om over te lezen.

Wat dit boek vooral sterk maakt, is hoe menselijk alles voelt. De familiedrama’s vliegen je om de oren, maar geen moment voelde het overdreven. Integendeel, het was bijna confronterend hoe herkenbaar sommige situaties waren. Ik kon mij enorm vinden in de personages van Elena, Livia én Anouk. Oma Christa is dan weer het warme middelpunt van de familie: lief, wijs, en stiekem ook iemand waarvan ik denk dat veel lezers graag even met haar zouden willen babbelen.

De korte conversatie tussen Livia en Morris kwam keihard binnen, en datzelfde geldt voor het gesprek tussen Elena en Anouk enkele bladzijden later. Ik heb zitten janken; dat hadden we écht niet afgesproken. Maar goed, zo’n boek is het dus: eentje dat raakt.

Ook het stuk rondom Fred, de vader, is prachtig gedaan. Wat ze voor hem doen is liefdevol en zacht, precies zoals kerst volgens mij bedoeld is.

En dan dat epiloog… zo leuk bedacht. Een perfect einde voor een heerlijk kerstboek!

Meer recensies van xIlse.Reads