Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Hij is geniaal

Danielle Henssen 23 oktober 2017
Titel: het patroon
Auteur: Wessel de Valk
Uitgeverij: Futuro Uitgevers
200 pagina's


De wijnhandelaar Osman Fissler denkt zijn verdwenen familie, na vijftien jaar, terug te zien in de immense shopping mall 'Mah Boon Krong' in Bangkok. Het weerzien is kort en mysterieus en Fissler blijft vol vragen achter. De gebeurtenis staat niet op zichzelf. Ook Shaun Doran, een klasgenoot van zijn dochter Kirsten, blijkt rond dezelfde periode in rook te zijn opgegaan.

Het is de start van een fascinerende, mysterieuze zoektocht die zich afspeelt in zes landen. Al snel blijkt dat het heden en verleden niet alleen ondoorzichtig samenhangen, maar ook meerdere versies kennen. Wat is de waarheid? Wie is degene die hij zegt te zijn daadwerkelijk? Welke werkelijkheid is de echte?

Het was voor mij een totale nieuwe ervaring om iets van deze auteur te lezen. Ik wist wel dat vanuit de uitgever Futuro vaak bijzondere boeken tevoorschijn komen. Zo las ik met veel plezier ‘de strop ploeg’ van Koen Romeijn en hoopte eerlijk gezegd iets van zo’n soort kaliber weer in handen te mogen krijgen.

Uitgaande van de flaptekst werd ik in het eerste gedeelte meteen verrast door de mysterieuze verschijning van de inmiddels al 15 jaar verdwenen vrouw en dochter van Osman. Er hing iets in de lucht dat meteen mijn volle aandacht kreeg.

De wirwar van verschillende belevenissen tussen de personen, die uiteindelijk allemaal verbonden lijken te zijn. De connectie die begonnen is op de Limesschool in Brussel waar leerlingen met speciale gaves apart werden opgeleid om te kunnen reizen in verschillende tijdzones. Een verbond dat werd samen gesteld uit de Anonieme reiziger die het patroon in de gaten moest houden. En ik geniet, de schrijfwijze van Wessel is van hoog niveau, duidelijk en geloofwaardig ondanks het scifi-futuristisch aspect dat hij op zeer sublieme manier verweeft in zijn verhaal.


De twijfel die ontstaat , wat is waar en op welke plek bevind je je, zorgt voor een spanningsveld die het verhaal erg boeiend maakt.
En zo ga jezelf als reiziger mee door het boek en ik blijf genieten tot aan het einde toe.

'Het Patroon ontstaat niet willekeurig, maar ontvouwt zich volgens een combinatie van deels vast omlijnde en deels variabele structuren.'

De naam Wessel de Valk staat vanaf nu op mijn ‘hou hem in de gaten’ lijstje en ik hoop dan ook dat hij snel met een nieuw boek uitkomt.

Leesplezier: 5
Originaliteit: 4 5
Plot: 4
Psychologie: 4
Schrijfstijl: 5
Spanning: 4,5

Ik geef ‘Het Patroon’ 4,5 sterren
DanielleReageer op deze recensie

Meer recensies van Danielle Henssen

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

'Mia zou een liefdesverhaal krijgen en dat had ik ook geschreven, maar het voelde niet helemaal oké. Dat was niet haar toekomst.' - Lees het interview met Samuel Bjørk en maak kans op het boek!