Advertentie
    Evy De Brabander Hebban Recensent

Tess is veertien wanneer haar ouders besluiten om naar Kenia te verhuizen. Je kan je levendig voorstellen dat een tiener daar niet op zit te wachten, maar alsof dat nog niet genoeg impact heeft op haar leven, komt ze ook nog de reden te weten waarom ze daarheen gegaan zijn. En die reden is een grote schok voor Tess. Ze heeft moeite met de aanpassing, zowel aan de nieuwe woonsituatie als aan de nieuwe gezinssituatie.

De inwendige strijd van Tess is goed te voelen en is erg geloofwaardig. De beschrijving van het Kenia waar ze terechtkomt is voldoende uitgewerkt, zodat je als lezer je ook echt een voorstelling kan maken van de omgeving. Dat speelt een grote rol bij de beleving van dit boek. Het is namelijk de ontworteling van Tess die aan de grondslag van dit verhaal ligt. Toch komen er verschillende andere thema's bij en dat is op sommige momenten wel erg veel om op een goede manier te verwerken. Een boek van 250 bladzijden proberen volproppen met zwaardere elementen kan een grote uitdaging zijn en dan is het maar de vraag hoeveel er effectief blijft hangen.

Cecile Korevaar hanteert in 'Wat jij niet weet' een erg eenvoudige schrijfstijl. Qua NUR-code valt het boek onder de leeftijdscategorie 15+, maar het kan ook door jongere lezers met veel plezier gelezen worden. Voor de wat oudere jeugd zal het al snel té simpel aanvoelen en daardoor mist het wat effect. Datzelfde geldt eigenlijk ook wel voor de volwassen lezers. De combinatie van zware thema's met de erg jonge stijl voelt niet overal even goed.

Eigenlijk is bovenstaande wel jammer, want er wordt een belangrijk verhaal verteld. De arme jeugd in Kenia wordt erg mooi belicht en dat stemt tot nadenken. De ellende spat toch wel van de pagina's af met momenten en je voelt je bijna schuldig dat je er zo weinig aan kan doen. Korevaar laat zien dat er in heel veel culturen zaken zullen zijn waar wij het bestaan niet van kunnen vermoeden. De schade die berokkend wordt aan jonge mensen is op die manier enorm en regeringen zouden daar echt wat aan moeten proberen veranderen. Toch rijst het vermoeden dat dit geen prioriteit zal hebben in veel landen...

'Wat jij niet weet' is een verhaal dat je snel en met plezier leest, maar waarbij je toch meer had verwacht eens het uit is. Het verhaal verdient eigenlijk nog meer uitwerking en de stijl had wat volwassener gemogen. De jongere lezers zullen er enorm van kunnen genieten en daar is het ook een absolute aanrader voor, maar de doelgroep zal in zijn geheel waarschijnlijk achterblijven met een 'onvervuld' gevoel. Toch is het een erg origineel verhaal dat je alleen al voor de bewustwording zou moeten lezen, ook als volwassene.

Reacties op: Afrikaanse cultuur in toegankelijk tienerjasje

39
Wat jij niet weet - Cecile Korevaar
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 16,95
E-book prijsvergelijker