Advertentie

De ervaringen en belevenissen van Daniel Silva als journalist en correspondent in het Midden-Oosten komen hem goed van pas. Hij schrijft graag over internationale complotten en spionage. De andere vrouw is zijn achttiende thriller met de Israëlische internationale spion en kunstrestaurateur Gabriel Allon in de hoofdrol. Het kan goed als een losstaand verhaal gelezen worden en is opgedeeld in vier delen. Elk hoofdstuk is voorzien van plaats en landaanduiding.
Centraal staat Gabriel Allon (Israëlische geheime dienst), die op geheel eigen wijze een mol in de Britse inlichtingendienst MI6 wil ontmaskeren. Hoofd van MI6 in Engeland is Graham Seymour, deze is een persoonlijke vriend van Gabriel. Door de moord op Kirov, die zowel voor MI6 als voor de buitenlandse inlichtingendienst SVR van Rusland werkt, wordt Gabriel in diskrediet gebracht. Hoe? Kirov wilde overlopen naar het Westen en was asiel in Engeland aangeboden. Gabriel ziet vanuit het safehouse Kirov vermoord worden. Het Kremlin verspreidt geruchten en foto’s dat Gabriel erbij betrokken is. Dit brengt de Israëlische geheime dienst in opspraak en Gabriel zoekt contact met Graham en verteld hem dat hij verdenkingen heeft over een Russische spion bij MI6. Om problemen met Amerika te voorkomen, gaan ze een geheime operatie aan. Wat volgt zijn allerlei politieke bemoeienissen, nog meer moorden en de inzet van observatieteams over diverse landgrenzen heen. De vriendschap tussen Gabriel Allon en Graham Seymour komt door de gebeurtenissen behoorlijk onder druk te staan en dreigt erdoor te eindigen. Er worden in De andere vrouw heel wat landen aangedaan: Spanje, Oostenrijk, Engeland, Roemenië, Israël, Rusland, de Verenigde Staten. Daniel Silva laat in zijn verhaal zien, dat infiltratie een hele lange voorgeschiedenis kan hebben. De werkwijze van de diverse inlichtingdiensten wordt duidelijk beschreven. Het verhaal is realistisch. Daniel Silva heeft voor zijn boek een bezoek gebracht aan een particulier KGB museum in Rusland. Verder heeft hij research gedaan naar het leven van Harold Adrian Russell (Kim) Philby, de Brit, die voor Rusland heeft gespioneerd. De andere vrouw is een actuele spionagethriller, waarin duidelijk naar voren komt dat Rusland zijn macht misbruikt om deze te vergroten, o.a. met behulp van de media en inlichtingendiensten. De andere vrouw is een thriller, die langzaam opgang komt met een hoog spionagegehalte en zit boordevol politieke en diplomatieke intriges. Veel overeenkomsten tussen het heden en verleden van Rusland kun je erin terugvinden. Onder andere het proberen te verzwakken van het kapitalistische Westen door deze in diskrediet te brengen. Verder het verstrekken van verkeerde informatie aan Westerse media, politieke gewelddadigheden en moordpartijen over de landsgrenzen heen. De plotlijn zit goed in elkaar. Je komt als lezer steeds meer te weten over de werkwijze van inlichtingendiensten en spionnen. Het vergt wel aandachtig en geconcentreerd lezen, door de complexe schrijfwijze. Een lijst met namen en de bijbehorende inlichtingendiensten achter in het boek zou wel fijn geweest zijn
Op het einde van het boek is er een nawoord, waarin de auteur een soort van toelichting geeft op personages in het boek.

Reacties op: Een complex verhaal

15
De andere vrouw - Daniel Silva
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 10,00 Bestel het e-book € 7,99
E-book prijsvergelijker