Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Origineel of een totale mislukking?

Kiki van Dijk 04 december 2016
Toen ik niet lang geleden een mail kreeg van de uitgeverij Hoogland & Van Klaveren over of ik geïnteresseerd was om Weg te lezen, antwoordde ik 'ja' en niet veel later viel het boek door mijn brievenbus. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik daadwerkelijk aan het boek begon (ik had ook nog een boek geleend van een vriendin en er lagen nog andere recensie-exemplaren en boeken voor leesclubs te wachten), maar uiteindelijk was het tijd voor Weg!

Ik heb eerder geen andere boeken van Jowi Schmitz gelezen, dus kan ik niet zeggen hoe haar schrijfstijl verschilt tussen haar boeken voor kinderen en volwassenen. Wel kan ik zeggen dat ze een bijzondere schrijfstijl heeft, die weliswaar niet voor iedereen makkelijk leest, maar wel heel mooi is.

En dan het verhaal zelf. Het idee is hartstikke gaaf. Een meisje dat wegloopt? Daar heb ik nooit eerder een boek over gelezen. De uitwerking is helaas wat minder. Af en toe ongeloofwaardig. Zo vroeg ik mij tijdens het lezen af of vrachtwagenchauffeurs altijd gewoon kinderen meenemen naar een ander land, zonder iets te vragen of na te denken over de ouders, en dat het wel een beetje raar was dat Anna nauwelijks vreemde en enge mensen was tegengekomen in Barcelona (het is tenslotte een stad en als je daar geen huis hebt...). Of het kauwtje, of de mensen die Anna tegenkomt die allemaal aardig zijn.

 Ik kan ook niet echt zeggen dat ik mij verbonden heb gevoeld met de personages, omdat ze erg vaag zijn beschreven en ze niet echt diepgang hebben. Maar omdat het verhaal zo origineel is en verrassend, kan ik het niets anders geven dan vier sterren.

Houd je van avontuur, vind je het interessant om te lezen over zwervers en vrij zijn, en heb je zin in een literair Young Adult-boek? Dan raad ik je aan om Weg te lezen. Ik kijk niet naar Jowi's volgende boek uit, maar ik ben wel blij dat ik dit boek heb mogen lezen, dus bedankt!

(Eerder verschenen op debookgeek.blogspot.nl)

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kiki van Dijk

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

Bloedspoor in de wijngaard en Wraak op Île Sordou: de nieuwe wervelende cosy crime van M.L. Longworth.