Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Gesneuvelde illusies

Dit in zekere mate filosofisch werk, is geschreven vanuit verwondering over de wereld, de mens en de samenleving. Karen Walthuis, coach en psycholoog, wil met haar werkzaamheden een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van individuen en organisaties en aan een bewustere samenleving”. Zij houdt ons spiegels voor, beginnend met het boek zelf wat een fraaie spiegelende voorkant heeft. Het is opgebouwd uit twee delen, tien collectieve en tien alternatieve illusies. Deze illusies worden weergegeven als de tien G’s (God, Geloof, Goeroe, Grip, Getallen, Geld, Geweld, Gezin, Geliefde, Geluk), ogenschijnlijk verwant aan de Bijbelse tien geboden, echter in een ultramodern jasje gestoken. Middels deze illusies wordt de lezer uitgedaagd zijn eigen opvattingen en standpunten los te laten zodat er nieuwe inzichten kunnen ontstaan.

Zo wordt ons de vraag gesteld hoe het kan dat mensen elkaar beoorlogen in naam van God; God is toch liefde? Als alternatieve illusie wordt ons God gegeven als de God in jezelf, de wezenlijke verbinding met jezelf, de ander en het grote geheel. Het besef dat alles met elkaar verbonden is en dat ieder slokje water de hele geschiedenis van de wereld bevat. De illusies moeten we ruimer zien dan alleen de letterlijke betekenis van het woord. De Goeroe kan een sterke leider zijn of een wijze meester die het licht gezien heeft. Maar laten we eens stilstaan bij ons innerlijk leiderschap. In hoeverre nemen wij de volle verantwoordelijkheid voor ons denken, voelen en handelen? Grip hebben we nodig om orde in de chaos van de wereld te scheppen, daarom zijn er wetten, regels en ook verzekeringen die we voor ongeveer álles kunnen afsluiten. Zo hebben we de illusie overal grip op te hebben, maar als we ergens grip op kunnen hebben is het op onszelf, door een aandachtsvolle levenshouding te ontwikkelen en mee te gaan met de stroom van het leven. Anders gezegd: loslaten van grip! Loslaten van de illusie van Getallen zou ons kunnen laten inzien waar het nu werkelijk om gaat. Statistieken, CITO toetsen voor kleuters, IQ testen, het hanteren van subjectieve criteria om een psychische stoornis te bepalen, vaak gaan we ons doel voorbij. Om maar te zwijgen over de Geldillusie. Is zo veel mogelijk geld vergaren ons doel? Lees het schokkerende gesprek met de (ex-)bankdirecteur maar eens. Het is een obsessie geworden. Meer, meer, meer en de aandeelhouder boven alles!

Wanneer we wat willen veranderen aan onze manier van denken en aan onze beleving van de wereld, met inbegrip van alle illusies, kunnen we tijd maken voor het doen van wat kleine STOP-oefeningen. ST(stapje terugdoen en stil worden) O (observeer jezelf) P (pak de draad weer op). Oefeningen om even uit de situatie te stappen en te letten op dingen die belangrijk zijn. Deze vaardigheden worden kort en bondig beschreven, hier kunnen we wat mee!

Zelfinzicht, situaties van een andere kant kunnen bekijken en het aanspreken van onze eigen wijsheid zijn sleutels tot gedachteverandering. Walthuis stelt ons precies de vragen die we altijd al hebben gehad. Dit doet zij oordeelloos, op een zeer bescheiden, ingetogen manier. Hier en daar subtiel provocerend, zodat we uitgedaagd worden om antwoorden te geven en op zelfonderzoek uit te gaan. Een waardevolle en zeer bruikbare aanvulling op bestaand materiaal over innerlijke rijkdom.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjan van Druenen

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?