Advertentie

Deze recensie kon u ook lezen op mijn blog: https://graaggelezen.blogspot.com/2019/06/ik-las-memento-geschreven-door-rogier.html

Forgetting is natural, remembering is the effort one makes (William Kentridge)

De auteur heeft deze bundel opgedragen aan zijn vrouw Willemien Blanken (1954-2003).

Willemiens lievelingsschilder was Joan Miró. Voor de afbeelding op de cover werd gekozen voor 'Rood en blauw abstract monogram' van deze kunstenaar.
Dit monogram met zijn pieken en dalen, tussen de rode zon en de ster kun je ook vertalen in een afbeelding van het leven zelf.

Joan Miró was een Spaans kunstschilder, beeldhouwer, graficus en keramist, afkomstig uit Catalonië. Hij wordt gezien als een van de grootste surrealisten.

In de verantwoording achter in het boek lees je dat Willemien aan Rogier de Jong vroeg om hun eindigende leven samen vast te leggen. Ze heeft wellicht een verhaal in een andere vorm van hem verwacht.

Memento bevat een selectie van 49 gedichten die in vijftien jaar ontstonden: één gedicht voor elk jaar dat Willemien leefde. In deze gedichten worden heel persoonlijke herinneringen gedeeld met de lezer; soms zijn onderwerpen herkenbaar en zorgen ze voor een glimlach op je gezicht.
Herinneringen kunnen niet door een druk op een knop opgeroepen worden; ze moeten gevoed worden door de wens verder te gaan met het leven.
Het is niet nodig om werkelijk alles te onthouden. Dat wat belangrijk is voor de achterblijver staat voorop; daar kan hij of zij mee verder in het leven.

Deze gedichten vormen tezamen een verhaal over het leven van Willemien en Rogier, misschien niet op de manier zoals Willemien had verwacht maar heel bijzonder door de inkleuring door Rogier.

Geniet van de gedichten en ga mee op reis door een leven.
Ik heb Memento graag gelezen

Reacties op: Ga mee op reis door een leven

1
Memento - Rogier De Jong
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,95
E-book prijsvergelijker