Advertentie
    Onno van Rijen Genreclub

Let op: kan spoilers bevatten over eerdere delen uit de reeks

Daniel Cole werkte oorspronkelijk als ambulancebroeder. Tegelijkertijd schreef hij scenario’s voor TV. In het resultaat was men echter niet geïnteresseerd. Daarop besloot hij het scenario voor Ragdoll om te werken tot een boek. Bij het schrijven van Ragdoll had hij nog geen idee dat het in een trilogie zou uitmonden. In het eerste deel was William Fawkes het belangrijkste personage; in het tweede deel was dit Emily Baxter. Wie dacht dat Alex Edmunds dit in het derde en laatste deel zou zijn, blijkt het mis te hebben.  

Rechercheur Finlay Shaw wordt dood aangetroffen. Mogelijk heeft hij zelfmoord gepleegd. Detective William 'Wolf' Fawkes gelooft niet dat dit het geval is. Zijn commissaris, Geena Vanita, beschuldigt Wolf van onder meer het achterhouden van bewijs, meineed, het niet komen opdagen na een verzoek en het toebrengen van lichamelijk letsel. Wolf staat celstraf te wachten, maar hij weet hieronder uit te draaien.  

‘Anders nog iets?!’ kreunde Vanita, die nu bijna aan het eind van haar Latijn was.
‘Ja. Ik wil een voorwaardelijke straf,’ zei Wolf doodserieus.
‘Maar natuurlijk!’ antwoordde ze op sarcastische toon. ‘Puur uit belangstelling: hoelang moet je proeftijd zijn?’
‘Zo lang als nodig is.’ ‘
Om wat te doen?’
‘Om aan één laatste zaak te werken,’ vertelde hij. Van zijn eerdere uitdagende en gekscherende toon was niets meer over.  


Wolf krijgt toestemming om de moord op Shaw op te lossen. Samen met zijn voormalige partner detective Emily Baxter en privédetective Alex Edmunds gaat hij op onderzoek. Uit voorgaand fragment blijkt dat Cole ook in dit derde deel een humoristische benadering heeft gekozen. Daarnaast houdt de auteur vast aan de bekende, goed uitgewerkte karakters van Wolf, Emily Baxter en Alex Edmunds, inclusief hun emoties en hun gebreken. De jonge Edmunds blijft de underdog.   De hoofdverhaallijn heeft de duur van één maand, namelijk van 4 januari tot en met 3 februari 2016. Daartussen bevinden zich legio hoofdstukken met flashbacks; veel over twee weken in november 1979, waaruit duidelijk wordt wat de aanleiding tot de dood van Shaw is. Daarna weeft Cole er flashbacks uit 1994, 2009, 2012 en 2015 tussen. Dit vraagt om geconcentreerd lezen wil de lezer de draad niet kwijt raken.  

Het verhaal heeft niet dezelfde spanning zoals die in de eerste twee delen van de serie voelbaar was. Weliswaar is er sprake van veel actie, maar al ver voor het einde van het verhaal is duidelijk wie de boosdoener is. Het boek heeft een opvallende, rode kaft overeenkomstig het patroon van de eerdere twee delen. Slordig is dat op de achterflap de voornaam van Shaw verkeerd gespeld is.  

Het is niet aan te raden dit deel als standalone te lezen. Daarvoor krijgt de lezer veel te weinig achtergrondinformatie over hetgeen er eerder gebeurd is. Het verhaal zal dan niet voldoen aan de hoge verwachtingen die men heeft wanneer men de lovende recensies over de eerste twee delen heeft gelezen. Degenen die wel bekend zijn met Ragdoll en Marionet is dit derde deel een mooie voltooiing van de trilogie.

Reacties op: Niet als standalone te lezen

89
De wolven - Daniel Cole
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker