Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

"Het boek leest makkelijk weg" is een cliché, dat op dit boek van toepassing is.

Ria vanB 08 augustus 2016
In 'De man die alles achterliet' lees je over leven van David en de verhouding met zijn vader, een man van uitersten, die moeite heeft met het houden van een baan en inkomen. Vaders droom is cabaretier worden en hij is ervan overtuigd dat hij daar goed in is. Wanneer in Nederland alles tegenzit, vertrekt de vader van David naar Amerika, het land van de vele mogelijkheden waar de straten geplaveid zijn met goud, zo zegt men.


David heeft het er moeilijk mee dat zijn vader zomaar vertrekt. Hij gaat aan het werk om zijn moeder te helpen met het gezinsinkomen. Bij zijn oom in de barbiersshop leert hij het vak. Wanneer hij van een klant bericht krijgt over zijn vader, besluit David hem te gaan zoeken en mee terug te nemen naar Nederland. Eenmaal bij zijn vader aangekomen, lijken de zaken toch iets anders dan dat hem voorgespiegeld was.


Na verschillende tegenslagen vindt David zijn weg, maar het leven in Amerika blijkt niet zo makkelijk en rijk als dat men in Europa denkt. Ook hier is het hard werken voor een minimaal inkomen.


De roman is gebaseerd op het leven van familie van de schrijfster, Tanya Commandeur. David is de oudere broer van haar overgrootmoeder Antje. Een aantal gebeurtenissen zijn geromaniseerd, maar het boek geeft een mooi en duidelijk beeld van het leven begin 19e eeuw, zowel in Europa als in het verre Amerika. Het leven was niet makkelijk en ook toen hadden de uitvindingen in die moderne tijd al invloed op het werk en inkomen.


"Het boek leest makkelijk weg" is een cliché, die op dit boek van toepassing is. Zodra je begint, stap je in de wereld van David, zijn problemen, dromen, liefdes en verdriet. In een aangenaam tempo vertelt de schrijfster over de gebeurtenissen in zijn leven en je wilt verder lezen. Je wilt weten of het goed met hem gaat. Hoe het afloopt. In andere historische romans willen specifieke historische gebeurtenissen nogal eens een grote rol spelen in het verhaal. In dit boek worden ze genoemd en zijn ze van invloed op het leven van David en zijn familie, maar ze nemen het verhaal niet over. Erg leuk zijn de foto's en ansichtkaarten aan het eind van het boek.

Door de prettige schrijfstijl pak ik graag weer een boek van deze schrijfster.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ria vanB

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

Bloedspoor in de wijngaard en Wraak op Île Sordou: de nieuwe wervelende cosy crime van M.L. Longworth.