Boekpresentatie Josefiens zevende hemel

op 29 januari 2019 door

Zaterdag 26 januari jl. was het eindelijk zover dat Renée Olsthoorn haar geesteskindje Josefiens zevende hemel aan de buitenwereld kon laten zien. De boekpresentatie vond plaats in Den Haag in een prachtige locatie pal naast haar eigen adres. Aan belangstelling geen gebrek: de zaal barste bijna uit zijn voegen door de hoeveelheid geïnteresseerden die net als wij op de 'doop' waren afgekomen. En gelukkig pasten wij er nog net bij.

- door Helma -

Toen we de uitnodiging van Renée kregen om getuige te zijn van de feestelijke presentatie waren Renate en ik direct enthousiast. Een gezellig boekenuitje zijn we altijd wel voor in. Ook Francisca den Otter en EllyK, allebei vriend van de Feelgood Club, zouden gaan, dus een afspraak om samen te reizen was snel gemaakt. We spraken af om elkaar te ontmoeten op het parkeerterrein van McDonalds en vanaf daar in een auto verder te rijden. Dat was niet tegen dovemansoren van Francisca's dochter gezegd: 'Wat hoor ik, mama? McDonalds? Dat wordt gezellig lunchen!' Zo kwam het dat Francisca voor het eerst in haar leven in het restaurant van McDonalds plaatsnam en met dochter- en manlief van een heuse McDonalds-lunch genoot. Renate besloot om toch met haar eigen auto te gaan, omdat ze aansluitend nog een familie-uitje had en op tijd weer huiswaarts moest, zodat wij dus met zijn drieën naar Den Haag togen.

Na een dik uur rijden en een frisse wandeling van 10 minuutjes werden we hartelijk ontvangen door een stralende Renée met een hapje en een drankje. De stapel boeken lag al te glimmen en Renée genoot zichtbaar en met volle teugen en wij genoten met haar mee.

335c422156848170c8a9488d869f8894.png

Na een korte speech van Renée waarin ze iedereen welkom heette was het moment suprême waar we allemaal voor waren gekomen daar: de overhandiging van het eerste exemplaar van Josefiens zevende hemel. Die eer was weggelegd voor haar buurvrouw en vriendin Marijke, die het boek van Renée met een hartelijke omhelzing in ontvangst mocht nemen.

40d5b90d3f93ee9bd00059478c05c80d.png

Daarna ging het informeel verder en raakten we in een geanimeerd gesprek met Esther Verhoef (niet de auteur) die tekende voor het ontwerp van de cover. Ze vertelde dat ze bewust gekozen had voor de felle kleuren en schaduwpersonen. Door af te wijken van de trend om gefotografeerde personen op de cover te plaatsen of een gebloemde cover zoals de laatste tijd erg in is, hoopt ze met haar kleurrijke cover met schaduwpersonen meer op te vallen. Renée zag ondertussen al signerend haar stapel boeken steeds kleiner worden, omdat niemand zonder gesigneerd boek naar huis wilde gaan. Ook ik natuurlijk niet! Dus achteraan sluiten en hopen dat er genoeg boeken op voorraad waren, zodat ik niet met lege handen weer naar huis zou gaan. Maar ik maakte me voor niets zorgen en kon het boek rechtstreeks bij de bron kopen.

Door alle drukte konden we Renée maar kort spreken. Wij zeiden dat we niet begrepen waarom HarperCollins niet geïnteresseerd was in de boeken van Renée, zeker omdat ze voor deze uitgever tal van boeken heeft vertaald. Renée vond dat natuurlijk ook jammer, maar ze vertelde dat ze op haar leeftijd geen tijd meer heeft om te wachten op een uitgever. En ondanks dat het heel veel werk was, heeft ze er geen spijt van dat ze het boek in eigen beheer heeft uitgegeven. Maar mocht er alsnog een uitgever op haar deur kloppen, dan zou ze daar waarschijnlijk wel mee in gesprek gaan. Toen ik het boek opensloeg en het voorwoord van Renée las, moest ik even twee keer kijken. Maar het stond er echt zwart op wit:

'Tenslotte dank ik de moderators van de Hebban Feelgood Club die mij de ruimte hebben gegeven om te vertellen over romantische literatuur in het algemeen en mijn eigen werk in het bijzonder.'

En daar doen we het natuurlijk voor. Niet om genoemd te worden in een voorwoord of dankwoord (hoewel we ons natuurlijk best gevleid voelen), maar wel om het feelgood genre bij een groter publiek onder de aandacht te brengen en  om feelgoodauteurs een podium te geven en in contact te brengen met hun lezers.

a3d4bb4c220bdfe6bbc1411dcd537c18.png

Toen was het alweer tijd om richting Uithoorn te vertrekken, waar Elly, Francisca en ik de dag afsloten met een heerlijk diner in een restaurant. Voor herhaling vatbaar!

Hebben jullie Josefiens zevende hemel al op je TBR-lijst staan?Reacties op: Boekpresentatie Josefiens zevende hemel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Renee Olsthoorn

Renee Olsthoorn

Auteur, blogger en vertaler Engels en Frans. Trotse moeder en grootmoeder. Werkt als freelance vertaler voor HarperCollins Holland. Heeft in 2017 haar feelgoodroman `De Franse slag' uitgegeven, het ve...