Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Eindeloos geluk - Saskia MN Oudshoorn

op 26 februari 2022 door

Ja, het is weer weekend! En Fabulous feelgood start het weekend weer goed met een nieuwe buddyread. Deze keer het vierde deel uit de 'Geluk'-serie van de Nederlandse feelgoodschrijfster Saskia MN Oudshoorn. Helma en Marieke lezen haar boeken graag en met het uitkomen van dit nieuwe deel was een leesafspraak snel gemaakt.

98cea2a7447ebb7a78196d4411e90274.jpg

Saskia MN Oudshoorn

Deze schrijfster (met MN in de naam, omdat er nog een schrijfster is met dezelfde naam) begon haar schrijfcarrière als selfpubber met haar haar eerste boek Buitenspel. Na een schrijfcursus herschreef ze het en zag het boek opnieuw het licht met de nieuwe titel Zie jij mij, dat een vervolg kreeg met Op eenzame hoogte. Deze twee boeken hebben we op onze spot besproken in buddyreads. Het zijn weliswaar thrillers, maar met een dosis romantiek en dat werkt goed.
Maar alleen feelgood blijkt haar ook goed te liggen, want ze won in 2019 de Kobo Talent wedstrijd met Recept voor geluk. Vanaf dat moment nam haar schrijfcarrière een vlucht. Ze schreef nog twee delen in de 'Geluk'-serie als KoboOrigial. Bij Zomer & Keuning kwamen er vervolgens drie boeken uit in de 'Liefde in Milaan'-serie, waarvan het eerste deel hier op Fabulous feelgood zijn oorsprong had tijdens een serie zomerverhalen. Verder schreef ze een deel van de vijfdelige 'Huisgenoten'-serie en schreef de 'Foodtruck fiësta'-trilogie.
Daarnaast heeft ze ook het schrijven van thrillers niet losgelaten met de novelle Kerststuk en wederom een trilogie: de 'Vastgelegd'-serie die in 2021 uitkwamen.

En nu dus ook Eindeloos geluk, als vierde en voorlopig laatste deel van de 'Geluk'-serie.

98cea2a7447ebb7a78196d4411e90274.jpg

Let op, deze blog kan spoilers bevatten van eerdere delen uit de serie

De 'Geluk'-serie

Deze serie bestaat na Recept voor geluk, Breekbaar geluk en Grenzeloos geluk met Eindeloos geluk uit vier delen. De basis van de boeken is koken en bakken. Het eerste deel draait vooral om Liv die de stap waagt om een eigen patisserie winkel op te zetten. Ze ziet haar relatie met Onno stranden, waarna Matthew haar leven binnenstapt. In Breekbaar geluk gaat het verhaal van Liv en de ontluikende romance met Matthew verder. Ondertussen maken we ook kennis met haar hartsvriendin Kate, die samen met Livs beste vriend Laurens, de hoofdrol speelt in Grenzeloos Geluk. Kate en Laurens hebben een 'friends with benefits'-relatie die serieus wordt als Laurens haar ten huwelijk vraagt. Maar dat heeft meer haken een ogen dan Kate voor mogelijk had gehouden. Zeker als de ex van Laurens onverwacht terugkomt in zijn leven en nog een extra verrassing meebrengt. Het leuke is dat alle personages een rol (blijven) spelen in elkaars verhalen. Omdat de boeken chronologisch verlopen, kom je zo ook te weten hoe het leven van iedereen verdergaat. 

Over Eindeloos geluk

Laurens van Rooijen en Kate Young zijn net getrouwd. Als huwelijkscadeau hebben ze iets heel bijzonders gekregen: zes maanden gratis huur van het pand naast Livs Lekkernijen. Een totale verrassing voor Laurens: hij had net zijn droom voor een eigen restaurant geparkeerd. Het liefst wil Laurens echter van niemand afhankelijk zijn; hij heeft er dan ook moeite mee het cadeau te accepteren, hoewel Kate niets liever wil dan dat hij het doet. Daarnaast komt Kate erachter dat Laurens een belofte aan zijn ex-vriendin Charlie heeft gedaan. Maar niet alleen Laurens vertelt weleens eens keer iets niet, Kate heeft een nog veel groter geheim… Ondertussen loopt de overvaller op Livs Lekkernijen nog steeds vrij rond. En dat is niet het enige waar ze zich zorgen over moeten maken: er is nóg iemand die zijn zinnen op het pand aan de Voorstraat heeft gezet... 

Onze buddyread

Waarom dit boek?

Marieke: Helma mocht het boek lezen voor een blogtour, en aangezien ik al eens had meegedaan met een 'blogbom' over de eerste drie delen, vroeg ze mij om mee te doen. Het eerste deel had ik gelezen voor een buddyread, en deel twee en drie liggen al een hele tijd te smeken om gelezen te worden. Het was dus niet heel handig om nu deel vier op te pakken, maar wel leuk.

Helma: Ik heb een KoboPlus abonnement waarmee alle delen gratis te lezen zijn en ik heb eerder al gesmuld van de eerste twee delen. Toen ik hoorde dat ik mee mocht doen met de blogtour, besloot ik toch eerst het derde deel dat al op mijn e-reader te wachten stond nog snel te lezen, zodat ik het vierluik met alle gebeurtenissen chronologisch kon volgen.

Zijn het losstaande delen?

Marieke: Gelukkig wel, want van deel een naar deel vier is, zoals gezegd, niet heel erg handig. Daarbij wordt er voldoende uitgelegd over gebeurtenissen in de voorgaande delen als dat nodig is. Maar dat betekent nu wel, dat wanneer ik deel drie ga lezen, ik al weet wat er gaat gebeuren. Elk boek wordt afgerond zonder cliffhangers, maar er zitten genoeg lijntjes in die in een volgend deel verder zullen gaan.

Helma: Op zich zijn de delen los van elkaar te lezen, maar eigenlijk is het jammer als je dat doet. Zoals gezegd volgen de delen elkaar chronologisch op en als je zoals Marieke hierboven al aangeeft, weet je als je dat niet doet al grotendeels de verhaallijn van de andere delen en hoe het de verschillende personages is vergaan. Ik zou dus wel adviseren om de boeken gewoon lekker op volgorde te lezen.

Romantiek en thriller

Marieke: Ja dat vind ik eigenlijk wel leuk. Deze 'Geluk'-serie is absoluut feelgood, maar Oudshoorn is ook thrillerschrijfster en voegt dan toch een stukje spanning in het verhaal. Ik weet nu dat er in deel drie een heftige gebeurtenis plaatsvindt, die in deel vier nog naweeën heeft. En ook in het vierde deel is er weer spanning terug te vinden. Ik hou er wel van, zorgt voor een 'bite' in het verhaal. 

Helma: Inderdaad, dat stukje spanning is er vooral in dit vierde deel. De epiloog is meteen al behoorlijk heftig en spannend. Als het verhaal daarna een paar weken terug in de tijd gaat, voert Oudshoorn de spanning op naar het moment van de epiloog. In de tussentijd gebeuren er nog andere spannende dingen die ervoor zorgen dat je achter elkaar door willen blijven lezen. De 'bite' in het verhaal, waar Marieke het over heeft, zie je ook terug in het gecompliceerde karakter van Laurens die een behoorlijke rugzak heeft die zijn relatie met Kate, die haar eigen geheim heeft, behoorlijk onder druk blijft zetten. En behalve de thrillerachtige spanning maakt vooral de erotische spanning tussen Kate en Laurens een groot onderdeel van het verhaal uit.

Koken en bakken

Marieke: Ik krijg echt honger van dit soort verhalen. Liv en Kate kunnen goed bakken en hebben heerlijke dingen in de patisserie. Graag zou ik daar eens langs gaan en me helemaal vol eten. Maar ook Laurens kan lekkere dingen koken. In dit deel is hij daar niet zoveel mee bezig (hij heeft wel wat anders aan zijn hoofd), maar het klinkt heerlijk. En dan op het einde komen er recepten voorbij die eerder in het boek zijn gegeten, zo leuk!

Helma: Haha, ja, tijdens het lezen kreeg ik spontaan trek in allerlei lekkere hapjes waar Laurens Kate mee verwend en natuurlijk de zoete lekkernijen die Liv serveert in haar patisserie. Niet echt goed voor als je net als ik toch echt die Corona-kilo's eraf moet krijgen. Maar jongens, van een bananenbroodtaart met een topping van cheesecake en gezouten karamelsaus loopt het water toch in je mond. En wat denk je van een pompoen-cheesecake met speculaas? De recepten staan achterin, dus als ik de geest krijg om weer eens te gaan bakken, weet ik ze te vinden.

98cea2a7447ebb7a78196d4411e90274.jpg

Onze waardering

Marieke: Leuk! Het was heerlijk lezen. En geen probleem dat ik twee delen heb overgeslagen, die haal ik later nog wel eens in. Ik vond de setting goed bedacht en ook de personages zijn leuk. Oudshoorn werkt ze zorgvuldig uit en daarmee worden het echte personages die je in het dagelijks leven zou kunnen tegenkomen. Er is geluk, maar ook verdriet, het leven is niet altijd leuk en gezellig en dat zie je ook terug in deze roman. Uit het leven gegrepen dus. Daarbij een stukje diversiteit, met name door Sara, maar ook een maatschappelijk thema, die tot uiting komt in de hangjongeren. Zorgen maken om familie, het zit er allemaal in. Ik heb het met plezier gelezen. 4****

Helma: In ben het helemaal met Marieke eens. Wat een fijn boek om te lezen! Ik was blij dat ik de delen op volgorde heb gelezen, zeker omdat in deel drie vooral veel over de achtergrond van Laurens komt te weten en je zijn houding en reacties op gebeurtenissen beter kunt begrijpen. Oudshoorn heeft haar personages vooral menselijk gemaakt met alle ups en downs waar je in het leven tegenaan kan lopen. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ziekte en dood maken ook deel uit van het leven en Oudshoorn heeft dit samen met diversiteit en maatschappelijke thema's een geloofwaardig onderdeel van het verhaal gemaakt. Ondanks soms heftige gebeurtenissen blijft het toch vooral een feelgood verhaal met een flink aantal steamy scènes, want de hartstocht tussen Kate en Laurens blijft ervan afspatten, ook als het leven soms niet helemaal meezit. Ik vond het een zeer geslaagd laatste deel van de serie. Of zou Oudshoorn misschien toch nog een vijfde deel uit haar mouw schudden met de verhaallijn van Laurens ex-vriendin Charlie? Van mij mag het! Ook ik geef het boek 4****.

Hebben jullie al (delen van) de 'Geluk'-serie gelezen? We zijn benieuwd of jullie net zo enthousiast zijn als wij!



Reacties op: Buddyread: Eindeloos geluk - Saskia MN Oudshoorn

Meer informatie

Gerelateerd