Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Feelgood Club leest: Mijn zoete wraak - Jane Fallon | Na het lezen

op 02 augustus 2018 door

Vandaag alweer het laatste artikel over Mijn zoete wraak van Jane Fallon. Afgelopen weken namen wij jullie mee in ons leesavontuur waarin Paula wraak wil nemen op haar overspelige man. Eerder verscheen op deze spot een artikel over onze verwachtingen en eerste indruk en een artikel tijdens het lezen. Vandaag vertellen we jullie graag onze conclusie. Is Mijn zoete wraak een aanrader of niet?

Door Janneke

811075af5a343ce4cfc60f20944bcea6.png

Korte samenvatting

Paula heeft Robert al sinds de toneelschool altijd gesteund, ze heeft haar eigen dromen opgegeven zodat hij de zijne kon waarmaken, en nu hij een gevierd acteur is ziet hij haar niet meer staan. Andere vrouwen daarentegen ziet hij maar al te graag.

Paula heeft een plan. Ze zorgt dat Robert weer hopeloos verliefd op haar wordt, dat hij beseft hoeveel hij aan haar te danken heeft, en wat er op het spel staat. Pas daarna zal zij hem aan de kant zetten.
Want wraak is zoet. Toch?

Personages

In het eerste deel van het boek maakten we voornamelijk kennis met Paula. We leerden haar kennen als een powervrouw die niet opgeeft, maar juist de strijd aangaat. Daar houden we wel van! In het tweede deel speelde Saskia een grotere rol en kwamen soms ook de bijpersonages wat meer in beeld, maar verder uitgewerkt werden ze niet en dat vonden we jammer.

Mandy: “Wel vind ik een paar personen te weinig uitgediept, je komt eigenlijk maar heel weinig over hen te weten. Ook snapte ik niet echt waarom bepaalde andere personen aan het boek waren toegevoegd. Zoals Alice bijvoorbeeld, de zus van Robert. Voor mij is niet duidelijk welke rol zij nu precies speelde in het geheel.”

De rol van zus Alice struikelden we vaker over.

Diana: “Alleen de rol van Roberts zus was me niet helemaal duidelijk. Ik vond het heel weinig toegevoegde waarde hebben en snap ook niet waarom zij in het verhaal nodig was.”

Nathalie: “De bijpersonages blijven echt bijpersonages. Met Saskia heb ik niet echt empathie, Robert is een beetje een doetje en een loser waar ik geen hoogte van kan krijgen. Myra, vriendin en baas van Paula is wel leuk en komt wel goed uit de verf.”

Ook Renate was erg enthousiast over Myra. Gelukkig maar want we konden ons niet voorstellen dat Paula niet zo’n leuke vriendin als Myra zou hebben.

Renate: “Myra lijkt mij ook echt een heerlijk mens. Zo’n bazin en vriendin lijkt mij heerlijk!”

Mandy: “In het laatste deel leren we Saskia wel beter kennen, doordat het verhaal ook vanuit haar perspectief wordt verteld. Ik snap waarom de schrijfster het gedaan heeft, maar wat is Saskia een irritant personage zeg.”

811075af5a343ce4cfc60f20944bcea6.png

Herhalingen en perspectief

Na het eerste deel neemt het verhaal een andere wending. Het opvallendste hierbij is de toevoeging van een perspectief. Saskia komt aan het woord en dat zorgt voor een hele andere leeservaring. Op een positieve en soms negatieve manier.

Marleen: “Na het eerste deel komt er iets meer diepgang in het verhaal, maar is er wel sprake van veel herhaling en dat haalt op een gegeven moment de vaart er een beetje uit. Desondanks kan het niet anders dan dat je wel verder moet lezen.”

Marieke: “Het tweede deel verandert van perspectief en we leren Saskia beter kennen. Het verhaal krijgt eerst wat pit, maar de personages vallen regelmatig in herhaling en dat is jammer. De afwisseling tussen de hoofdpersonen is wel verfrissend en geeft een hele andere kijk op de zaken.”

Lore: “Door de wisselingen van perspectief krijgt het verhaal een vreemde wending. We leren Saskia kennen en soms wordt duidelijk waarom ze bepaalde dingen juist doet en hoe ze zo geworden is. Helaas worden we soms wat in het ongewisse gelaten. Wie bespeelt er nu juist wie? Soms is het overzicht een beetje weg omdat ze allemaal een deel acteren en een deel echt is.”

Janneke: Mij vielen vooral de herhalingen erg op in het tweede deel. Vaak krijg je een situatie te zien vanuit zowel het perspectief van Saskia als van Paula. Je leest dus eigenlijk soms twee keer hetzelfde. Natuurlijk ervaren ze het allebei wel anders, maar voor mij haalde het iets het tempo uit het verhaal.”

Niet iedereen had diezelfde ervaring. Renate en Diana hadden in het tweede deel juist een vlottere leeservaring.

Renate: “In het tweede deel worden de hoofdstukken vanuit zowel Saskia als Paula verteld, hierdoor leest het tweede deel wel vlotter.”

Diana: “Het perspectief wisselt tussen Paula en Saskia en we komen achter de ware aard van Saskia. Deel twee leest erg snel, vooral omdat je wil weten hoe de een op het ander reageert, maar ook omdat de hoofdstukjes erg kort zijn.”

811075af5a343ce4cfc60f20944bcea6.png

Kleine puntjes van kritiek

Nu we het boek uit hebben, kwamen er toch een paar kleine puntjes van kritiek naar boven. Hierboven worden al de vele herhalingen genoemd. Maar Mandy en Sanne liepen nog tegen twee andere punten aan.

Mandy: “Een minpuntje vond ik dat de leugens op een gegeven moment te lang duurden en het daardoor ook een beetje vaag werd. Ik wist nou niet meer wie welke leugen had verteld en wie de ander nu precies voor de gek hield. Dit onderdeel had wat mij betreft een stuk korter gemogen, want ik begon daardoor wel mijn interesse in het verhaal te verliezen. Het einde maakt dan wel weer een hoop goed en ook de verhaallijnen zijn verder leuk uitgewerkt.”

Sanne: “Ik vind het erg mooi om te zien welke groei Paula doormaakt, maar alles lijkt om uiterlijke vertoning te gaan. Het verhaal had van mij nog wel meer in mogen gaan op de persoonlijke ontwikkeling van Paula, waarbij ze veel meer voor zichzelf en haar vergeten carrière gaat.”

Ondanks deze puntjes van kritiek, zijn we toch blij dat we dit boek gelezen hebben! En waarom lees je hieronder. 

811075af5a343ce4cfc60f20944bcea6.png

Waarom moet je dit boek lezen!

We zijn bij het einde van ons verslag aangekomen. Ondanks een paar kleine puntjes, hebben we het verhaal met veel plezier gelezen en daarom eindigen we allemaal met een positieve noot! Hier volgen negen redenen waarom je Mijn zoete wraak zeker moet gaan lezen deze zomer! 

ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngDiana:Mijn zoete wraak is echt een grappig boek, waar ik regelmatig hardop om heb gelachen, en een boek dat me boeide tot aan de laatste pagina. Voor mij een dikke duim omhoog!”



ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngSanne: “Het is een boek dat zo uit is, mede door de vlotte schrijfstijl, de dosis humor en mijn nieuwsgierigheid om erachter te komen wie er nou als verliezer uit de strijd komt. Een fijn boek, wat anders dan anders en heerlijk voor de (zomer)vakantie.”

ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngMandy: “Reden om het boek te lezen: De zomerse cover en het luchtige humorvolle verhaal zullen ervoor zorgen dat je deze zomer helemaal tot rust komt! Al met al een leuke feelgood!”


ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngMarleen: “Een reden waarom je wat mij betreft dit boek echt moet lezen is omdat de personages en dan vooral Paula heerlijk herkenbaar is. Ze heeft ontzettend veel zelfspot, is een hele normale (maar een fantastische) vrouw en is daarnaast ook ontzettend motiverend. Paula kan zomaar eens een heel nieuw feelgood rolmodel gaan worden.”


ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngJanneke: “Een absolute feelgoodtopper waarbij we een sterke hoofdpersoon leren kennen en we enorm met haar mee kunnen leven. Zeker een boek om heerlijk van te genieten deze zomer!”


ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngMarieke:
“Ik ben echt van Paula gaan houden, wat een heerlijk mens. Mag wraak zoet zijn? In dit geval mag dat zeker. Ik heb het met veel plezier gelezen.”


ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngRenate:
“Heerlijk boek, met veel humor en leedvermaak, maar ook vol van liefde. Het is een origineel heerlijk feelgoodverhaal, maar niet eentje waarvan je het einde ziet aankomen. Dit heeft Jane Fallon heel goed gedaan. De titel van dit boek had ook echt niet anders dan deze mogen zijn, want die past er perfect bij!”

ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngNathalie:
“Het leest lekker vlot weg en bevat leuke personages en een goede dosis humor. Soms hoeft een boek gewoon niet helemaal perfect te zijn om toch een heerlijk boek te kunnen zijn.”


ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngLore:
“Andere boeken van Jane Fallon staan nu zeker op mijn lijstje! Dit boek is een perfecte summerread op een warme zomerdag. Het ijsje op de cover voorspelt dit op een zeer leuke manier!”

 Alle duimpjes om hoog dus! Ben jij van plan om Mijn zoete wraak te gaan lezen deze zomer? We horen het graag van je!

811075af5a343ce4cfc60f20944bcea6.png



Reacties op: Feelgood Club leest: Mijn zoete wraak - Jane Fallon | Na het lezen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jane Fallon

Jane Fallon

Jane Fallon (1960) is televisieproducent en auteur. Ze woont samen met acteur Ri...