Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Helma las de 'Eindeloos'-serie van Wendy Brokers

op 12 oktober 2021 door

In onze Hollandse maand kan natuurlijk feelgood auteur Wendy Brokers niet ontbreken. Niets ten nadele van andere Nederlandstalige auteurs, maar ik houd nu eenmaal van haar boeken. Het is daarom niet zo gek dat ik haar nieuwe ‘Eindeloos’-serie las (en gedeeltelijk luisterde omdat ik ook tijdens de huishoudelijke klussen wilde weten hoe het verhaal ging). De serie verscheen als KoboOriginal en gelukkig heb ik een KoboPlus abonnement, maar anders had ik er gewoon tijdelijk een genomen. De serie begon als trilogie, maar – breaking news – er komt nog een vierde deel. Yeah!

- door Helma -

77f077074fef00ed46e5c3972ce4522f.png

Wendy Brokers schrijft feelgood met een bite. Niets geen zoetsappige romans, maar verhalen met zwaardere thema’s en personages met diepgang, waarbij het raadzaam is om een doos tissues bij de hand te houden. In deze nieuwste serie is dat niet anders. Vol verwachting begon ik aan het eerste boek.

Over Niet zonder jou – deel 1

Tess komt uit een welgestelde, maar weinig betrokken familie die net is verhuisd. Haar ouders zijn drukker met hun werk en sociale status dan met hun twee dochters. Als ze op de eerste schooldag van het laatste jaar van de middelbare school Jay ontmoet, is er tussen hen direct een niet te negeren aantrekkingskracht. Ze wordt voor hem gewaarschuwd: Jay is een ruig type uit een probleemgezin. Toch bloeit er tussen de twee iets moois op. Jay kan binnen het gezin waarin hij is opgegroeid maar net het hoofd boven water houden. Tess is de eerste in zijn leven bij wie hij open durft te zijn. Zij komt er al snel achter hoe moeilijk het is om te houden van iemand die zo door het leven is getekend. Toch neemt ze de ultieme stap binnen hun relatie om hem te vertrouwen. Een stap die niet zonder gevolgen zal blijven…

Wat vond ik ervan?

Het eerste deel is een YA/NA cross-over met behoorlijk wat erotische scènes. Hoewel die in het begin een beetje de verhaallijn overschaduwen, komt daar al snel verandering in als je doorkrijgt wat Jay in zijn jonge leven al heeft meegemaakt: zware mishandeling, de zorg voor zijn moeder en broertjes en tegelijkertijd vechten tegen allerlei vooroordelen omdat hij uit een probleemgezin komt. Dat is precies wat ik bedoelde met de bite: een pittig verleden wat je niemand toewenst, maar dat ook gevolgen lijkt te hebben voor zijn toekomst waarin zijn afkomst op voorhand al bepalend is. Ook Tess’ ouders kijken niet verder en vinden de nieuwe liefde van hun dochter helemaal niets. Tess op haar beurt heeft al haar hele leven te maken met emotionele verwaarlozing door ouders die haar voornamelijk aan haar lot overlaten.

Het is vooral een coming-of-age roman over de groei naar volwassenheid met een overrompelende eerste liefde, de eerste seksuele ervaringen en alle twijfel, angsten en soms wanhoop die daarbij hoort. De ‘rugzak’ van zowel Tess als Jay zorgen voor extra diepgang en maakt het een aangrijpende feelgood.

Een minpuntje: ik ben echt allergisch voor het woord ‘meis’. En laat Jay dat nou regelmatig tegen Tess zeggen! Brrrr. Ik kan me ook eigenlijk niet voorstellen dat een jongen van die leeftijd dat tegen zijn vriendin zegt. Peanuts natuurlijk, want dat is echt iets persoonlijks van mij en waarschijnlijk stoort niemand zich daar verder aan.

Omdat alle boeken online staat, kan ik meteen door met deel 2.

Over Niet zonder ons – deel 2

Jay is erin geslaagd zijn droom waar te maken: hij studeert fysiotherapie en doet zijn senior stage in een kinderziekenhuis in Atlanta. Het valt Tess zwaar dat hij voor minstens vijf maanden in Amerika is. Niet alleen mist ze hem verschrikkelijk, maar zonder hem weet ze ook niet goed wat ze met zichzelf en haar toekomst aan moet. Ze stopt met een derde studie in nog geen vier jaar tijd, tot woede van haar ouders en ook die van Jay. Tijdens een onverwachte confrontatie in Oostenrijk loopt de spanning zo hoog op dat Jay geen andere mogelijkheid ziet dan voor zichzelf te kiezen. Kunnen Jay en Tess elkaar nog terugvinden of is er te veel beschadigd?

Wat vond ik ervan?

Waar in het eerste deel vooral de nadruk lag op Jay, heeft in het tweede boek het leven van Tess de overhand. En wat kreeg ik bijna een hekel aan haar! Terwijl Jay zijn kansen benut en keihard werkt aan een betere toekomst loopt Tess maar wat te lanterfanten. Ze begint aan studies, breekt ze weer af, krijgt verkeerde vrienden en zoekt constant ruzie met Jay. Ze sluit zich voor iedereen af en lijkt zicht ondertussen te wentelen in zelfmedelijden. Wat was er met haar aan de hand? Ik begreep er helemaal niets van totdat duidelijk werd wat er gebeurd was. En ja, toen kon ik pas met haar meevoelen en meeleven, hoewel ik toch wat moeite bleef houden met de manier waarop ze Jay buitensloot en er niet met hem over kon praten. Wel mooi dat Brokers deze emoties bij me wist op te roepen. Ze bespreekt opnieuw een behoorlijk pittig thema, dat wederom voor veel diepgang en ontwikkeling in haar personages zorgt. Gelukkig vinden Tess en Jay elkaar weer in het sluitstuk van dit deel en kan ik met tranen in mijn ogen maar tevredengesteld verder met deel 3.

Over Niet zonder mij – deel 3

Wessel is alles wat advocate Lotte niet in een man zoekt. Maar aangezien hij de beste vriend is van haar zwager Jay, wordt ze vaker dan haar lief is met hem geconfronteerd. En niet alleen dat; ze blijkt hem ook nog eens nodig te hebben in een strafzaak. Wessel begrijpt niet waarom zijn hart steeds weer sneller gaat kloppen van de ijzige en hooghartige Lotte. Toch doet hij haar een voorstel waarbij zij hem dichterbij moet laten komen dan ze wil. Tot zijn verrassing stemt ze ermee in en ze merken ze dat ze misschien toch niet zo ongeschikt voor elkaar zijn als ze dachten. Maar voor een echte relatie hebben ze nog wel de nodige obstakels te overwinnen – niet in de laatste plaats hun eigen angsten.

Wat vond ik ervan?

Dit deel draait om Wessel en Lotte. Ze komen al voorbij in de eerste twee delen als beste vriend van Jay en voorbeeldig zusje van Tess, maar daar leer je ze oppervlakkig kennen. Lottes jarenlange relatie met de verschrikkelijk saaie Gerbrand (wat een ongelooflijke eikel zeg!) is op de klippen gelopen en daar heeft ze een behoorlijke deuk aan over gehouden. Hij heeft haar jarenlang ondermijnd en dat heeft haar zelfbeeld allesbehalve goed gedaan. Lotte lijkt dan wel een ijsprinses, maar dat blijkt vooral een houding te zijn. Ook Wessels zelfbeeld is laag om een reden die helemaal teruggaat naar zijn geboorte en zijn plaats in het gezin. Een behoorlijk heftig gegeven. Ook in dit deel dus weer een aantal serieuze thema’s.

Het is een echte new adult, vol met steamy scènes tussen Wessel en Lotte. Hoewel de vonken al snel over en weer vliegen, houden ze hun relatie voor iedereen geheim totdat ze uiteindelijk een keuze moeten maken. Gaan ze verder met elkaar of zetten ze er definitief een punt achter?

CONCLUSIE

In deze nieuwe serie behandelt Wendy Brokers wederom behoorlijk pittige thema’s, zonder het feelgood gehalte, inclusief de bij een new adult behorende steamy scènes, uit het oog te verliezen. Haar personages zijn stuk voor stuk aansprekend en je kan bijna niet anders dan met ze mee te leven en te hopen dat ze hun leven weer op de rit krijgen en gelukkig worden. Ik was opnieuw onder de indruk van haar beeldende schrijfstijl waardoor in alle drie de boeken de soms rauwe emotie ervan af spat. Door humor en rust in het verhaal te brengen krijg je als lezer even de tijd om op adem te komen, voordat je weer verder raast in de rollercoaster van emotie. Ik heb genoten van de hele serie en ze krijgen van mij een dik verdiende 4****.

Gelukkig hoef ik nog geen afscheid te nemen, want er komt nog een vierde boek waarin Tess beste vriendin Guusje de hoofdrol gaat spelen: Niet zonder liefde. Ik ben heel benieuwd welk thema Wendy voor Guusje in petto heeft en wie haar tegenspeler wordt.

Hebben jullie de ‘Eindeloos’-serie al gelezen?Reacties op: Helma las de 'Eindeloos'-serie van Wendy Brokers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Wendy Brokers

Wendy Brokers

Moeder van vijf, verpleegkundige Neonatologie Geboortezorg en auteur (tot nu toe...

Gesponsorde boeken