Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leestip van Mandy

op 20 februari 2022 door

Al enige weken komt elke zondag ‘De leestip van’ online, waarin een van ons een Feelgood-tip geeft. Dat lijkt een makkelijke opgave, maar er worden zoveel boeken uitgegeven en je wilt toch een soort ‘schot in de roos’ tippen die iedereen aanspreekt, dat ik er keuzestress van kreeg. Uiteindelijk heb ik mijn eigen gevoel gevolgd en zo eigenwijs als ik ben besloot ik in plaats van één boek een serie (drie boeken dus) te tippen. Het werd De koffiesalon-serie van Marloes Berghege.

-door Mandy- 

Ik heb de laatste tijd wat minder tijd en kwam op het idee om mijn Kobo weer te activeren voor luisterboeken. Op die manier kan ik, als ik even geen tijd heb om te lezen, toch nog luisteren in wat normaal verloren minuten zijn (zoals autorijden). Ik zocht naar een boek dat zowel te lezen als te luisteren is en stuitte op De Koffiesalon-serie. Een serie met vrolijke covers en een voor mij herkenbaar verhaal (als oud-docent die nog altijd op zoek is naar haar droombaan, maar ook vrede heeft met wat ze nu doet) en ik kreeg er meteen zin in. De boeken worden ook nog eens aangeprezen als ‘Perfect leesvoer voor de lezers van Lisette Jonkman en Marijke Vos.’ Ik kan er niks aan doen, maar dan ben ik gewoon om en moet ik het lezen.

Deel 1 Eén depresso, alsjeblieft

Hanneke is een dertiger die ogenschijnlijk haar leven op de rit heeft. Ze werkt als lerares Engels, heeft een relatie met Job (een totale hunk die niet zou misstaan in een serie als De Bachelor), woont samen met haar beste vriendin Josje en doet iedere vrijdag aan yoga. Ze zou blij moeten zijn, maar waarom voelt haar werk dan als een marteling, wordt Job met de dag saaier en gaat ze nog liever naar de tandarts dan naar yoga? Hanneke piekert zich rot wat te doen met haar leven, maar komt niet in actie, totdat het leven dat voor haar doet. Door een reeks aan gebeurtenissen verliest ze alles en is niets meer zeker. Wat nu? Ze is per slot van rekening al eenendertig. Dat is bijna veertig! Gelukkig biedt een baan bij een koffiesalon uitkomst. Niet echt haar droombaan, maar wat moet ze dan?

Mijn mening:

In dit eerste deel maken we kennis met Hanneke, die haar eigen leven maar matig vindt. Ze is de passie voor haar werk verloren, haar vriend voelt niet als ‘de ware’ en dat yoga is ook niet wat ze ervan verwacht had. Humorvol weet de schrijfster je mee te nemen in het leven van Hanneke, die 31 jaar is, wat al bijna 40 is. Ik moest om sommige stukken zo lachen, omdat het voor mij stiekem ook een beetje pijnlijk herkenbaar is. Ik ben afgelopen jaar 30 geworden en het voelde of de wereld verging. Dus ik hou echt van het ‘drama’ in dit boek, omdat ik zelf ook zo lekker kan zwelgen in zelfmedelijden. Ik heb het boek deels gelezen en deels geluisterd. Het boek wordt voorgelezen door Lotte Horlings, wat ik echt een prettige luisterervaring vond.

Het enige mindere aan het boek is dat het leven van Hanneke geschetst wordt, maar verder gebeurt er nog niet echt veel. Het lijkt een soort aanloop naar ‘iets’ en het boek voelt dan ook aan het einde van dit deel, niet ‘af’. Dat klopt natuurlijk ook, want er volgen nog twee delen in deze De koffiesalon-serie, maar het eindigt niet met een cliffhanger, waardoor je automatisch door wilt. Toch voelt het tegelijkertijd alsof er in de komende delen meer gaat gebeuren en dat dat de moeite waard gaat zijn. Ook is elk deel maar ongeveer twee uur lees-/luisterplezier. Lekker bingen dus. Ik ben in ieder geval om en het boek is echt heel fijn om je gedachten even te verzetten.

3.5 ster

Deel 2 Een dubbele shot liefde

Hanneke heeft net haar draai gevonden in koffiesalon Boon als een hele berg drama zich aandient. Naast ristretto’s, flat whites, latte macchiato’s en heel wat soorten melk, krijgt ze nu ook in hoog tempo verschillende mannen op zich afgevuurd. Wat te doen met Job? Moet ze dokter Rutger een kans geven? En waarom lijkt de inhoud van haar buik iedere keer een vrije val te maken als haar collega Sil haar per ongeluk aanraakt? Als Josje ook nog vastbesloten is om Hannekes liefdesleven een handje te helpen, is de chaos helemaal compleet. Volgt Hanneke haar gevoel? Eén extra sterke koffie met een dubbele shot liefde, alsjeblieft.

Mijn mening:

Ook dit boek leest en luistert enorm fijn en had ik in een mum van tijd uit. Hanneke vindt steeds meer haar draai in Boon en denkt minder vaak aan het zoeken en vinden van een andere baan. Als persoon maakt ze een groei door en dat zorgt voor wat keuzes in haar privéleven. Een keuze die je als lezer maar al te graag aanmoedigt. Al hoewel ze hier en daar nog steeds wat naïef is, gaat het al beter. Er volgt een date en na de date sluit ze de avond af met een andere man (ja, dit is vaag, maar ik wil geen spoilers weggeven, haha) en alles wordt met erg veel humor beschreven. Wat een pluspunt is aan dit boek tegenover het eerste deel, is dat hier meer verhaal en diepgang in zit en ook echt eindigt met een cliffhanger.

4 sterren

Deel 3 Een kopje geluk

Hannekes leven is er nog niet al te veel op vooruitgegaan. Ze werkt nog altijd in koffiesalon Boon waar de sfeer tussen haar en Sil sinds het ongeluk van Muis ver onder het vriespunt ligt, ze is doodsbang dat ze haar relatie met Josje kapotmaakt door Niels te helpen en dan komt die knorrige Harry ook nog achter haar geheim. Het is tijd voor verandering. Laat Hanneke het leven niet langer zomaar gebeuren, maar neemt ze voor het eerst in haar leven het heft in eigen hand? Eén kopje geluk, alsjeblieft.

Mijn mening:

De afsluiter van deze serie. En volgens mij een unicum voor mijzelf, want ik lees nooit een serie in een keer achter elkaar! Ik vraag me af of er sowieso een serie is geweest die ik ooit uit heb gelezen. Dat zegt dus wel wat over de vermakelijkheid van dit boek. Ik vond het echt een leuke serie, al zijn het eigenlijk drie losse delen die een boek vormen. Is het hoogstaand en origineel? Nee, zeker niet. Wat voor mij heeft bijgedragen aan het leesplezier is gewoon de herkenbaarheid van de situatie waar Hanneke in zit. Een studie gevolgd, baan gevonden, blijkt het toch niet te zijn, tijdelijke baan aangenomen en daar dan meer plezier uithalen dan je verwachtte en daar dan lekker in blijven hangen, want het is eigenlijk wel prima en makkelijk zo. Mijn leven verliep net zo. Daarnaast ben ik van dezelfde leeftijd, dus het inleven was voor mij gewoon echt heel makkelijk. Ook is het met veel humor beschreven, dus ik kan niet anders zeggen dan dat ik fan ben. In dit laatste deel heeft Hanneke een date met iemand uit het verleden. Dit zet bepaalde dingen op scherp en in ander perspectief. Ze groeit nog meer als persoon en stijgt boven zichzelf uit. Een mooie afsluiter met een gesloten eind.

4 sterren

Doen jullie ook wel eens een boek tegelijkertijd lezen en luisteren? En kende je deze serie al of wil je hem een kans geven na het lezen van dit artikel? Laat het hieronder weten en klets gezellig mee. Reacties op: Leestip van Mandy

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marloes Berghege

Marloes Berghege

Marloes Berghege (1986) is schrijfster en woont en werkt in Amsterdam. Ze schrij...