Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Reading Challenge Feelgood Tip #7

op 11 februari 2024 door

Zoals elke zondag is het weer tijd voor tips om alle categorieën in de Reading Challenge af te kunnen vinken. Deze week is de categorie: Lees een lui boek. Dat kan een boek zijn over een lekker luie hobby, of dat zich afspeelt op één enkele plek of kies voor een dun boek, een makkelijk boek of een boek dat je al eerder las. We zijn deze week creatief omgesprongen met de interpretatie en hebben weer een paar mooie tips voor jullie op een rijtje gezet.

b625cccb28fbda1333c3bf4eda719d4f.png

Lees een lui boek

De boeken f-lui-steraar - Carsten Henn

Een ode aan het boek, trouwe lezers en de onmisbare rol van de boekverkoper

Boekverkoper Carl Kollhoff bezorgt in de avonduren na sluitingstijd boeken aan bijzondere klanten. Wandelend door de pittoreske steegjes van de stad bezorgt hij avond na avond boeken aan mensen die als vrienden voor hem worden. En voor velen is Carl hun belangrijkste verbinding met de buitenwereld.

Tijdens een van zijn wandelingen komt Kollhoff de negenjarige Schascha tegen, die erop staat hem te vergezellen. Schascha is pienter en grappig, maar onder haar opgewekte masker gaat een eenzaam meisje schuil dat het thuis niet makkelijk heeft. De twee raken aan elkaar verknocht en Schascha wordt een vast onderdeel van Carls avondroutine. Dan slaat het noodlot toe: Carl verliest onverwacht zijn baan en de inboedel van zijn winkel wordt verkocht. In deze moeilijke tijden zal hij de kracht van zijn geliefde verhalen, zijn trouwe klanten en zijn negenjarige metgezel hard nodig hebben om zijn leven weer op de rit te krijgen.

"Met enige creativiteit is een boek met deze titel prima in te vullen bij een lui boek. Lui zit tenslotte in de titel! Maar afgezien daarvan is het een boek wat niet snel leest. Dus wees lui en lees het langzaam, dan komt het verhaal het beste tot z'n recht." - Marieke

Het gef-lui-ster achter de deur - TJ Klune

Wallace Price is een gehaaide advocaat voor wie macht en aanzien de belangrijkste ingrediënten zijn voor een geslaagd leven. Wanneer Wallace plotseling overlijdt en als geest zijn eigen uitvaartdienst bijwoont, komt een gids hem halen en brengt hem naar een ongewoon theehuis.

Hugo, de eigenaar van het theehuis die over bijzondere gaven beschikt, belooft hem te helpen bij het maken van de passage naar het hiernamaals. Wallace accepteert niet zonder slag of stoot dat hij dood is, maar dankzij Hugo en de andere markante bewoners van het theehuis leert hij op wonderbaarlijke wijze als geest menselijker te zijn dan tijdens zijn leven.
Het gefluister achter de deur is een meeslepend en bij vlagen hilarisch verhaal over de verrassende wendingen die het leven na de dood nog kan nemen.

"Het is een young adult, maar er zit zoveel feelgood in: het verhaal heeft humor, emotie, liefde en diversiteit. En met 'lui' in de titel (ok, je moet creatief denken), pas het prima in deze categorie." - Helma

Droomland - Nicholas Sparks

Colby Mills droomde ooit van een muzikale carrière, tot een tra­gisch ongeluk een einde maakte aan die droom. Nu runt hij een kleine boerderij in North Carolina en probeert hij zijn verleden te vergeten. Op een dag neemt hij in een opwelling een aanbod aan om nog één keer te spelen en hij vertrekt naar St. Pete Beach, Florida. Daar ontmoet hij Morgan Lee, een even getalenteerde als bevlogen musicus, en zijn wereld staat opeens volledig op zijn kop. Ze vullen elkaar op ­muzikaal vlak heel goed aan, en al snel gaan hun gevoelens van vriendschap en herkenning over in liefde.

Honderden kilometers verderop vlucht Beverly weg voor het huiselijk geweld dat haar man haar elke dag weer aandoet. Zij en haar zesjarige zoontje proberen een nieuw bestaan op te bouwen, maar Beverly’s angst voor haar man verlamt haar af en toe zo dat ze zich gedwongen ziet een wanhopige beslissing te nemen.

Dan brengt het noodlot de drie jonge mensen bij elkaar in een web van toevalligheden dat hun leven voorgoed zal veranderen… en hen alle drie dwingt na te denken of ze de wonden uit het verleden kunnen helen.

"Bij een 'lui boek' moest ik ook meteen denken aan een boek over dromen. Ik zie het helemaal voor me, lekker lui op de bank of in je bed lekker wegdromen, over mooie dingen, lieve mensen en wellicht mooie omgevingen. Droomland van Sparks heb ik nog niet gelezen maar staat hoog op mijn wensenlijst. Voor mij past deze in de categorie een 'lui boek'." - Amarins

Terwijl Parijs sliep - Ruth Druart

Een krachtige roman over moed en hoop in een van de donkerste periodes uit de moderne geschiedenis

Parijs, 1944. Het leven van een jonge vrouw neemt een afschuwelijke wending als ze op een dag van haar bed wordt gelicht. Ze wordt op transport gezet naar Auschwitz. Op het perron neemt ze een levensbepalende beslissing: in haar wanhoop geeft ze haar zoontje, een baby nog, weg aan een wildvreemde man.

Santa Cruz, 1953. Jean-Luc heeft met veel moeite het verleden achter zich gelaten. Getekend door de nazibezetting van Parijs en zijn werk langs de spoorlijnen, waar hij getuige was van de gruwelijkheden die de Duitsers aanrichtten, ontvluchtte hij na de Tweede Wereldoorlog Frankrijk om samen met zijn vrouw en aangenomen zoontje een nieuw leven te beginnen in de Verenigde Staten. Dan wordt op een dag zijn ergste angst werkelijkheid en klopt het verleden volkomen onverwacht op zijn deur.

"Voor veel mensen ging het leven in oorlogstijd redelijk normaal door, die konden rustig slapen en luieren terwijl het voor andere mensen een hele onrustige en heftige tijd vol gevaar was. Deze historische roman geeft je een beeld van hoe het toen in Parijs was." - Renate

Nachten in New York Sarah Morgan

Nadat ze haar baan is kwijtgeraakt, is Paige haar eigen evenementenbureau begonnen. Helaas gaan de zaken rampzalig, waardoor ze wel hulp móét vragen aan ICT-miljonair Jake Romano, de beste vriend van haar broer. Probleem is alleen dat ze al jaren verliefd op hem is, wat natuurlijk funest is voor een goede samenwerking. Dus doet ze haar uiterste best om dat voor hem te verbergen - met slapeloze nachten als gevolg. Vanwege zijn reputatie van hartenbreker heeft Jake aan Paige' broer moeten beloven dat hij nooit iets zal beginnen met zijn kleine zusje. Kleine zusje. Klein. Als Jake dat nou maar vaak genoeg herhaalt, gaat hij het misschien wel geloven. Want sinds Paige zijn kantoor is komen binnenvallen, één en al blonde, langbenige verleiding, doet hij geen oog meer dicht!

"Bij een lui boek kwamen slapen en nachten als eerste in me op en zo ook dit boek van Sarah Morgan. Het is een aantal jaren geleden dat ik dit boek las, maar ik weet dat het een heerlijk ontspannen verhaal was. Ideaal voor een luie dag met een boek." - Sanne

De vrouw die een jaar in bed ging liggen - Sue Townsend

Op een dag dat haar neurotische tweeling het huis verlaat om te gaan studeren, giet de volmaakte huisvrouw Eva een pan tomatensoep over haar mooiste stoel en stapt in bed. Voor een halfuurtje, maar ze komt er niet meer uit.

Terwijl ze aan haar bed gekluisterd is, moet Eva dealen met een stoet excentriekelingen die door haar slaapkamer paradeert, onder wie haar overspelige echtgenoot, een briljante wetenschapper die niet weet hoe een wasmachine werkt en wiens laaste verjaardagscadeautje aan zijn vrouw een staatslot was.
De vrouw die een jaar in bed ging liggen is een geestig en ontroerend boek over wat er gebeurt als een echtgenote plotseling weigert te moederen, koken, wassen en een stappenplan voor de kerst te maken. Sue Townsend, verreweg de grappigste schrijfster van Engeland, heeft een schitterende roman geschreven die het moderne gezinsleven totaal ontkracht.

"Als er een boek is dat bij deze categorie past, dan is het wel deze. Niet specifiek feelgood, maar wel iets waar elke moeder weleens over heeft gedroomd denk ik (-_-)" - Marieke

Drie dagen in augustus - Anne Stern

Anne Stern neemt de lezer mee naar een chocolaterie in vooroorlogs Berlijn. Het is augustus, 1936, de Olympische Spelen zijn gaande in een nationaalsocialistisch Berlijn en de spanningen lopen hoog op. Maar Elfie vindt rust in haar werk bij chocolaterie Sawade. Puur geluk verkoopt ze daar, in de vorm van nougat, pralines en zachte marsepein. Elfie en haar buren aan de Unter den Linden proberen om er in deze roerige tijden voor elkaar te zijn. 

Als Elfie weer eens chocolade langsbrengt bij de oude Madame Conte, ontdekt ze het verhaal van een bijzondere bonbon en een verboden liefde. Want wie is toch die dame die op een van de wikkels van de chocolaterie prijkt? En kan Elfie zelf iets leren van de lust waarmee de oude dame nog steeds haar dagen vult?

Anne Stern weet op innemende wijze het bestaan van op het eerste gezicht gewone burgers, in het tijdsbestek van drie dagen, tot leven te brengen. Het resultaat is een schitterende roman over hoop en de kleine geneugten van het leven, waarbij je op elke pagina de chocolade bijna proeft.

"Het hele boek speelt zich af op een enkele plek: Unter den Linden in Berlijn. Dus geen verre reizen in dit boek, maar lekker lui alleen een beetje rondlopen in deze iconische straat." - Helma

Welk boek tippen jullie ons voor deze categorie?



Reacties op: Reading Challenge Feelgood Tip #7

Meer informatie

Gerelateerd