Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Sanne las: Vertel mij wat

op 17 februari 2024 door

Een feelgood over boeken. Of eigenlijk over schrijven en twee schrijvers in de hoofdrol. Dat was een boek dat schreeuwde om gelezen te worden. Sanne was dan ook dolblij dat ze Vertel mij wat geschreven door Anne West mocht lezen. In dit artikel vertelt ze over het boek.

-Door Sanne-

Over Anne West

Anne West is feelgoodschrijfster in hart en nieren en heeft inmiddels meerdere standalones en series geschreven, maar begon zo'n twintig jaar geleden met het schrijven van fantasy boeken. Maar je kent haar waarschijnlijk van de 'Stadstuin'-serie over drie zussen, of de serie over de kleine theetuin op Texel. West is naast auteur van romans ook freelance tekstschrijver van onder andere e-learning programma's, artikelen en blogs voor diverse opdrachtgevers. Vertel mij wat is het eerste deel uit de 'Boekcafé'-serie.

5234faaa8c59323e8cc4ae8658a036c2.png

Mijn mening

Vertel mij wat gaat over twee auteurs: romanschrijfster Juul en cabaretier en scenarioschrijver Ids. Gelijk vanaf het eerste moment merk je dat Juul en Ids dol zijn op schrijven, ze doen niets liever. Maar met hun lieve en zachtaardige karakters gaat het heden met ze aan de haal. Door haar verleden is Juul behoorlijk onzeker, schrijft ze onder een pseudoniem. Wanneer haar nieuwe uitgever voorstelt om haar privéleven op te pimpen en een model in te zetten om zich als Juul voor te doen, gaat ze daar mee akkoord ook al zit het haar niet lekker. Ook bij Ids' loopt het leven niet op rolletjes. Wanneer zijn beste vriend en collega over de schreef gaat, wordt ook Ids uitgekotst en moet niemand meer iets van hem weten. Ids zal voor een tijdje in de anonimiteit moeten treden. De twee kennen elkaar niet, maar de paden van Ids en Juul komen samen in het mooie Deventer, waar Lauren, de beste vriendin van Juul, een boekencafé runt en een theaterzaaltje verhuurt.

Het is gelijk duidelijk dat het Anne West geen enkele moeite kost om zich in te leven in het schrijversleven van de twee. Ze laat ervaren hoe het schrijven voor twee verschillende genres in zijn werk gaat. Het boekencafé zelf is een mooi decor voor het verhaal, want hoewel de boeken en het café zelf niet heel prominent aanwezig zijn, is het wel de plek waar iedereen elke keer weer naar terugkeert. Het is een mooie verbindende factor, helemaal wanneer het verloren theater dat bij het café hoort, nieuw leven wordt ingeblazen om een vernieuwde versie van Scrooge ten tonele te brengen. Het theater, de samenwerking tussen Juul en Ids, maar ook de stad Deventer worden door West heel natuurlijk en fijn beschreven waardoor je echt het gevoel hebt er bij te zijn. Iets waar je als boekliefhebber alleen maar van zult genieten!

Zelf vind ik het ook heel leuk, mede doordat ik ben opgegroeid in Apeldoorn en met regelmaat in Deventer kwam, dat deze Hanzestad een rol heeft gekregen in het verhaal. Een herkenbare setting dus voor mij en eens een keer niet een plot dat zich afspeelt in de Randstad, maar meer in het oosten van het land. Nederland is immers zoveel groter! Ik kreeg door het boek ook echt weer zin om rond te struinen langs de IJssel én een bezoekje te brengen aan het boekcafé. Wie heeft het adres?!

Vertel mij wat is een ontroerend, maar op zijn tijd ook grappig verhaal, waar West de nodige ruimte heeft genomen om thema's als pesten, onzekerheid en machtsmisbruik te bespreken. Ze doet dit op een natuurlijke manier, al vond ik de onzekerheid van Juul soms wat veel worden. Ik had maar wat graag tegen haar willen roepen dat ze nu het leven moest omarmen en zichzelf niet van alles hoefde aan te praten. Maar Juul en Ids zijn mooie personen die, doordat het verhaal uit de perspectieven van beide personen wordt verteld, helemaal tot leven komen en je ze goed leert kennen. 

Vertel mij wat krijgt van mij 3,5 sterren en ik ben benieuwd of we in een vervolg meer te weten komen over de beste vriendin van Juul en de beste vriend van Ids.

5234faaa8c59323e8cc4ae8658a036c2.png

Heb jij Vertel mij wat al gelezen? Wat vond je ervan? Of zou je het graag willen lezen?



Reacties op: Sanne las: Vertel mij wat

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Anne West

Anne West

Anne West is auteur van de Fantasyseries 'De Macht van het Zwaard' en 'De Koning...