Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Valentijn Publieksprijs: De boeken van de longlist #1

op 12 januari 2019 door

Deze week plaatsten wij een artikel met de longlist van de boeken waarop kan worden gestemd voor de Valentijn Publieksprijs 2019. Een hele lijst, maar welke moet je kiezen? Misschien heb je al een favoriet en heb je je stem al uitgebracht. Voor de twijfelaars zetten we de komende dagen alle boeken nog 1 x op een rijtje met een korte samenvatting in zes losse blogs.

b3ad042bec9893a7ebc08e04b68fca5c.jpg

- door Marieke -

De boeken van de longlist deel 1

Opnieuw gevangen  -  AJA den Uil - van Golen

In Opnieuw gevangen staat de geheimzinnige heer De Bie opeens op de stoep bij de ouders van de pas overleden tiener Joëlle van Duren. De oprechte belangstelling van het echtpaar Van Duren zet hem ertoe aan om hen zijn veelbewogen levensverhaal te vertellen. Stukje bij beetje weet hij de muur af te breken die hij om zich heen heeft gebouwd. Maar dan doet zich opnieuw een onvoorziene, ernstige situatie voor. 

Dit bijzondere en ontroerende verhaal is het nieuwste werk van Aja den Uil-van Golen, die al een behoorlijk aantal romans over de meest uiteenlopende onderwerpen op haar naam heeft staan. Opnieuw gevangen is een zelfstandig te lezen vervolg op Joëlles overgave.

Open slot  - Afra Beemsterboer

Weduwe Addy stopt in de roman Open slot al haar liefde in haar moestuin. Haar volwassen zoons zijn het huis uit en haar baan is ze kwijtgeraakt, dus veel keus heeft ze niet meer. Addy vraagt zich regelmatig af wat het nut is van haar bestaan. Dan ontmoet ze Luc, haar nieuwe buurman op de volkstuin. Luc weet niet veel van tuinieren, maar hoe hij mensen kan laten openbloeien, weet hij wel. Stukje bij beetje weet hij Addy's levensverhaal te ontrafelen en een nieuw licht te werpen op haar verleden. Open slot is een ontroerende roman van de Noord-Hollandse familieromanauteur Afra Beemsterboer.

Liefde met gebruiksaanwijzing  - Aline van Wijnen

Mannen! Werden ze maar geleverd met een handleiding. Of een lieve helpdeskmedewerker. Of íéts. Aline van Wijnen beschrijft in Liefde met gebruiksaanwijzing op hilarische wijze hoe lastig de tweeëndertigjarige Robin het vindt om haar weg te vinden in haar werk, en vooral in de liefde. Want hoe leuk haar vlam Max ook is, hij is ook best wel ingewikkeld. Aline van Wijnen, die na het winnen van de Vriendin-schrijfwedstrijd debuteerde met Halsoverkop, brengt met Liefde met gebruiksaanwijzing opnieuw een heerlijke feelgoodroman.

Mag ik van je houden  - Angelique van Dongen

Na een mislukt huwelijk met een depressie als gevolg, probeert de 37-jarige Mara uit een diep dal te klimmen.
Ze wil alle schepen achter zich verbranden, neemt ontslag op de basisschool van haar woonplaats om niet telkens de confrontatie met haar verleden aan te hoeven gaan. Op haar nieuwe school wordt ze echter volledig buitenspel gezet door haar collega’s waardoor ze na één schooljaar ook hier weer weggaat. Ze besluit op vakantie te gaan met een singlereis waar ze Hein, Mark en Sandra ontmoet. Ze krijgt weer het gevoel dat ze leeft, barst van de energie en heeft zin in haar nieuwe baan in groep acht na de vakantie op een nieuwe school. In haar klas zit Renske, die een moeilijke periode doormaakt door de scheiding van haar ouders. Renske krijgt al snel een speciaal plekje in het hart van Mara. Zo ook de vader van Renske, Wouter.
Mara weet als geen ander dat het not done is een relatie te beginnen met de vader van een leerling en probeert uit alle macht haar gevoelens te negeren. Hein ziet ze ook nog regelmatig en hij ziet Mara meer dan zomaar een vriendin.
Het schoolkamp van groep acht leidt tot een grote ommekeer in haar leven. Na het kamp wordt Mara op non-actief gesteld en alle ellende begint weer van voor af aan. Is zij in staat haar leven weer te herpakken en het geluk eindelijk aan haar kant te krijgen?

b3ad042bec9893a7ebc08e04b68fca5c.jpg

Rozenlaan 10 - Angelique van Dongen

Annemarie is de eigenaresse van de prachtige villa aan de Rozenlaan nummer 10.
Nadat zij weduwe werd heeft ze de villa laten verbouwen en er appartementen van laten maken. Die verhuurt zij aan Roza, verloskundige van beroep en aan Abby, eigenaar van een boekenwinkel en aan Berdine. Zij gaat de villa echter verlaten omdat ze gaat trouwen met Johan. Annemarie gaat de verdieping die Berdine verlaat, verhuren aan Klaas. Een rustige man, die vaak thuis werkt voor zijn baan in de ICT. Althans dat is wat hij iedereen verteld. De relatie die Annemarie sinds een tijdje heeft met Ron, brengt regelmatig ergernis met zich mee. Haar zoon Robin is het niet eens met de relatie die zijn moeder heeft met Ron. Hij vindt hem een oplichter en een profiteur. Hij probeert zijn moeder te overtuigen dat ze hun relatie moet beëindigen voor het te laat is, maar de liefde en aandacht die Annemarie krijgt van hem, maakt haar blind.
Ook Roza en Abby hebben zo hun vraagtekens bij Ron door dingen die ze opmerken. Maar ook naar hen wil Annemarie niet luisteren. Tot op een dag Roza geconfronteerd wordt met wie Ron werkelijk is en wat hij doet. Is het te laat Annemarie te redden?

Anna's reis  - Anne-Marie Hooyberghs

Met vijf kinderen en een zesde op komst hebben Kasper en Leine niet veel oog voor de kinderen. Kaspers zus Evina en haar man Ed zijn kinderloos gebleven. Zij willen graag een van de kinderen in huis opnemen. Anna is vijf jaar oud als ze bij haar oom en tante komt wonen. Ze leeft daar elf jaar in een liefdevolle omgeving, tot het noodlot toeslaat en Anna terug moet naar haar familie.

Zoete wraak - Anne-Marie Hooyberghs

In Zoete wraak kan hoofdpersoon Liona een aanranding moeilijk verwerken. Het wordt nog traumatischer en dramatischer wanneer haar aanrander wordt vrijgesproken en dus op vrije voeten blijft. En niet in een ver oord, maar in het dorp waar Liona zelf ook woont. De haat die ze voelt verandert haar in iemand die ze nooit heeft willen worden. Zoete wraak is een intelligente psychologische roman die beklijft.

Opnieuw beginnen - Annemartien Berkelaar

De komst van Thea in een dorp in de Achterhoek brengt veel teweeg. Haar minibieb in de tuin is al snel een groot succes en haar uitbundige persoonlijkheid zorgt ervoor dat ze makkelijk allerlei contacten legt. Onder meer met Simone, een gescheiden vrouw die grotendeels in haar eentje verantwoordelijk is voor de zorg voor haar twee kinderen. Het ongewone duo krijgt een innige band en ze vormen voor elkaar een lichtpunt in een moeilijke tijd.

Hometown  - Astrid Witte

Omdat de twintiger Dahla binnenkort Engelse les gaat geven in China, volgt ze een introductiecursus op een paar uur afstand van haar woonplaats. Ze couchsurft zolang bij een alleenstaande vrouw. Als Dahla op een dag de uitgestrekte natuur in trekt, verdwaalt ze, maar gelukkig komt ze een man te paard tegen die haar terugbrengt. Finn heet hij en hij zegt in een klein, afgezonderd dorp te wonen, waar men een primitief leven leidt: Hometown. Ondanks dat Finn haar duidelijk heeft gemaakt dat buitenstaanders niet erg gewenst zijn, gaat Dahla een paar dagen later op zoek naar het dorp. Ze kan Finn namelijk niet uit haar hoofd zetten. Ook hij denkt tot zijn ergernis aan niets anders dan Dahla, maar hij ziet geen toekomst voor zich met een meid die van buiten komt. Hij wil voor geen goud zijn dorp verlaten en denkt niet dat zo'n wereldwijze meid daar zou kunnen wennen. Toch treffen ze elkaar opnieuw en als hun harten voor elkaar opengaan, zullen ze beiden een moeilijke keuze moeten maken.

b3ad042bec9893a7ebc08e04b68fca5c.jpg

Dit zijn de eerste negenboeken van de longlist voor de Valentijn Publieksprijs 2019, op alphabetische volgorde van de voornaam van de schrijver of schrijfster.  Zit je favoriet er al bij? Dan kan je hier klikken om naar het stemformulier te gaan. Heb je nog geen idee, kijk dan de komende dagen op onze spot voor een overzicht van de andere boeken van de Valentijnprijs 2019 longlist.



Reacties op: Valentijn Publieksprijs: De boeken van de longlist #1

Meer informatie

Gerelateerd