Voorgelezen door een man

op 15 mei 2018 door

De week van het luisterboek valt precies in onze MeiMannenMaand. We bedachten hoe we dat konden combineren, en het resultaat is hier: Luisterboeken, voorgelezen door een man. Is het nou heel gek als een man een romantisch boek voorleest, of voelt het wel goed? Marieke en Sanne maakten een lijstje en bespraken wat ze van de mannelijke voorlezers vinden.

Door Marieke en Sanne

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Abbi Glines

Glines is een ster in het schrijven van (licht) erotische series, zoals die over Rosemary Beach en Sea Breeze. In beide series wordt afwisselend vanuit een vrouwelijke en mannelijke personages verteld. Het is al bijzonder om de verhalen vanuit een man te beleven, maar ook bijzonder is het, wanneer mannen het gehele boek voorlezen. De boeken van Abbie Glines die door mannen worden voorgelezen:

Een wilde gok en Laatste Kans (Rosemary Beach deel 7 en 8) - Voorgelezen door Fleur van de Water en Kevin Hassing

Als de vader van Harlow Manning op tour gaat met zijn rockband, stuurt hij haar naar Rosemary Beach in Florida om bij haar halfzus Nan te gaan wonen. Klein probleem: Nan haat haar. Harlow moet dus geen problemen veroorzaken als ze de negen maanden dat de tour duurt wil overleven. Dat lijkt op zich geen punt, totdat de zeer aantrekkelijke Grant Carter Nans kamer uit komt lopen, in zijn boxershort.

Grant heeft een fout begaan door met een meisje te gaan met een kort lontje, Nan. Hij wist dat ze die reputatie had, maar toch kon hij de verleiding niet weerstaan. Zodra hij Harlow ontmoet, heeft hij spijt van wat hij heeft gedaan, want hij wil háár. Ze wil echter niets te maken hebben met een jongen die voor haar halfzus is gevallen – ook al is het niet serieus. Grant wil Harlow laten zien dat hij niet is zoals ze denkt dat hij is, maar durft hij het risico te lopen zijn kansen helemaal te verspelen en waagt hij de gok…?

Sanne: In deze boeken worden de mannelijke en het vrouwelijke personages ook afwisselend door een man en vrouw voorgelezen. De jonge maar zware stem van Kevin Hassing past goed bij het stoere en mannelijke personage Grant. Als je goed luistert, herken je wellicht zijn stem. Kevin Hassing speelde in G.T.S.T.

Je was van mij (Rosemary Beach deel 9) - Voorgelezen door Mees Dubois

Roddelen is een favoriet tijdverdrijf in Rosemary Beach maar Bethy en Tripp hebben hun grote geheim voor zich kunnen houden. Acht jaar geleden had Tripp Newark een relatie met een rijk meisje van wie hij niet hield, die op weg was naar Yale en een toekomst die hij niet wilde. De enige manier waarop hij dat voorspelbare leven kon ontvluchten, was door het geld en de macht op te geven waarmee hij geboren was. En dat was precies wat hij van plan was: aan het eind van de zomer zou hij op zijn Harley stappen en nooit meer omkijken. Dat was voordat hij Beth Lowry leerde kennen. Het begon als een onschuldige verliefdheid: ze was een zestien jaar oud trailerpark-meisje dat achter de bar stond bij de Kerrington Country Club. Ze verkeerden niet in dezelfde sociale kringen. Niemand wist zelfs dat ze vrienden waren, laat staan lovers. Maar gedurende een zomer werd Bethy het belangrijkste op de wereld voor Tripp. Maar zijn plan kon hij niet opgeven. Hij moest wel uit Rosemary Beach vertrekken maar hij nam zich voor om voor haar terug te komen. Als hij jaren later terugkomt veel later dan hij beloofd had is het al te laat. Zijn neef Jace heeft de vrouw van zijn dromen al ingepalmd.

Sanne: Ook de stem van Mees Dubois is prettig om naar te luisteren. Hij heeft een zware stem en lijkt goed te passen bij het personage. Toch blijft het wennen wanneer Mees ook de stukken gezien uit de vrouwelijke personages voorleest. En ergens voelt het een beetje ongemakkelijk, wanneer een man de sexscenes voorleest, terwijl ik auto rijd...

Alleen voor haar (Sea breeze deel 2) - Voorgelezen door Viktor Griffioen

Het is tropisch heet in de kustplaats Sea Breeze. De enige afleiding van de hitte is flirten en alles wat daaruit volgt. De playboy Cage is eigenaar van een luxe appartement waar het een komen en gaan is van gasten. Het merendeel van hen zijn bloedmooie meisjes met lange benen die nooit langer blijven dan een nacht of twee. Als Cage plotseling een nieuwe huisgenoot krijgt in de vorm van Marcus, die zijn liefdesverdriet probeert te vergeten, verandert zijn leven volledig. Vanaf het moment dat Marcus bij hem woont, is er iemand te gast die hij maar niet kan vergeten. Willow - Low voor vrienden - is het meisje met wie Cage wil trouwen, dat weet hij zeker. Maar ze zijn als dag en nacht, en Marcus begrijpt niet hoe Low het losbandige leven van Cage kan uitstaan. Wat ze eigenlijk nodig heeft is een echte man, iemand die knap én verstandig is, zoals Marcus. Maar algauw komen Cage, Marcus en Low erachter dat een driehoeksverhouding heel snel heel ingewikkeld kan worden.

Sanne: Ik vind de stem van Viktor Griffioen minder prettig dan die van Kevin Hassing of Mees Dubois. Zou hij het zelf wel prettig vinden om de erotische scenes voor te lezen? Ik heb even tijd nodig om aan de stem van Viktor Griffioen te wennen. Soms plakt hij zinnen te snel aan elkaar. Maar gedurende het boek went ook zijn stem en is het al met al een fijn boek. Toch beinvloed het denk ik wel mijn sterwaardering voor het boek.

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Graeme Simsion

Een mannelijke schrijver en mannelijke hoofdpersonen, niet zo gek dus dat de boeken van Greame Simsion worden voorgelezen door mannen.

Het beste van Adam Sharpe - Voorgelezen door Bart van der Schaaf

Het beste van Adam Sharp, is een geweldig verhaal over liefde, muziek en in het reine komen met het verleden.
Na twintig jaar krijgt veertiger Adam Sharp, getrouwd en tevreden, uit het niets een bericht van zijn Eerste Echte Liefde. Samen hadden ze een fantastische tijd - hij speelde piano in een bar, zij zong - tot Adams tijd in Australië erop zat en hij terugkeerde naar Engeland. Overvallen door nostalgie en vragen - wat als hij wél had gekozen voor haar? - beantwoordt Adam het bericht. Is er een tweede leven voor zijn eerste liefde?

Marieke: Deze roman wordt voorgelezen door Bart van der Schaaf. Ik vind de stem prima passen bij de hoofdpersoon. Helaas is het een slecht gemonteerde versie (bookchoice), er zitten veel dubbele stukken in.

Het Rosie project en Het Rosie effect - Voorgelezen door Sander de Heer

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina's tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader - een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.

In Het Rosie effect is het Echtgenote Project is succesvol afgerond: Don en Rosie zijn getrouwd en wonen in New York. Nu staat hun een nieuwe uitdaging te wachten: Rosie is zwanger. De autistische Don stort zich met een grondige toewijding op alles wat te maken heeft met baby's. Binnen de kortste keren is hij een expert, maar door zijn ongewone manier van doen komt hij in de problemen. Daarnaast is Don vastbesloten het huwelijk van Gene en Claudia te redden. Ook moet hij Lydia, de maatschappelijk werkster die hem in de gaten houdt na een akkefietje in de speeltuin, te vriend zien te houden. Don heeft het zo druk dat hij het belangrijkste bijna vergeet: hij dreigt Rosie kwijt te raken op het moment dat zij hem het meest nodig heeft.

Marieke: Sander de Heer heeft echt een hele fijne voorleesstem, hij is rustig en spreekt duidelijk. Het past erg goed bij deze serie, ik kan me zo heel goed inleven in het verhaal.

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Colleen Hoover

Het boek Sterrenregen, is geschreven vanuit een mannelijk oogpunt. Dean Holder krijgt hier zijn stem.

Sterrenregen - Voorgelezen door Job Bovenlander

Dean Holder heeft twee mensen ontzettend in de steek gelaten: zijn zus, Lesslie, en zijn vroegere buurmeisje, Hope. Er flakkert voor het eerst in tijden weer iets van hoop in hem op als hij bij de supermarkt een meisje tegenkomt dat sprekend lijkt op het buurmeisje dat hij jaren geleden voor het laatst heeft gezien. Maar… ze stelt zich voor als Sky. En hoe hij ook zijn best doet, ze lijkt zich hem of hun verleden niet te herinneren. Is dit wel de echte Hope? Op een gegeven moment wordt hij zo verliefd op haar dat hij niet meer weet of hij dat nou wil of niet.

Marieke: Doordat het verhaal wordt verteld in een ik-vorm, is het van belang dat dit boek wordt voorgelezen door een man met een jonge stem. Met de keuze van Job Bovenlander die Dean Holder zijn stem geeft, is het een fijn boek om naar te luisteren.

Astrid Harrewijn

In de trilogie van Astrid Harrewijn over de kunstzinnige vrienden, gaat het tweede deel over een mannelijke hoofdpersoon. Er is gekozen voor een mannelijke voorlezer en daarmee komt dit luisterboek helemaal tot zijn recht.

Daar heb je vrienden voor - Voorgelezen door Jeroen Tjepkema

Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf?

Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…

Sanne: Nadat ik het eerste deel uit de serie had geluisterd, wilde ik graag verder met het tweede deel over Joost. Ik moest in het begin wel heel erg wennen aan de stem van Jeroen Tjepkema. Het is vrij monotoon en best wel saai. Een prima 8-uur-journaal-stem, maar in eerste instantie minder prettig om naar te luisteren als er een spannend boek voorgelezen wordt. Toch paste zijn stem wel erg goed bij het personage Joost, die in het begin erg bleu en behouden was. Later komen zowel Jeroen als Joost los.

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Julian Fellowes

Belgravia - Voorgelezen door Sander de Heer

Welkom in Belgravia… Op een steenworp afstand van Buckingham Palace, achter de deuren van Londens meest imposante huizen, hebben schandalen en intriges vrij spel.

Op 15 juni 1815 organiseerde de hertogin van Richmond in Brussel een groots bal ter ere van de hertog van Wellington. Vlak na middernacht kwam onverwacht het bericht dat Napoleon de grens was overgestoken, waardoor Wellington zijn mannen op stel en sprong de oorlog in moest leiden. Veel officieren die op het slagveld omkwamen, droegen hun avondkleding nog. 

Belgravia begint op deze vooravond van de slag bij Waterloo. Genodigden op het legendarische bal zijn James en Anne Trenchard, die in de handel een fortuin hebben verdiend. Hun dochter Sophia maakt een onuitwisbare indruk op Edmund Bellasis, de zoon en erfgenaam van een prominente Britse familie. Maar tijdens het bal gebeurt er iets wat in ieders leven zijn sporen zal nalaten. En vijfentwintig jaar later, als de twee families neerstrijken in de nieuwe wijk Belgravia, heeft dit geheim nog steeds gevolgen. Achter de deuren van de imponerende huizen vormt zich een web van leugens en intriges…

Marieke: Deze historische roman wordt voorgelezen door Sander de Heer. Zijn stem past uitstekend bij de High Society van London 1815. Het is prettig om naar te luisteren en het verhaal is de moeite waard.

Midas Dekkers

Midas leest: De jaloerse kip en andere beesten - Voorgelezen door Midas Dekkers

De beestenverhalen van Midas zijn geschreven om te lezen, maar meer nog om te horen. Neem met het volgende fragment de proef op de som.‘ Ik had twee kippen,’ zei de man nog voor iedereen weer goed en wel zat. ‘Of, beter gezegd, een kip en een haan. Die konden het prima vinden samen. Hij tradhaar geregeld en zij legde bijna elke dag een ei. En toen dacht ik: ik zet er nog een kippetje bij. Nou, datging prima. Tot de haan het nieuwe hennetje begon tetreden. Dat pikte het eerste wijfje niet. Hele gevechten werden het; de veren stoven in het rond, zo jaloers was ze.’‘ Maar wat wou u nou vragen?’ drong ik aan.‘Nou kijk,’ zei de man, een gezonde plattelander vaneen jaar of veertig. ‘Na een week van gedonderjaag washet opeens over. Sindsdien accepteert het oorspronkelijkewijfje dat er een tweede bij is gekomen. En noukomt mijn vraag: Is dat bij mensen ook zo?’

Marieke: Met dank aan Ideke. Zij wees mij op deze verhalenbundel. Het is geschreven en voorgelezen door Midas Dekkers, die op geheel eigen wijze, met een hoop humor, zijn verhalen voorleest. Prima stem, en omdat je hem kent van tv zie je hem zitten terwijl hij leest. Heerlijk ontspannen.

Hugo Borst

Ma - Voorgelezen door Hugo Borst

Hugo Borst vindt 'mantelzorger' een raar woord, maar hij is het wel. Al drie jaar verzorgt hij zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden. Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon.

Sanne: Zelf heb ik een paar jaar geleden mijn vader verloren, die op jonge leeftijd aan Alzheimer leed. Niet altijd kan ik boeken over dit onderwerp lezen, ik merk dat het me aangrijpt en ik dat niet altijd wil. Toch begon ik aan het boek van Hugo Borst. Zijn zachte en lieve stem is erg prettig om naar te luisteren. Hij praat liefdevol over zijn moeder en de situaties die hij bespreekt zijn zo herkenbaar. Welliswaar geen feelgoodboek, maar zoals hij tegen zijn moeder praat vond ik erg ontroerend en mooi.

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Dit is slechts een kleine greep uit het luisterboeken aanbod van de Bibliotheek, Luisterrijk, Storytel en Bookchoice. Er zijn ongetwijfeld nog andere pareltjes te vinden die door een man zijn voorgelezen en die passen binnen Feelgood. Heb je nog een goede tip? Plaats die dan in een reactie onder deze blog, wij zijn benieuwd en vullen ons -nog te luisteren lijstje- graag aan.Reacties op: Voorgelezen door een man

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Abbi Glines

Abbi Glines

Abbi Glines is een Amerikaanse bestsellerauteur. Ze schreef onder meer de bekend...

Graeme Simsion

Graeme Simsion

De Australiër Graeme Simsion werkte als consultant maar verkocht zijn bedri...

Astrid Harrewijn

Astrid Harrewijn

De Nederlandse schrijfster Astrid Harrewijn (1963) heeft rechten gestudeerd en h...

Colleen Hoover

Colleen Hoover

Colleen Hoover (1979) schreef haar eerste boek Slammed na het horen van een lied...

Julian Fellowes

Julian Fellowes

Julian Fellowes is als acteur, schrijver, regisseur en producent veelvuldig ond...

Midas Dekkers

Midas Dekkers

Midas Dekkers (1946) is in de eerste plaats bioloog, maar heeft inmiddels een in...

Gesponsorde boeken