Wist je dat ... #6 - over ... les-bi-queer, jongensleesclubs en een winactie!
Mijn leven draait om boeken en ik praat graag 24/7 over boeken. De vele, vele nieuwtjes, feitjes, titels, artikelen en recensies die ik overal tegenkom door een jarenlang zorgvuldig opgebouwd nieuwsnetwerk wil ik graag delen met anderen. Graag laat ik daarbij volop de teugels vieren voor mijn geeky ik. Deze Wist je dat-reeks snijdt de middenman ertussenuit en levert direct van de bron aan de lezer, en dat ben jij! Wat je hier kan verwachten? Alles, maar vooral alles geeky.
Wist jij dat ...
1. ... de podcast Boeken FM (een podcast in samenwerking met de Groene Amsterdammer en Das Mag) de bestseller De Camino van Anya Niewierra een hilarische leeservaring vond? Schrijver Marja Pruis, schrijver en maker van de 'Zondag'-bijlage van de Volkskrant Joost de Vries en recensent en essayist Charlotte Remarque lazen en bespraken deze publiekslieveling, die er bekaaid vanaf kwam in hun bespreking. Ze vroegen zich af waarin het gigantische succes van dit boek ligt. De bespreking leverde een discussie op over het verschil tussen lectuur en literatuur, smaak en de waarde van literatuurkritiek. Het is pijnlijk voor Niewierra en haar fans, maar het is wel ook heel boeiend om te beluisteren. Alle vijf kwartier.
2. ... dat jongensleesclub Nescio tien jaar bestaat? Zij startten tien jaar geleden in volle wanhoop om hun examens te halen en dankzij vader van een van de jongens en schrijver Bas Steman is ze dat ook allemaal gelukt. Samen spaghetti koken, de afgesproken boeken lezen en bespreken leverde zo veel meer inzicht op, dat ze er niet alleen plezier in begonnen te krijgen, maar ook als zwaluwtjes door hun examens vlogen. Steman schreef in Lekker Boekie! op hoe hij dat aanpakte en wat hun ervaringen waren. Voor iedereen die leesbevorderend (voor de oudere jeugd) bezig is: lees dat boek .
3. ... dat er een nieuwe les-bi-queer uitgeverij is opgestaan halverwege 2024? Velvet Publishers gaf inmiddels drie titels uit in hun Velvet Pulpatere-reeks (voor Lesbian Pulp Fiction, wat omschreven wordt als 'a genre of lesbian literature that refers to any mid-20th century paperback novel or pulp magazine with overtly lesbian themes and content.' - bron: Wikipedia):
- Zij kwam voor hulp van Minke Douwesz
- Ontkiemende liefde van Renée van Marissing
- Twee vrouwen van Sytske Frederika van Koeveringe
In hun Velvet vintagereeks verscheen als eerste publicatie De derde vrouw van Natalie Clifford Barney. Omdat bovenstaande drie Velvet Pulpatere-boeken zo kleurrijk zijn, mag ik ze lezen voor de Ezzulia uitdaging van deze maand: Lees een boek met een kleurrijke cover!
4. ... dat de nieuwe Netflixbewerking van de 'Q'-reeks rond brigadier Carl Morck en zijn Cold Cases-team van Jussi Adler-Olsen ontzettend goed is? Er zijn eerder bewerkingen van zijn boeken geweest, maar die heb ik allemaal gemist. Deze behandelt in het eerste seizoen het eerste boek, De vrouw in de kooi. De setting is verplaatst van Kopenhagen naar Schotland. Een tweede seizoen is nog niet aangekondigd, maar ik kan me niet voorstellen dat ze niet doorgaan met deze geweldige serie. Genieten! Misschien lees ik De fazantenmoordenaars (Q, deel 2) wel tussendoor.
5. ... dat ik op die fameuze, beruchte, geldzuipende Instagramstories van Walters Bookshop (Godert Walters engelstalige broertje) het boek The Hounding vond van Xenobe Purvis? Ik citeer: 'The Hounding plunges its reader into 18th century Oxfordshire, where the power of a man’s word is absolute, and it is safer to be a wild animal than an unconventional young woman.'
6. ... dat de sciencefictionverhalen uit 1965 van Kathinka Lannoy in haar twee bundels Tussen elf en één zo leuk zijn om te lezen? Alma Mathijsen schreef recent een artikel over deze vergeten Nederlandse auteur voor het Literatuurlab ('In het LiteratuurLab kun je vernieuwende online exposities bekijken of lees je hoe hedendaagse schrijvers een persoonlijk licht werpen op de collectie van het museum.'). Ik val flink over de laatste zin van de introductie, omdat die op die plek wat uit context is getrokken, maar later wordt beter toegelicht wat daarmee bedoeld wordt. Lannoys werk staat vrijwel niet op Hebban, want grotendeels voor 1970 gepubliceerd (en dus isbnloos) en wat er wel te vinden is in de database is onvolledig en zonder gezicht. Ze schreef naast sciencefiction vooral streekromans en kinderboeken. Die combinatie vind ik intrigerend.
7. ... dat er honderden Britse en Ierse schrijvers een gezamenlijke oproep hebben gedaan tot een direct staakt-het-vuren in Gaza en onbeperkte levering van voedsel en medische hulp aan de palestijnen? In hun brief, die ondertekend is door onder andere Zadie Smith, Elif Shafak en Jonathan Coe, zijn ze niet bang het woord 'genocide' te gebruiken.
8. ... dat de Keniaanse schrijver Ngugi wa Thiong’o is overleden op 87-jarige leeftijd? Er is het een en ander van hem vertaald. Volkskrant zegt: 'Hij gold als een van de grootste Afrikaanse schrijvers en werd jarenlang beschouwd als mogelijke winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur.' Ik heb een bundel van hem liggen, Minutes of Glory and Other Stories.
9. ... dat Martijn en ik weer samen een boek gaan lezen en jou daarbij uitnodigen aan te haken? Het gaat om een titel uit de Orlando klassiekerreeks, Ik die nooit een man heb gekend van de Belgische schrijfster Jacqueline Harpman (geschreven in Frans, beschikbaar in Frans, Engels, Nederlands). We starten half juni met lezen en het zal gaan om een gemoedelijke bespreking in kleine kring.
10. ... dat ik een boek ga weggeven omdat ik zo dom was het te bestellen terwijl ik het al had? Wellicht ga ik dat vaker doen, want dit is me meer dan eens overkomen (jaja, oeps). Het gaat om Geen verlangen zonder tekort - De toekomst van de Nederlandstalige roman. Het is in 2018 uitgegeven ter gelegenheid van de 25e editie van de Libris Literatuur Prijs. 28 auteurs is gevraagd hoe zij de toekomst van de Nederlandstalige roman voor zich zien en zij kwamen met heel verschillende reacties. Het exemplaar dat ik weggeef is een tweedehands exemplaar in zeer goede conditie (hardcover, leeslintje) en je betaalt niets, ook geen verzendkosten (verzending naar NL of BE mogelijk). Het is voor een lezer die geïnteresseerd is in de Nederlandstalige roman natuurlijk, in hoe schrijvers denken over hun werkveld en in het boekenvak. Wil jij het hebben, laat dat dan hieronder weten en beantwoord deze vraag:
Wat zou jij heel graag willen lezen in deze Wist-je-datjes?
Lees meer ...
Wist je dat #1 - over literaire zombieromans en techbro's
Wist je dat #2 - over bookdealers, het alfabet en meer
Wist je dat #3 - over Pulitzers, de Decembermoorden en drie debuten
Wist je dat #4 - over chocolade, canons en Chambers
Wist je dat #5 - over handdoeken, armen vol boeken en toch weer die vrouwen, he
Soms link ik naar externe artikelen die zich achter een inlogmuur bevinden. Ik geloof hard in journalistiek en betaal graag voor goede artikelen. Soms kan je wellicht een artikel gratis lezen, misschien heb je wel een inlog en kan je een deel lezen. Ik probeer altijd in mijn blogs de essentie aan te geven, de reden dat ik het artikel link. Wees niet boos door het muurtje.