Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie (spoilers toegestaan)

op 09 april 2020 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN 

1/ Eerste indruk & verwachting

1a/ Wat vind je van de cover? Ga je wel eens kijken hoe het boek er in de originele taal uitziet? Vind je het goed dat zowat elk land een eigen cover bedenkt? Waarom wel/niet? 

1b/ Wat verwacht je van Vuurland? Denk je dat dit boek het vooral moet hebben van de onderhuidse spanning of verwacht je eerder veel actie en vaart, misschien zelfs geweld en bloed? 

2/ Scandithrillers & trilogieën

2a/ Wanneer ik zou vragen waarom je voor deze leesclub hebt ingeschreven, zouden velen waarschijnlijk antwoorden dat ze houden van Scandinavische thrillers. Waarom is dat eigenlijk? Wat vind jij typisch aan een scandithriller? Wat doen auteurs uit het hoge Noorden anders (beter?) dan bijvoorbeeld de Engels- of Nederlandstalige auteurs? Of maakt de nationaliteit van een auteur jou helemaal niets uit? 

2b/ We lezen het eerste deel van een trilogie. Wat zijn voor jou de voor- en/of nadelen van een trilogie in vergelijking met een standalone of een langlopende serie? Waar gaat meestal jouw voorkeur naar uit? 

3/ Duitse kolonies in Chili

3a/ Als inleiding tot het eigenlijke boek wordt er gesproken over Colonia Rhein en Colonia Dignidad, Duitse enclaves in Chili. Tijdens de Chileense militaire dictatuur van Augusto Pinochet werden die trouwens als verhoorcentra gebruikt. Wist je voor het lezen van dit boek van het bestaan hiervan? Zijn jullie extra informatie gaan opzoeken? Waarom wel/niet?

3b/ Is een boek met zo’n zwaarbeladen historische achtergrond geloofwaardiger (of interessanter) voor jou? Het thema is trouwens nog altijd actueel, want een jaar geleden was Colonia Dignidad nog in het nieuws in verband met schadevergoedingen aan slachtoffers. 

4/ Schrijfstijl & opbouw verhaal 

4a/ Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Denk daarbij aan zinsconstructies, taalgebruik, beschrijvingen, dialogen,... Vind je de manier van schrijven passen bij het boek dat je gelezen hebt?

4b/ En wat met de opbouw van het verhaal? Het vertelperspectief? Vertel ons wat je hierover kwijt wil. Wat zorgde ervoor dat je steeds verder wilde lezen? Of was dat niet het geval?

5/ Vanessa Frank & andere personages 

5a/ In de eerste helft van het boek is de rol van Vanessa Frank vrij beperkt. Vinden jullie dat een seriepersonage, dat enkele boeken mee zal gaan, van in het begin een prominente rol moet hebben? Waarom wel/niet?

5b/ In de loop van het boek zijn we best wat over Vanessa te weten gekomen, maar echt kennen doen we haar (nog) niet. Wat denk jij, zou lezen een hobby van haar kunnen zijn? Ook wanneer ze zelden een boek oppikt, zal ze toch voor een bepaald genre kiezen. Welk soort boeken denk jij dat Vanessa’s voorkeur hebben? 

6/ Andere personages 

6a/ Het kwam bij vraag 5 al uitgebreid aan bod: velen van ons vinden Vanessa gaan leidende rol hebben in het boek, we leren haar te weinig kennen. Welk personage (niet Vanessa) ging voor jou het meeste leven? Vertel ook waarom, geef indien mogelijk een paar voorbeelden. 

6b/ Met wie van de personages uit het boek wil je wel een keer op stap? Voor een etentje, een koffie, wat je maar wil. Vergeet niet te vertellen waarom je die persoon kiest en wat jullie samen gaan doen, want dat is natuurlijk het leukste aan je antwoord.

7/ Scènes 

7/ Welke scène is je het meest bijgebleven? Dat kan iets verdrietigs zijn, maar ook een mooi moment of nog iets helemaal anders. Waarom precies kies je voor dat stukje? 

8/ Spanning & ontknoping 

8a/ Typeer het boek in drie woorden (zonder verdere uitleg). 

8b/ Op een schaal van 1 tot 10, hoe spannend vond je het boek? Op welke manier probeerde de auteur de spanning op te drijven? Bij deze vraag kun je alles noteren wat met de spanning in het boek te maken heeft.

9/ Verfilming 

We gaan ervan uit dat het boek verfilmd wordt voor tv. Ik vraag jullie niet wie jullie zien in de rollen van Vanessa, Nicolas en de anderen, dat zou te veel voor de hand liggen. Toch gaan we een leuke cast samenstellen.

9a/ Welke rol zou je zelf kunnen/willen spelen? Waarom denk je dat die rol bij jou zou passen? Waarom kies je voor een hoofdrol/bijrol?

9b/ Kies iemand uit deze groep leesclubdeelnemers en vertel voor welke rol die persoon met succes auditie zou kunnen doen. Natuurlijk moet je erbij vertellen waarom, want dat is voor de persoon in kwestie het leukste aan je antwoord. Het mag iemand zijn die je persoonlijk kent of die je via Hebban een beetje denkt te kennen. Je mag ook voor iemand kiezen die je pas tijdens deze leesclub ‘ontmoet’ hebt. 

10/ Jouw vraag 

10/ Stel, jij bent de coördinator van deze leesclub. Welke vraag had je nog gesteld aan de deelnemers? Reacties/antwoorden op de verschillende voorgestelde vragen zijn vanzelfsprekend meer dan welkom, kom dus ook de komende dagen nog een kijkje nemen bij deze laatste discussievraag. 


RECENSIES

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'. 

Deadline: het weekend van 9-10 mei



Reacties op: Leesclubdiscussie (spoilers toegestaan)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Pascal Engman

Pascal Engman

Pascal Engman is journalist en werkte bij vooraanstaande Zweedse kranten. Hij na...