Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De top 10 van Annemieke

op 26 juli 2020 door

In de artikelreeks 'De top 10 van...' delen we onze tien mooiste, liefste, stoerste of grappigste boeken met jullie. Eerder deelden Joke, Sanne en Katy hun top 10. Vandaag is het de beurt aan Annemieke. Het viel niet mee om tussen de vele pareltjes juist die titels te kiezen, die een plek in de top 10 verdienen, toch is ze er in geslaagd! Nieuwsgierig? Kijk mee met haar top 10 jeugdboeken!

Door Annemieke

De nummer één!

Zonder enige twijfel is dat Hart van Inkt - al moet ik bekennen, vraag je het me over een jaar nog een keer dan zou het zomaar anders kunnen zijn!

ba35946097843d874f02bea99173b7ba.jpgDe rest van de top 5

2. Acht dagen met Engel - Tanneke Wigersma

Soms zijn er van die boeken die je recht in je hart weten te raken. Acht dagen met Engel is zo'n boek en staat mede daardoor op nummer 2. Het biedt liefde, troost en warmte en is door zijn ogenschijnlijke eenvoud hartverwarmend. Een dun boekje dat ik al herhaaldelijk heb gelezen en dat me gewoon kippenvel blijft bezorgen en zo nu en dan nog altijd een traan op mijn wang weet te toveren. Prachtig gewoon!

En dan ben je bij nummer 3 aanbeland en slaat de twijfel ongenadig hard toe. Want de rest hoort zonder twijfel in mijn top 5 - maar tja op welke plek plaats je welk boek dan???

3. De kinderkaravaan - An Rutgers van der Loeff

Dit boek heb ik als kind in de bibliotheek opgepikt - 2x zelfs, want jaren na dat ik het boek gelezen had, vond ik het boek terug bij de 'afgeschreven' boeken en besloot ik dat dit pareltje niet aan mijn boekencollectie mocht ontbreken. En ik moet bekennen, inmiddels heb ik dit boek in twee versies in mijn kast staan... Dat wil toch wel wat zeggen want er zijn niet veel boeken die in één taal twee keer een plaatsje in mijn boekenkast weten te bemachtigen. De historische gebeurtenissen en de liefde binnen een gezin zorgen er voor dat je wordt meegenomen in een geweldig sterk neergezet avontuur.

4. Bestemming Onbekend - Paul Mosier

Een redelijk nieuw boek mag niet in mijn top 5 ontbreken. Ik kreeg het via Hebban als recensie-exemplaar en las het in één middag uit... genesteld op een stoel met een kop thee en de tranen in mijn ogen. Heel eerlijk kon ik niet anders dan dit boek in mijn hart sluiten. De bijzonderheid van een kinderboek over rouw, dat zo sterk is neergezet. Prachtig gewoon!

5. Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman

Tja, wie kent het niet? Ooit leende ik het boek in de bieb en had het binnen 'no time' uit gelezen. Waarna het op mijn verlanglijstje kwam te staan en ik het - naar ik geloof van mijn opa en oma, maar anders van mijn tante - cadeau kreeg, en herlas. Inmiddels heb ik dit boek meerdere malen herlezen. Zoals zoveel boeken van Thea Beckman kan ik dit boek gewoon blijven lezen. Het blijft geweldig!

08e26db10ecb6ef1fb4c43663e90877d.jpg

Van 6 tot 10

6. Raad eens hoeveel ik van je hou - Sam McBratney

3f4d89ee8449fdb284c7df679dbb4a90.jpgHazeltje en Grote Haas zijn onderdeel van mijn dagelijks leven... Waar ik eerst zelf altijd enorm van dit prentenboekje genoten heb, mag ik er nu opnieuw van genieten samen met mijn dochtertje. En dat is heerlijk! Want het geeft de mooiste boodschap   die je een kind kan geven, namelijk dat er iemand is die zielsveel van hem of haar houdt.

7. Achtste groepers huilen niet - Jacques Vriens

bf693d4cf5b94bf294bfbfb6f3c8145c.jpgAls kind heb ik de boeken van Jacques Vriens behoorlijk verslonden. Dit boek is dan ook zeker niet de enige die in mijn boekenkast staat. Maar het is wel 'by far' zijn mooiste boek, al zeg ik het zelf. Zijn boeken die zich veelal op scholen af speelden, hadden daarom ergens altijd een vertrouwd en alledaags karakter. Wel speelden zich daar soms hele vervelende dingen af en gaf Vriens met zijn boeken veelal een boodschap mee. Ik denk dat dat ook de reden is dat hij me heeft weten mee te zuigen in veel van zijn verhalen en met name in het verhaal van Akkie.

8. Harry Potter en de Orde van de Feniks - J.K. Rowling

6f9930114bf67be37ea93816498d7385.jpgIk moet bekennen dat er al drie Nederlandse vertalingen uit waren, voordat ik door het Harry Potter-virus werd besmet. Omdat het wachten op de vertalingen me daarna te lang duurde, ben ik vanaf deel 1 in het Engels begonnen. Bij ieder deel dat volgde las ik de delen daarvoor opnieuw. En dus kan ik met recht zeggen dat Harry Potter nooit verveeld, want ik heb zowel de Engelse als de Nederlandse delen inmiddels meerdere malen gelezen. En als je je afvraagt waarom juist dit deel? Ik denk dat het actie-element een pluspunt was... het voelt nog steeds alsof in dit deel eindelijk de 'echte' strijd begonnen is.

9. Morrigan Crow en het Wondergenootschap - Jessica Townsend

d7ebcda830b98eef7c6d5c75dc10b2cb.jpgEigenlijk was ik - voor het lezen - sceptisch over de boeken van Jessica Townsend. Ik vond het nogal wat dat een boek werd neergezet als de nieuwe Harry Potter. Ik kon me maar moeilijk voorstellen dat het aan mijn wensen en verwachtingen zou volden. Maar niets bleek minder waar. Morrigan Crow is inmiddels net zo geliefd als Harry Potter. En ook in dit geval zijn de eerste twee delen zowel in het Engels als in het Nederlands gelezen. En ik kijk dan ook enorm uit naar deel 3. Want Morrigan is gewoon een heel bijzonder meisje... en het is mooi om te zien hoe haar duistere en niet duistere kant zich soms met elkaar lijken te mengen. En dus brengt dit boek een gezonde dosis avontuur en spanning met zich mee!

10. Samen hier - Oliver Jeffers

c3e94454a145cfa1900b58c7d02810fc.jpgOliver Jeffers schreef het prachtige Samen hier voor zijn eigen kind, om te laten zien wat de wereld is... maar ja hoe krijg je de wereld aan een kind uitgelegd. Er is zoveel te ontdekken, er zijn zoveel verschillen... en het is zo fijn dat hij de nadruk legt op dat sommige dingen later wel uitgelegd zullen worden. Zelf was ik zwanger toen dit boek voor een artikel op mijn pad kwam. En het wist precies die boodschappen vast te leggen die ik belangrijk vindt, zoals je bent nooit alleen! Dit in combinatie met de prachtige kleurrijke en toch eenvoudige illustraties maakt het één van de mooiste prentenboeken die ik ken. Het zorgt ervoor dat ik uitkijk naar het moment waarop ik dit boek samen met mijn dochtertje ga lezen! 

Als ik kijk naar deze top 10 ben ik zeer blij met het feit dat mijn liefde voor boeken, me al van jongs af aan, prachtige boeken heeft opgeleverd... Toch was het een ware struggle - zeker op dat moment dat de plaatsen steeds beperkter raakten... dus ontbreken er in mijn top 10 onmiskenbaar favorieten zoals de boeken van Madelief, Matilda, De kronieken van Narnia of Derk Das blijft altijd bij ons. En dan ben ik er van overtuigd dat ik nog tal van boeken 'vergeten' ben op te noemen. Want was ik vroeger niet dol op de boeken van De kleine kapitein! Er kan gesteld worden dat dit absoluut een momentopname is! Hoe kan het ook anders met zoveel prachtige kinderboeken!

Heb jij de boeken uit mijn Top 10 gelezen? Of zijn er misschien die je wilt lezen? En bovenal welke jeugdboeken staan er op jouw top 10? Laat het ons weten! Je kunt nog steeds je inzending sturen naar boekenbengelsenleesbeesten@gmail.com.



Reacties op: De top 10 van Annemieke

Meer informatie

Gerelateerd