Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Deze boeken lazen de boekenbengels en leesbeesten in juni

op 03 juli 2020 door

Pfoeh, er is al weer een nieuwe maand aangebroken. We keken eerder al vooruit op de boeken die aankomende maand verschijnen, maar we willen ook nog even terugblikken op hetgeen we afgelopen maand lazen. Selene, Joke en Sanne geven een kijkje in de jeugdboeken die zij lazen en in het kort laten ze je weten of het de moeite waard was. 

Door Sanne

Selene

d8a6144d36e857bb7098fbf769b70d97.jpg

Grimpow: De stem uit het duister - Rafael Ábalos (3 sterren) - Deel 2, maar los te lezen
Dit boek wordt op de kaft vergeleken met Harry Potter, maar het verhaal is echt heel anders. Dit verhaal speelt zich af in de Parijse middeleeuwen waarin een jongen de steen der wijzen heeft. Wel een spannend verhaal, maar niet echt een bevredigend einde.

Overleven in de wildernis: De rivier - Gary Paulsen (4 sterren) Deel 3, maar los te lezen
Spannend verhaal over wat je zou kunnen doen als je met z'n tweeën in de wildernis zit, zonder hulpmiddelen, en één van de twee in coma raakt.

Eén minuut eerlijkheid - Bjørn Sortland (4 sterren)
Heel mooi boek over reizen, kunstgeschiedenis, mogelijk blind worden en verliefdheid.

Het licht in je ogen - An Rutgers van der Loeff (3 sterren)
Jeugdboek uit 1956 over blind worden, bijna 50 jaar eerder geschreven dan "Eén minuut eerlijkheid". De hoofdpersonen in beide boeken zullen dezelfde operatie ondergaan, maar 50 jaar geleden was de slagingskans een heel stuk minder groot dan nu.

Ze verdrinken ons dorp - An Rutgers van der Loeff (5 sterren)
Mooi, maar treurig boek over het verliezen van je vertrouwde leefomgeving.

Arendsoog: Het testament van Tobi Thomson - J. Nowee (3 sterren) - Deel 14
Prima te lezen als je verder alleen deel 1 van de serie hebt gelezen. Precies wat je ervan zou verwachten: een Wilde Westen-verhaal waarin alle slechteriken te pakken worden genomen.

Floortje BellefleurFloortje Bellefleur is jarig - Cok Grashoff (3 sterren) - Deel 27
Leuk verhaal in de Floortje-serie waarin Floortjes verjaardag al snel speciaal wordt. Niet echt aan te raden om als eerste boek van de serie te lezen, maar het zou op zich nog wel kunnen.

Joke

ee02106541f01686bdb2884497d46967.jpg

Alleen op de wereldHector Malot (5 sterren)
Ik las deze klassieker in oude spelling – gratis download via gutenberg.org – dus dat was even aanpassen. Het verhaal kende ik al wel. In mijn jeugd las ik een stripversie als ik me goed herinner. Met tekeningen zoals in de tekenfilm die ik op televisie zag. De tranen die vroeger steevast opwelden, bleven nu weg. Het grote aantal toevalligheden zorgt soms voor ongeloofwaardigheid maar omdat het verhaal na 140 jaar nog steeds weet te raken, gaf ik toch vijf sterren. De naam klassieker zeker waard!

Kinderen van Moeder AardeThea Beckman (5 sterren)
In de boekenkasten van de zonen staan ook heel wat ‘oude’ boeken die hun vader meebracht toen wij gingen samenwonen. Wat ben ik blij dat ik eindelijk aan deze trilogie begonnen ben! Tot mijn grote schaamte had ik deze nog niet gelezen hoewel Thea Beckman altijd één van mijn favoriete schrijfsters was. Dit boek is na al die jaren nog steeds actueel, ik zou zelfs durven zeggen nu meer dan ooit. Het zou zomaar kunnen dat de twee volgende delen in juli op mijn gelezen lijst komen te staan.

Sanne

dbd4d6e5bb88694a445b4244f726a4c9.jpg

Is er leven in het heelal - Jan Leyssens (4 sterren)
Een informatief boek voor kinderen van zo'n 7 tot 10 jaar oud over mogelijk leven in het heelal. Het is enigszins theoretisch maar wel op het juiste niveau van kinderen geschreven en nodigt uit na te denken over het "wat als..."

Mijn broer heet Jessica - John Boyne (4 sterren)
Op het randje van een YA, maar voor mij meer een jeugdboek voor wat oudere kinderen, omdat het verhaal wordt verteld vanuit de 13-jarige Sam en enigszins kinderlijk is geschreven. Het verhaal van Sam gaat over zijn broer Jason die zich geen broer, maar een zus voelt. Een ontroerend verhaal over transseksualiteit en de ontdekkingstocht naar jezelf.

Woeste Willem - Ingrid & Dieter Schubert (4 sterren)
Lief prentenboek over hoe woeste zeerovers ook vrienden kunnen maken. Die boze persoon heeft misschien toch wel een vriendelijk karakter als je hem beter leert kennen. De prenten met zachte kleuren zijn prachtig om naar te kijken en al luisterend naar het verhaal ben je even in de tuin van woeste Willem.

Detective Matrix - Sanne de Bakker (4 sterren)
Een who done it-verhaal van Nederlandse makelij! Detective Matrix moet een moord op een rijke dame oplossen. Wie van de gasten of personeelsleden van het hotel zou de moord hebben gepleegd? Het boek draait echt om het oplossen van het raadsel en heeft verder geen gruwelijke verhaallijn. Kloppen jouw overpeinzingen en weet jij de moord op te lossen? Erg leuk voor kinderen vanaf een jaar of 8/9 om zelf te lezen.

Alfabet - Charlotte Dematons (5 sterren)
Een fantastisch woordloos boek dat goed in elkaar steekt. Op elke twee pagina's draait het om een letter uit het alfabet en alle afgebeelde figuren beginnen met de letter van die pagina. Stuk voor stuk zijn ze met hun eigen verhaal bezig wat zorgt voor uren kijkplezier. Een prachtig boek met dito tekeningen. Erg interessant voor kinderen en hun ouders, grootouders, juffen en meesters om letters te leren. Maar ook voor kinderen die al kunnen lezen is het een fantastisch boek. Het blijft een spel om alle verhaaltjes aan de letter te kunnen koppelen. Een aanrader wat mij betreft!

Verhitte vakantie - Alex Milway (4 sterren) - Deel 2
Een tweede deel over het hotel van Julia vol dierengasten en -personeelsleden. Het is er geen moment saai met alle verschillende beesten. Stiekem krijgen we een kijkje in het hotelleven en leren we meer over verschillende dieren. De schrijfstijl van Milway is prettig en door jongere lezers goed te lezen. Een heerlijk zomers verhaal.

Zitten er boeken tussen die jij hebt gelezen? Of die je nu juist graag zou willen lezen? Vertel ons er meer over!



Reacties op: Deze boeken lazen de boekenbengels en leesbeesten in juni

Meer informatie

Gerelateerd