Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nieuw leesvoer voor juni

op 02 juni 2021 door

Eindelijk zijn daar die langverwachte zonnige dagen. De vakantie lonkt. Straks hebben we weer lekker veel tijd om te lezen. Gelukkig is de keuze reuze. Ook in juni verschijnt er weer heel wat moois om jonge lezers te verwennen.

door Joke –

< 6 jaar

Olifantje in het bos – Annemarie van Haeringen (23 juni)

0c644b2cad397ae7c91675269ec3d535.jpgOlifantje in het bos,
laat je mama toch niet los.
Anders raak je de weg nog kwijt
en dan heb je straks nog spijt.
Olifantje in het bos,
laat je mama toch niet los.
Maar natuurlijk laat Olifantje, zoals elk kind, zijn mama wel los…

Een toren van koe – Pieter van den Heuvel (2 juni)

1b8333221efa780ec7795700147781fa.jpgEen toren van koe’ is het nieuwe prentenboek van ‘De verhuisdieren’-auteur Pieter van den Heuvel. In De ‘Verhuisdieren’ bleek al het enorme gevoel voor humor van Pieter van den Heuvel. Ook ‘Een toren van koe’ is een hilarisch boek op rijm om keer op keer voor te lezen. De koeien gaan een toren bouwen en de hele wei helpt mee. En waarvan wordt die toren gemaakt? Van de koeien zelf! Alle koeien op de boerderij klimmen op elkaar. De toren wordt al snel heel hoog. Koeien worden omhoog getakeld of beginnen een lange klim. Sommige worden met raketten naar boven gebracht en misschien komt de zeekoe zelfs wel even helpen. Vliegtuigen suizen langs. En dan… begint de laatste koe te zweven. ‘Zo is het wel mooi geweest,’ roept de boer. De koeien klimmen naar beneden. Behalve die laatste dan natuurlijk. De gedetailleerde illustraties van Pieter van den Heuvel staan garant voor urenlang kijkplezier. Hoe langer je kijkt, hoe meer grappige details je opvallen. Hierdoor zullen kinderen dit boek keer op keer willen bekijken.

De dag dat jij begint – Jacqueline Woodson (15 juni)

83a21d6b1cff8f5fa8bbd68881fa42fc.jpgSoms zul je een lokaal binnenkomen
en zien dat daar niemand is die op jou lijkt
tot op de dag dat jij begint
met het vertellen van je verhalen
Er zijn zo veel redenen waardoor je je anders kunt voelen. Misschien is het de manier waarop je praat of de kleur van je haar. Of misschien is het omdat je niet goed bent in gym of omdat je uit een ver land komt. Het is niet eenvoudig je plek te vinden in een omgeving waar niemand je kent. Maar het kan wel lukken - als je dapper genoeg bent om het te durven proberen.
De dag dat jij begint is een ontroerend boek, waarin iedereen die zich weleens buitengesloten heeft gevoeld zich zal herkennen. Een warme uitnodiging om verbinding te maken met de mensen om ons heen.

Als een boom – Maria Gianferrari (22 juni)

212d6ee183075bb373b2d767669e63c8.jpgAls een boom is het buitengewoon mooie prentenboek van Maria Gianferrari en Felicita Sala (ill.) over bomen. Dichter Kees Spiering (o.a. Jij begint) maakte de poëtische vertaling van dit kleurrijke boek, dat ons laat zien dat mensen en bomen eigenlijk helemaal niet zoveel van elkaar verschillen…

We zijn allemaal net als bomen: onze ruggengraat is wat de stam is voor een boom, onze huid de schors en ons hart het kernhout. We worden beide gevoed door lucht en zon. En net als mensen zijn bomen ook sociaal. Ze ‘praten’ om informatie te verspreiden, ze delen voedsel en andere middelen. Ze schuilen en ze zorgen voor elkaar. Ze zijn samen sterker dan alleen. Dit prentenboek voor jonge kinderen is een ode aan een van de belangrijkste creaties die de natuur heeft gemaakt.

Dit boek met prachtige illustraties nodigt uit om keer op keer te bekijken. Met een uitklappagina en extra informatie over bomen achterin.

Gevonden – Oliver Jeffers (8 juni)

679cf014c299802b735787db37bdb449.jpgGevonden is een prachtig prentenboek van een van de grootste kunstenaars van deze tijd: Oliver Jeffers. Wat moet een jongen doen als er plots een pinguïn voor zijn deur staat? Uitvinden waar die vandaan komt natuurlijk, en hem dan terugbrengen. De reis naar de Zuidpool is lang en moeilijk, maar ze komen gelukkig goed aan. Op de terugreis realiseert de jongen zich echter pas goed wat hij heeft achtergelaten…

7 – 10 jaar

De Ridders van de Konijnenberg – Marc de Bel (4 juni)

c6b584c169841d8d7448fa0d59a9f9bc.jpgKit Wortel of Kit Kapoen, zoals Opa Peen de spring-in-’t-veld noemt, is in tegenstelling tot haar welopgevoede broers en zussen, een echte wildebras, een vat vol kwik en deugnieterij, die met haar boezemvriend, Wiete Splinter, de meest gekke fratsen uithaalt. Het tweetal trekt af en toe ook stiekem op avontuur naar het nabije Nevelbos en de Boekweithoeve. Al is dat niet zonder gevaar. Zeker niet wanneer Slodder Vos in de buurt is gesignaleerd…

Pinkie – Tjibbe Veldkamp (8 juni)

ac3035bf5ec2feac0e641ad4480a0e83.jpgKen je die boeken over paardenmeisjes? Die dromen van een eigen pony die Pinkie heet? En dat die droom dan uitkomt? En dat ze op het eind dan ook nog een wedstrijd winnen?
Dit was zo’n boek! Gelukkig is het verbeterd. Iemand streepte woorden door, voegde tekstballonnen en tekeningen toe. Maak kennis met Pip en haar schetenlatende vampierpony Stinkie...

Au! – Karst-Janneke Rogaar (15 juni)


848f49e726097abb422f14cf0d6a018b.jpgNa het succesvolle en veelgeprezen Keizer Ei, waarin alle ei-woorden voorkwamen, komt Karst-Janneke Rogaar met een gloednieuw verhaal waarin au-woorden centraal staan. Voor veel kinderen (en volwassenen) valt het niet te onthouden: wanneer schrijf je een woord met ou en wanneer met au? Au! is het perfecte redmiddel. Na het lezen van dit hilarische avontuur, waarin Paul de claustrofobische pauw een ruimtereis maakt met een astronaut met een hoofd als een kauwgombal, kent de lezer de meest gangbare au-woorden. Wauw, geef deze gelauwerde auteur gauw een applaus!

Geheim agent Max – Manon Sikkel (29 juni)

f6f01b63210db75534991fe9ceaeaf69.jpgGeheim agent Max is het vierde deel in de populaire Geheim agent-serie van Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel en Katrien Holland (ill.). Eerder verschenen Geheim agent oma (deel 1), Geheim agent oma – De grote goudroof (deel 2) en Geheim agent opa (deel 3). Alle delen zijn los van elkaar te lezen.

Het is zomer en alle vrienden van Max zijn met vakantie. Zelfs zijn oma is weg. Ze is geheim agent en is naar Zuid-Amerika vertrokken voor een ZGM, een Zeer Geheime Missie. Ze krijgt daarbij hulp van een andere geheim agent, Faisel. Max heeft beloofd om de tuin van Faisel water te geven. Dat lijkt een saai klusje, maar dan ontmoet Max de moestuinrobot. Net wanneer Max denkt dat hij een echte robotvriend heeft, wordt de robot gestolen. Max heeft 24 uur de tijd om de moestuinrobot terug te vinden voordat deze verandert in een levensgevaarlijke killer-robot.

> 10 jaar

Luna – Pieter Koolwijk (3 juni)

b1a8918d329c8e413441da615a85928c.jpgLuna is zo gek nog niet!

Luna hoort stemmen die haar lastigvallen. Stemmen die niemand anders kan horen. Daarom zit ze in Huize Hoopvol.
Toch is haar leven sinds kort iets beter: ieder weekend mag ze bij Ties logeren. Zijn ouders denken niet dat ze gek is. Bovendien is Gozert daar: de onzichtbare vriend van Ties, die Luna ook kan horen.
Maar er komt een einde aan die fijne periode als Luna's moeder haar meeneemt naar het verlaten vakantiepark van haar vader. Daar is helemaal niets te beleven.
Hoewel... Gozert is meegekomen. En het vakantiepark blijkt toch niet zo verlaten...

'Luna' speelt zich af in de wereld van 'Gozert' maar kan ook goed los gelezen worden.

Schreeuw om middernacht – Benjamin Read (2 juni)

ace714e1838f8cf5eae5f0a4999221e0.jpgDe slagen van de klok galmden in de spookachtige duisternis. Het was middernacht. Dit was het moment. Vlug draaide Emily de sleutel om en de deur zwaaide open. Een golf magie overspoelde haar en haar huid begon te tintelen. Eindelijk, ze was er. In het Middernacht Uur.
Alleen om middernacht gaat de deur naar het Middernacht Uur open. Geen minuut eerder en geen minuut later. Achter die deur wacht een adembenemende, magische wereld waarin de tijd heeft stilgestaan en waar vreemde fantasiefiguren leven. Emily is een van de weinigen die er naar binnen kan, maar er wacht haar geen warm welkom. Standbeelden en schilderijen komen tot leven met een dringende boodschap: de kwaadaardige Nocturne laat alle magie uit het Middernacht Uur verdwijnen. Emily moet haar tegenhouden – met gevaar voor eigen leven.

De jongen die met draken zong – Andy Shephard (15 juni)

9048dcb72b61d01c8ac9429dbf1fe5ee.jpgHet spetterende allerlaatste deel van de drakenserie.

We weten het allemaal. Tomas is een drakenkweker. Aan de drakenfruitboom in de tuin van zijn grootvader groeien de prachtigste, meest fantastische draakjes. Tomas verzorgt de boom, wist de sporen van de knetterende, vuurspuwende draken uit, en geniet van zijn kleine bliksemdraakje Zwier. En net als Tomas denkt dat hij alles helemaal onder controle heeft, ontdekt hij een groot geheim over Aura, zijn nieuwe beste vriendin. Door die ontdekking worden Aura en Tomas meegesleept in een groot avontuur waarin alle draken een rol spelen. En wat zal er gebeuren als de bliksemdraak Zwier en de stormdraak Fikkie hun krachten bundelen? Ontdek het in het allerlaatste, meest fantastische, onvergetelijke deel van de serie over de jongen die draken kweekte.

De tovenaars van ooit 4: Nooit en voor altijd – Cressida Cowell (29 juni)

96fef9a92154d046bfa112e12198b53c.jpgNooit en voor altijd is het vierde en laatste deel in de magische Tovenaars van Ooit-serie van Cressida Cowell (bekend van Hoe tem je een draak?). Eerder verschenen De Tovenaars van Ooit (deel 1), De heksenval (deel 2) en Drie keer kloppen (deel 3). Het vierde deel is net als de andere delen verkrijgbaar in een prachtige gebonden uitgave.

Xar en Wens hebben nu alle ingrediënten gevonden voor een betovering om van de heksen af te komen. De koningsheks roept ze op om naar het Verloren Meer te komen. Maar Xar en Wens moeten eerst nog de toverdrank in de Magische Beker van Tweede Kansen brouwen. En dan moeten ze ook nog zien te ontsnappen aan een hongerig monster… Zal de toverdrank sterk genoeg zijn om de vloek over de wilde bossen eens en voor altijd op te heffen? Of zullen de heksen voorgoed de baas blijven?

De magische wereld van Charlie 1: De tovenaarsleerling – Audrey Alwett Stan Manoukian (22 juni)

ffaa9f56b602f738957e4de5cacc258a.jpgLaat je betoveren door De magische wereld van Charlie, een nieuwe serie van Audrey Alwett. In De tovenaarsleerling, het eerste deel van de serie, neemt de auteur je mee naar een magisch universum vol humor, spreuken en bijzondere avonturen.

Charlie Vernier is een doodgewone tiener. Tenminste, als je niet meerekent dat zijn school in een oude lucifersfabriek is gehuisvest, zijn moeder er de directeur is en zijn knorrige kat meer in de smiezen heeft dan de meesten van Charlies leeftijdsgenoten.

Op een dag ontdekt Charlie dat zijn grootmoeder, die vijf jaar geleden op mysterieuze wijze is verdwenen, een briljante tovenares was. En hij zou zelf weleens iets te maken kunnen hebben met haar verdwijning. Om zijn oma te vinden, zit er niets anders voor hem op dan tovenaarsleerling te worden. Maar in de tovenaarswereld staat er een oorlog op uitbreken. Verschillende partijen zijn uit op de zeldzaamste stof die er bestaat: magie. Lukt het Charlie om zijn oma te redden voor de oorlog uitbreekt?

Nila en het antwoord op echt alles – Sam Copeland (23 juni)

0daf9e26e3a741cf935c32961cd9cd36.jpgNila en het antwoord op echt alles’ is een briljant en grappig nieuw boek van Sam Copeland, bekend van ‘Kasper wordt een kip’. Nila zit vol vragen. Waarom is haar moeder plotseling verdwenen? Zal haar vader ooit nog praten? En kunnen alpaca’s eigenlijk dronken worden? Dan vindt Nila Athena, een apparaatje dat haar antwoord geeft op alles; van de hoofdstad van Mozambique tot de kleur onderbroek van Nila’s leraar. Samen met Athena kan Nila haar familie redden, dat weet ze zeker. Maar het bedrijf dat Athena heeft gemaakt wil haar terug. Het leidt tot een spectaculair avontuur waarin Nila leert dat alpaca’s zeker dronken kunnen worden, én dat op sommige vragen geen antwoord bestaat. Een hartverwarmend en razend spannend kinderboek vol humor en met een heel klein vleugje sciencefiction en hilarische illustraties.

Alle leeftijden

Magneetje – Milja Praagman (16 juni)

fd6c9f71906bd5a1c5aed04706b16307.jpgPrachtige beelden, wervelend van kleur en lijn. Bijzondere gedichten, waarnemingen in taal. Gedichten over jij en ik, over dat ene ogenblik, over ruzie en herrie, over een oma-meisje en een jongen-opa. En een gedicht over een baby in de buik, want waar zit toch dat luik?

Zit er ook iets voor jou bij deze maand?



Reacties op: Nieuw leesvoer voor juni

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Milja Praagman

Milja Praagman

Milja Praagman studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Breda en werk...

Annemarie van Haeringen

Annemarie van Haeringen

Annemarie van Haeringen is illustratrice en prentenboekenmaakster. Ze illustreer...

Marc de Bel

Marc de Bel

Marc de Bel is een Vlaams jeugdauteur. Eerder was hij jarenlang onderwijzer. Hij...

Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk (1974) is een fantasyfanaat. Zijn korte verhalen zijn in verschi...