Eindverslag: Mooie start van een nieuwe serie

op 21 maart 2022 door

Donderdag 17 februari halen vijftien lezers opgelucht adem, want ze mogen het boek De verloren jongen van Chantal van Mierlo lezen én er over discussiëren in de leesclub. Het wordt nog leuker als zich ook vier deelnemers met een eigen exemplaar melden. Vanaf het begin is het gezellig in het café en wordt er lustig op los gebabbeld.

Wie is de auteur?

Chantal van Mierlo (1979) is geboren en opgegroeid in Boxtel. In 2013 verscheen van haar hand het kinderboek De schat van la Buse. Binnen het thrillergenre debuteerde ze in 2015 met De nummers, dat meteen genomineerd werd voor de Hebban Thriller Debuutprijs. De verloren jongen is het eerste deel van de thrillerserie met gedragsdeskundige Julia Menken in de hoofdrol. De serie verscheen vanaf 2017 als Storytel Original Julia Menken, en wordt nu na enige bewerking van Van Mierlo’s kant in boekvorm uitgebracht. Deel twee De laatste vrouw kwam op 14 maart uit, en het derde deel De onbekende man wordt in juni verwacht.

Waarover gaat het boek?

Gedragsdeskundige Julia Menken werkt na een traumatische gebeurtenis enkel nog aan cold cases. Tot ze door haar baas wordt gesommeerd naar Arnhem te vertrekken waar de vijftienjarige Brian is verminkt en vermoord. In de Gelderse hoofdstad komt ze oog in oog te staan met de door haar gehate officier van justitie Maarten Brouwer. Bovendien wordt ze geconfronteerd met een rechercheteam dat niet op haar komst zit te wachten. Lukt het Julia om de moordenaar van Brian te ontmaskeren?

Warming-up

Discussiëren over een boek lijkt wel wat op een teamsport, een goede warming-up mag dan ook niet ontbreken. De cover bespreken, is een mooie oefening. Iedereen vindt de kleurencombinatie van de cover erg mooi en het paarse stukje stof zien de meesten als mysterieus. De woorden ‘Niet voor tere zieltjes’ roepen de nodige verwachtingen op zeker in combinatie met de preview van het boek.

Discussies

Of de vragen nu gaan over schrijfstijl, personages, spanning, thema’s of auteur, de antwoorden maken ook in deze leesclub duidelijk hoe divers lezers zijn en hoe fijn het is om met respect voor elkaar en elkaars mening te discussiëren. Over het toegepaste perspectief is bijvoorbeeld niet iedereen het eens. Zo vindt de één het erg prettig dat het verhaal geheel uit Julia’s perspectief geschreven is, terwijl een ander liever meerdere perspectieven had gelezen om een completer beeld te krijgen.
Dat Van Mierlo veel thema’s aanroert in het boek daarover is iedereen het wel eens. Met name de psychische en psychiatrische problematiek wordt veelvuldig en openhartig besproken. Heel bijzonder hoe kwetsbaar én weerbaar een aantal van de deelnemers zichzelf durft te laten zien.
En hoe zit het in deze thriller met de spanning en de opbouw daarvan? Bijna alle deelnemers vinden dat de auteur erin geslaagd is een spannend boek te schrijven met de nodige cliffhangers die noopten tot doorlezen. Over het beschrijven van de gruwelijkheden in het verhaal liepen de meningen wat uiteen, al vond iedereen ze zeker relevant.

Co-auteurs

Nog tijdens de leesclub komt het tweede deel van de serie rond Julia Menken uit. In dat boek dreigt Julia de voogdij kwijt te raken over haar zoon. De deelnemers mogen speculeren over wie de voogdij wil, maar mogen daarvoor niet de voor de hand liggende personages kiezen. Aan fantasie en creativiteit geen gebrek. De deelnemers komen met de meest ludieke antwoorden en onverwachte invalshoeken.

Waardering

Aan het eind van deze boeiende leesclub met een groep enthousiaste deelnemers, die ook de auteur het hemd van het lijf vroeg, rest niets dan waardering voor alle betrokkenen. Daarom een diepe buiging, een gemeend dankjewel en een hartelijk tot ziens!

Uiteindelijk werden er door achttien deelnemers recensies geplaatst en sterren gegeven. De gemiddelde score kwam uit op 3,9.Reacties op: Eindverslag: Mooie start van een nieuwe serie

Meer informatie

Gesponsorde boeken