Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 08 juni 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

Vraag 1: Cover en verwachtingen ( Link )

Boek en cover

1a: Je hebt het boek nu in handen. Wat kun je erover zeggen? Hoe voelt en ruikt het? Wat vind je van de cover, rug en achterflap (denk aan kleurgebruik, typografie, citaten etc.)?

1b: Zou je dit boek op basis van de cover hebben opgepakt in de winkel? Waarom wel/niet?

b9e4cab1d25aa6e80afb198d3dd66394.png

1c: Hierboven zie je de Nederlandse en de Zweedse cover. Welke vind je het mooist, en waarom?

Verwachtingen

1d: We hebben het in het leesclubcafé al zijdelings gehad over de verwachtingen. Noem hier de drie belangrijkste punten waarvan je hoopt dat deze thriller aan voldoet. Graag met uitleg. (Als je het boek al hebt gelezen, probeer dan die punten terug te halen.)

Vraag 2: Let's talk about Anna ( Link )

Anna

2a: Denk terug aan toen je begon met lezen en Anna net een beetje leerde kennen. Zou ze toen een vriendin van je kunnen zijn? Waarom wel/niet?

2b: Vertel hoe jij Anna ziet. Haar sterke en zwakke kanten, haar goede en minder goede eigenschappen. Alles wat je over haar kwijt wilt.

2c: Bij 2a. ben je al dan niet bevriend geraakt met Anna. Is dat hetzelfde gebleven nu je het boek uit hebt? Leg uit.

Vraag 3: Milena en opbouw ( Link )

Milena en opbouw

3a: Op pagina 357 ontdekken we dat Milena nog leeft. Wat was je reactie toen je dat ontdekte? Had je dat bijvoorbeeld zien aankomen?

3b: Hoe zou je Milena als persoon omschrijven vanuit Anna's perspectief én vanuit de getuigenverhoren waarin Milena aan het woord is? Welke overeenkomsten en verschillen zie je bijvoorbeeld?

3c: Wat vind je van de opbouw van het boek? Is het anders, verrassend, storend ... noem maar op.

Vraag 4: Schrijfstijl ( Link )

Schrijfstijl

4a: Hoe zou je de schrijfstijl van Kvensler omschrijven? Denk hierbij aan taalgebruik (eenvoudig/moeilijk, grappig/serieus, vlot/stijf), lengte van zinnen, etc. Vertel hoe jij het ervaren hebt en waarom.

4b: Leesclubdeelnemer Barbara wees me op een interview met de auteur in Thrillzone. (Het hele interview vind je hier.) Onderstaande alinea komt uit het interview.

  • Ik gebruik tijdens het schrijven de techniek die ik voor tv-schrijven en films heb ontwikkeld, in voor- en tegenspoed. Dat betekent dat ik veel tijd besteed aan het construeren van het verhaal. Wanneer ik het boek dan schrijf, weet ik eigenlijk al wat er in welke scene gaat gebeuren. Schrijvers zeggen vaak dat wanneer je start, het schrijven vanzelf gaat en het boek dus iteratief ontstaat. Zij zullen mijn manier van schrijven waarschijnlijk haten. Het goede aan mijn manier is dat het verhaal staat als een huis, en ook snel voelt. Daarbij mis ik wel een aantal kansen die zouden ontstaan bij een iteratief proces.

(Met iteratief wordt bedoeld dat het verhaal al schrijvende ontstaat en dat een auteur soms zef verrast wordt door hoe het verhaal zich uiteindelijk ontwikkelt.)

De vraag naar aanleiding van deze alinea uit het interview: Zie jij Kvenslers manier van schrijven terug in het boek? Graag met uitleg.

Vraag 5: Spanning ( Link )

Spanning

5a: Op welke manier heeft de auteur volgens jou spanning in het verhaal weten te brengen? Herken je technieken, zoals cliffhangers? Is de spanning meteen aanwezig, of wordt die langzaam opgebouwd?

5b: Wat is voor jou de meest spannende scène in het boek, en waarom?

Vraag 6: Film en titel ( Link )

Film en titel

6a: De film van Het hoge noorden/Sarek wordt een Engelstalige, internationale film. Bedenk een Engelse titel voor de film. Het mag niet een vrije vertaling van de Nederlandse titel worden, met ander woorden geen The High North!

6b: Reageer op de titel van de deelnemer boven je en zeg waarom je de titel wel of niet goed vindt passen. Met respect uiteraard. Op iedereen reageren, mag natuurlijk altijd. Is zelfs leuk ;)
Ben je de eerste die deze vraag beantwoordt, kom dan later terug om op iemand anders te reageren.

Acteurs

6c: Welke scène met personages (nee, nee, geen landschapsscène) krijgt de meeste aandacht in de film? En welke acteurs moeten volgens jou deze personages vertolken? De acteurs mogen jong, oud, levend, dood etc. zijn, nationaal of internationaal. Alles is goed, behalve zeggen dat je geen acteurs kent. Google is ook hierbij een grote, behulpzame vriend.

Vraag 7: De twee andere personages ( Link )

Anders Suhonen

7a: Rechercheur Anders Suhonen neemt de getuigenverhoren af van Anna en Milena. Hoe zou je zijn manier van werken omschrijven? En vind je deze manier in deze situatie (in dit verhaal) de juiste, of had je het liever anders gezien?

Sarek

7b: Lies noemde het al een paar keer tijdens de discussie, Sarek kun je inderdaad als een vijfde hoofdpersonage zien in dit boek. Hoe zou jij het karakter van dit personage in drie woorden omschrijven? Probeer andere karaktereigenschappen te benoemen dan de deelnemer(s) boven je.

7c: Wat vind je van Sarek als setting? Is die goed gekozen voor dit verhaal en met deze personages? Zou jij je prettig voelen in deze setting? Graag met uitleg.

Vraag 8: Spoiler en pitch ( Link )

Spoiler

8a: Je bent zo nerveus, dat je de uitgever niet alleen de ontknoping van het boek vertelt, maar ook wie de moorden volgens jou gepleegd heeft en waarom. Je benoemt alleen dat wat je met bewijzen denkt te kunnen onderbouwen. Ga je gang!

Pitch

8b: De uitgever strijkt over zijn/haar hart en je mag een week later op kantoor komen en de pitch presenteren. Dit mag in maximaal 100 woorden. (Voor diegene die onbekend is met het begrip pitch: zie het als een verkooppraatje van je product, in dit geval het boek waarvan jij wilt dat de uitgever het gaat uitbrengen.)

8c: Je bent bezig het kantoor van de uitgever te verlaten als je ineens te binnen schiet dat je een nieuwe ondertitel voor het boek hebt bedacht. Die roep je nog snel naar hem/haar. Maximaal 20 woorden.

Vraag 9: Het vervolg ( Link )

Vervolg

9a: Zou jij een volgende thriller van Ulf Kvensler gaan lezen? Waarom wel/niet, en heeft dat te maken met je verwachtingen die al dan niet zijn uitgekomen?

Hoofdpersonage

9b: Eén van de personages uit Het hoge noorden komt als hoofdpersonage terug in Kvenslers volgende thriller, een standalone, die zich afspeelt in Stockholm. Het karakter is hetzelfde, de functie/rol totaal anders. Welk personage kies je en waarom?

9c: Welke functie/rol speelt het hoofdpersonage en waarover hoop je dat die thriller gaat?

Vraag 10: Was dit alles? ( Link )

10a: We hebben veel besproken, maar er is natuurlijk altijd die ene vraag waar jij op zat te wachten en die niet gesteld is. Stel die vraag hieronder. Het mag over Het hoge Noorden gaan, over de auteur Ulf Kvensler, of over deze leesclub. Je mag ook gewoon een algemene vraag aan je collega-lezers stellen.

10b: Het is uiteraard de bedoeling om op elkaars vragen te antwoorden. That's all folks ;)



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ulf Kvensler

Ulf Kvensler

Ulf Kvensler (1968) heeft al een lange en succesvolle carrière als scenarioschri...