Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 4: Schrijfstijl

op 16 juli 2023 door

We zijn nog niet eens halverwege met de discussie en er is al ontzettend veel voorbijgekomen. Vraag 4 gaat over de schrijfstijl, een van de belangrijkste elementen om een boek te beoordelen, of te waarderen.

Schrijfstijl

4a: Hoe zou je de schrijfstijl van Kvensler omschrijven? Denk hierbij aan taalgebruik (eenvoudig/moeilijk, grappig/serieus, vlot/stijf), lengte van zinnen, etc. Vertel hoe jij het ervaren hebt en waarom.

4b: Leesclubdeelnemer Barbara wees me op een interview met de auteur in Thrillzone. (Het hele interview vind je hier.) Onderstaande alinea komt uit het interview.

  • Ik gebruik tijdens het schrijven de techniek die ik voor tv-schrijven en films heb ontwikkeld, in voor- en tegenspoed. Dat betekent dat ik veel tijd besteed aan het construeren van het verhaal. Wanneer ik het boek dan schrijf, weet ik eigenlijk al wat er in welke scene gaat gebeuren. Schrijvers zeggen vaak dat wanneer je start, het schrijven vanzelf gaat en het boek dus iteratief ontstaat. Zij zullen mijn manier van schrijven waarschijnlijk haten. Het goede aan mijn manier is dat het verhaal staat als een huis, en ook snel voelt. Daarbij mis ik wel een aantal kansen die zouden ontstaan bij een iteratief proces.

(Met iteratief wordt bedoeld dat het verhaal al schrijvende ontstaat en dat een auteur soms zef verrast wordt door hoe het verhaal zich uiteindelijk ontwikkelt.)

De vraag naar aanleiding van deze alinea uit het interview: Zie jij Kvenslers manier van schrijven terug in het boek? Graag met uitleg.



Reacties op: Vraag 4: Schrijfstijl

Meer informatie