Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Discussiepagina M. - 1924

op 18 juni 2020 door

Zoals afgesproken en aangekondigd in het café kan op deze pagina iedere leesclubdeelnemer, wanneer zhij maar wil, wat kwijt over M., zolang dat 'wat' maar iets is dat voor het DEEL 1924 geldt. 

67bb9be1c1abfce8910d069ad501a0dd.jpgGiacomo Matteotti ( Italiaanse uitspraak: [dʒaːkomo matteɔtti] , 22 mei 1885 - 10 juni 1924) was een Italiaanse socialistische politicus. Op 30 mei 1924 openlijk sprak hij in het Italiaanse parlement inzake de fascisten gefraudeerd in de onlangs gehouden verkiezingen , en hekelde het geweld dat zij gebruikt om stemmen te winnen. Elf dagen later werd hij ontvoerd en vermoord door fascisten.

Politieke carriere
Matteotti werd geboren zoon van een rijke familie, in Fratta Polesine , provincie Rovigo in Veneto . Hij is afgestudeerd in de rechten aan de universiteit van Bologna.

Een atheïst en van jongs af aan een activist in de socialistische beweging en de Italiaanse Socialistische Partij verzette hij zich tegen toetreding van Italië tot de Eerste Wereldoorlog (en werd geïnterneerd in Sicilië tijdens het conflict om deze reden).

Hij werd drie keer verkozen tot adjunct-: in 1919 , 1921 en 1924.

Als een volgeling van Filippo Turati , werd Matteotti de leider van de unitaire Socialistische Partij in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden na de splitsing van de Socialistische Partij. Hij sprak openlijk uit tegen het fascisme en Benito Mussolini , en voor een tijd was de leider van de oppositie tegen de Nationale Fascistische Partij (NFP). Vanaf 1921 hekelde hij fascistisch geweld in een pamflet met de titel Inchiesta socialista sulle gesta dei fascisti in Italia ( Socialistische onderzoek naar de daden van de fascisten in Italië ).

In 1924 zijn boek The Fascisti Exposed: Een Jaar van de fascistische overheersing werd gepubliceerd en hij maakte twee gepassioneerde en langdurige toespraken in de Kamer van Afgevaardigden aan de kaak stellen fascisme en te verklaren dat de laatste verkiezingen, gekenmerkt door intimidatie en milities geweld, was "ongeldig."

Lees hier verder.

En nu jullie! Kom maar op met jullie aantekeningen, krabbels, hersenspinsels, vragen, uitroepen, quotes, tips, opmerkingen, kritiek (positief zowel als negatief), oproepen, foto's, linkjes en meer van dat soort bijdragen :)

Leestips

(afbeelding banner uit storainrete.com: Il <> innocente(pdf))


Reacties op: Discussiepagina M. - 1924

Meer informatie

Gerelateerd