Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Discussiepagina M.: Gebeurtenissen II

op 08 augustus 2020 door

De vorige vraag over de gebeurtenissen (zie hier), was het eigenlijk niet de bedoeling om uit te leggen waarom je ervoor koos... maar dat is best lastig, natuurlijk. 

Nu mag je wel uitleggen waarom juist die gebeurtenis zo'n indruk op je maakte. Inmiddels heeft iedereen namelijk op kunnen zoeken wanneer die gebeurtenis plaatsvond, wat eraan vooraf ging en wat er volgde, zodat iedereen je uitleg kan volgen. En erop kan reageren.

Neem in je uitleg op wat het effect van (het verloop) van die gebeurtenis had op het denken en doen van Mussolini, daarna.

Voorbeeld:

Het duel zoals beschreven op pagina 435, en vooral de constatering dokter Binda, maakte op mij zo'n indruk omdat het zo perfect laat zien hoe goed mensen gebruik kunnen maken van hun empathische vermogens. Zoals ik het las, vond Mussolini het nodig om zijn punt op die manier te maken. Hij wilde overkomen als een woedende, bijna hysterische man, uit op wraak, enz. maar dat is spel, het is tactiek.. het is theater. Maar zo goed en overtuigend dat anderen dat niet beseffen en hem - zeker op dat moment - zien als zodanig. Maar M. is niet hysterisch, hij observeert en calculeert en kiest op basis daarvan het gedrag waarvan hij denkt dat dat zal bewerkstelligen wat hij op dat moment wil bereiken. 

Het toont dat hij zichzelf goed kent, in toom heeft, en dat hij zeer goed beseft wat de uitwerking op anderen is... hij verifieert dat in ieder geval. Ik ben geen psychiater of psycholoog, maar als leek zeg ik: de perfecte psychopaat! Mensen interesseren hem. Hun welzijn niet, maar wel hun bruikbaarheid voor hem en hoe beter hij kan inschatten hoe ze te gebruiken zijn, hoe beter het hem vergaat. Kant zou M. een verwerpelijk mens vinden ;).

En nu... nu jullie!



Reacties op: Discussiepagina M.: Gebeurtenissen II

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Antonio Scurati

Antonio Scurati

Antonio Scurati is een Italiaanse hoogleraar literatuur, columnist en schrijver....