Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Discussiepagina M.: Aandachtspunten

op 08 augustus 2020 door

Brand maar los (voor zover nog niet gedaan) over de punten waar jullie het met ons over willen hebben. Jullie hebben vast de mindmap op de officiële discussiepagina al grondig bestudeerd. Als je deze link volgt, dan zie je een grotere versie van de mindmap, inclusief aanklikbare links naar uitgebreidere informatie met betrekking tot de onderwerpen in de map. Misschien heb je die uitgebreidere informatie helemaal niet nodig en weet je al precies wat je over de diverse onderwerpen kwijt wil? In dat geval kun je volstaan met onderstaande afbeelding.

c1278835ce38f72cf6a1b8516b53bbe4.jpg

Opdracht

Kies één uit de recensieaandachtspunten - die links bovenin de mindmap staan - (en waarover je toch al van plan was wat te vertellen in je recensie) en één uit de resterende verhaalanalyseonderwerpen en vertel:

  1. wat je mbt die punten is opgevallen in M en
  2. wat voor invloed dat op jou(w lezen) heeft gehad

 

Voorbeeld:

Aandachtspunt: Esthetisch
Of het mooi geschreven is... daar valt over te twisten, en bovendien vind ik het lastig om alleen daar een oordeel over te vellen, omdat ik niet weet wat de invloed van de vertaler is. Zo'n zin als

Mussolini maaltijdt laat.

vind ik mooi én verrassend. Het eerste vanwege de alliteraties en het werkwoord maaltijden - het zou zomaar een zin uit een gedicht kunnen zijn - en het tweede omdat het zomaar een zin uit een gedicht zou kunnen zijn, midden tussen al die lange, lange zinnen met komma's en gedachtestreepjes, puntkomma's en vele ennen en/of offen, die je letterlijk en inhoudelijk laten ronddwalen in zinnen en gedachten of bespiegelingen totdat degene die het leest, of hij of zij nu van dit soort kronkelingen houdt of niet, bijna of zelfs helemaal het spoor bijster dreigt te raken en vrijwel niet meer weet wat de aanleiding was van het begin van de zin, ongeveer zoals dat ook met deze zin is gegaan, waarvan alleen ik nog maar weet wat ik wilde zeggen toen ik begon te tikken. Ellen epistelt spits.

Verhaalanalyse: Motto
Ik ben een sucker op het gebied van motto's. Ik zoek ze altijd op, altijd. Wil ik dat ik iets herken later of dat ik weet waarom de schrijver dat motto gebruikt? Niet eens. Ik lees ze (en zoek ze op) omdat ik dat leuk vind. Ik ben er wel van overtuigd dat zo'n motto (of - indien van toepassing) meerdere motto's context aanbrengen of oproepen in mij waarmee ik , in ieder geval, de eerste bladzijden van het boek lees. Voorin M. staat de volgende quote:

Ik ben een kracht van het verleden

Pier Paolo Pasolini

Een quote van ene Pier Paolo Pasolini. Behalve dat ik eea opzocht over Pasolini op het onvolprezen Wikipedia, kwam ik ook dit artikel tegen in De Groene, waarin o.a. het gedicht dat begint met bovenstaande regel te vinden is:

Ik ben een kracht uit het verleden
Mijn liefde geldt alleen de traditie
Ik kom van de ruïnes, de kerken, de altaarstukken
Van de vergeten dorpen in de Apennijnse Alpen
Waar de bendes leefden
Ik ben de eerste acte van een epiloog
Waarvan ik als kroniekschrijver getuige mag zijn
Op de rand van een begraven tijdperk.

Dát en de beschrijving van de film - die hier in het geheel kan worden bekeken - in het stuk daarvoor, zorgde, denk ik, voor een idee, een gevoel, een indruk van Italië en de tijdsgeest die behoorlijk goed paste bij het Italië dat ik vervolgens in het eerste hoofdstuk binnenstapte. Én ik denk dat het gedicht een weergave is van de wijze waarop Scurati, als een kroniekschrijver, het verhaal van M. zou gaan vertellen.

En precies daarom lees ik altijd het motto. Vooraf... en na afloop nog eens. Zoals vandaag ;).

En nu jullie!

Moet het net zo uitgebreid? Nee, welnee, natuurlijk niet... ik ben nogal een kletskop en zwamneus. Er zijn onder jullie vast velen die precies hetzelfde kunnen vertellen, maar dan met de helft minder letters per onderdeel. Dat heeft vast iets te maken met vogeltjes en gebekt zijn ♫♫♫♫♫



Reacties op: Discussiepagina M.: Aandachtspunten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Antonio Scurati

Antonio Scurati

Antonio Scurati is een Italiaanse hoogleraar literatuur, columnist en schrijver....