Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 13 januari 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN 

1/ Een beetje van alles

1a/ Wat vind je van de cover? Trekt dit boek de aandacht in de boekhandel? Welke associaties maak je op basis van het omslag?

1b/ Wat vind je van de opmaak van het boek? Denk daarbij aan papier, lettertype, uitstraling, … Wat waren je eerste gedachten toen je je pakketje openmaakte?

1c/ Wat vind je van de titel? En dan met name de keuze om na Bling bling en Boem boem met Win win opnieuw voor een herhaling van woorden te gaan? Denk je dat de auteur/uitgeverij hieraan zal vasthouden bij volgende boeken? Waarom wel/niet?

2/ Vlaamse thrillerauteurs

2a/ Hoe zien jouw leesgewoontes eruit als het om Nederlandstalige boeken gaat? Lees je in dat geval vooral thrillers of eerder romans of misschien wel kinderboeken? Komen de gekozen titels vooral uit Nederland of toch ook uit Vlaanderen? Waar ligt denk je de verklaring voor je leesgedrag?

2b/ Wie is jouw favoriete thrillerauteur uit Vlaanderen? Vertel kort waarom iemand zijn of haar boeken zou moeten lezen. Als je moeilijk kunt kiezen, mag je ook twee of drie namen noemen. Mocht Win win van Jan Van der Cruysse zowat jouw eerste Vlaamse thriller zijn, vertel dan welke auteur al langer op je verlanglijstje staat of naar wie je nieuwsgierig geworden bent na het lezen van de andere reacties bij deze vraag. 

3/ Schrijfstijl

Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Denk daarbij aan zinsconstructies, taalgebruik, lange/korte zinnen, beschrijvingen, dialogen ... Vind je de manier van schrijven passen bij het boek dat je gelezen hebt? Voorbeelden zijn altijd welkom. 

4/ Opbouw verhaal, vertelperspectief 

Hoe zit het met de opbouw van het verhaal? En het vertelperspectief? Denk aan indeling, tijd- en plaatsaanduidingen, chronologie, perspectiefwisselingen, flashbacks/ flashforwards … Vond je de keuzes van de auteur geslaagd of zou je iets anders gedaan hebben? Waarom wel/niet? 

5/ Scènes

Welke scène is je het meest bijgebleven? Dat kan iets verdrietigs zijn, maar ook een mooi moment of iets waar je boos van werd, of misschien een scène die voor jou heel verrassend was of ongelooflijk spannend. Waarom precies kies je voor dat stukje? 

6/ Personages 

Met wie van de personages uit het boek wil je wel een keer op stap? Voor een etentje, een koffie, een dagvullende activiteit, wat en waar je maar wil. Vergeet niet te vertellen waarom je die persoon kiest en wat jullie samen gaan doen, want dat is natuurlijk het leukste aan je antwoord. Wat hoop je te bereiken met jullie ‘date’? 

7/ Kort van stof 

7a/ Typeer Win win in drie woorden (zonder verdere uitleg). Graag drie losse woorden die elk iets zeggen over het boek (dus geen setje zoals ‘heel dik boek’).

7b/ Een goede thriller is spannend. Hoeveel punten geef je ons leesclubboek (van 1 tot 10) wanneer je de spanning moet beoordelen?

7c/ Waarom moeten mensen dit boek lezen? Oké, niemand ‘moet’ dat, maar jullie snappen het wel. Schrijf een pitch (een reclamepraatje) voor Win win, denk aan ongeveer 40 woorden. En ja, zelfs al vond je het boek drie keer niets, verwachten we toch positieve woorden, zo werkt marketing nu eenmaal :-) 

8/ Inspiratie en creativiteit 

Het is duidelijk, we willen een vervolg op Win win, en in afwachting van meesterschrijver Jan gaan we zelf aan de slag.

Jij mag de opzet van het verhaal bedenken. Je beslist zelf wie de hoofdpersonages zijn (oude of nieuwe). Je mag ook bepalen of het verhaal zich afspeelt één jaar na de gebeurtenissen in Boulder of tien jaar later. Eén voorwaarde: Laura moet nog van de partij zijn. Hoe ziet haar leven eruit en met welke gebeurtenis wordt ze geconfronteerd, die een heel boek zal kunnen vullen?

De opdracht: Je verwerkt je ideeën in een tekst zoals die op de achterflap van het nieuwe boek zou kunnen staan. Richtlijn 100-150 woorden. 

9/ Tofste sterrencast ooit 

In afwachting van een of andere grote Hollywood-producer gaan we Win win zelf verfilmen. 

9a/ Welke rol zou je zelf kunnen/willen spelen? Je hoeft je niet tot de hierboven genoemde personages te beperken, het mag net zo goed iemand zijn die niet op de voorgrond trad. Als vrouw mag je natuurlijk ook voor een mannenrol kiezen, en omgekeerd. Waarom denk je dat die rol bij jou past? En waarom kies je voor een hoofdrol/bijrol?

9b/ Kies iemand uit deze groep leesclubdeelnemers en vertel voor welke rol die persoon met succes auditie zou kunnen doen. Natuurlijk moet je erbij vertellen waarom, want dat is voor de persoon in kwestie het leukste aan je antwoord. De meesten van ons kennen elkaar niet echt, maar dat hoeft geen probleem te zijn; ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop we deelnemen aan een leesclubdiscussie veel over ons zegt. Laat je fantasie de vrije loop! 

10/ Jouw vraag 

Stel, jij bent de coördinator van deze leesclub. Welke vraag had je nog gesteld aan de deelnemers? Reacties/antwoorden op de verschillende voorgestelde vragen zijn vanzelfsprekend meer dan welkom, dus kom hier ook de komende dagen nog een kijkje nemen. 

Als je (na lang nadenken) echt niets meer kan bedenken in verband met het boek of de auteur, dan mag je ook een vraag off topic stellen, zolang het maar met lezen, leesclubs of Hebban te maken heeft.

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jan Van Der Cruysse

Jan Van Der Cruysse

Vlaamse thriller-auteur.