De eerste week van april 2022

op 08 april 2022 door

Het was een behoorlijk volle week. Met bezoekjes hier en daar, twee leesclubs om te begeleiden en een verjaardag om te vieren. Toch heb ik ook weer een heel aantal boeken kunnen lezen. 

Vrijdag 1 april mocht ik eindelijk mijn nieuwe gehoorapparaat ophalen. Na wat bijstellen bij de audiciën merkte ik direct een enorme verbetering in geluidsbeleving. De vervelende ruis is weg en ik kan beter horen waar geluiden vandaan komen. Ik mag het apparaat een maand proberen, maar de eerste ervaringen zijn zeer positief. Verder heb ik vandaag heerlijk zitten knippen en plakken in mijn bulletjournal. Ik mocht de hele maand april nog maken. 
50cc144e76b7a7d43ce6f3d6b8a52e1c.jpeg

Zaterdag 2 april was mijn dochter erg ziek. Heel veel pijn en overgeven. We hebben zelfs geprobeerd de huisartsenpost te bellen, maar daar was de wachttijd zo lang dat tegen de tijd dat we bijna aan de beurt waren de ergste pijn was afgenomen en we besloten dan maar maandag de eigen huisarts te bellen. 

Zondag 3 april vierden we de zestiende verjaardag van mijn dochter. Ze was afgelopen week al 16 geworden, maar was toen bij haar vader en omdat er hier corona in huis rondwaarde ben ik maar niet op bezoek gegaan. Nu kwam oma met een geweldig groot pakket, kwam oom met neefje en nichtje en ook stiefopa- en oma kwamen gezellig langs. Omdat Eva komend schooljaar een modeopleiding gaat doen kreeg ze veel cadeaus die daaraan gerelateerd zijn, onder andere een echte paspop. 
156f52548944c1f33dc49fb402744ebc.jpeg

Maandag 4 april had ik een dagje rust. gelukkig, want door ziekte en verjaardag van Eva had ik al twee dagen geen middagrust gehad. Veel geslapen dus. 

Dinsdag 5 april is natuurlijk weer vrijwilligersdag. Zoals gewoonlijk deden we drie potjes scrabble en vertelde de dame mij over de Tweede Wereldoorlog en de rol die haar vader in het verzet had. Daarna boodschappen en mijn bedje in.

Woensdag 6 april bleek het riool verstopt en moest er gedweild worden. Helaas gebeurde het pas 's avonds en konden we de huisbaas niet meer bereiken. Dan maar afwassen met een teiltje en het water in de tuin, alleen doortrekken na een grote boodschap en niet douchen. Na het eten naar de kerk om te oefenen met de band voor de muziek van zondag as.

Donderdag 7 april was bellen, bellen, bellen. Wat een gedoe om aan een loodgieter te komen. Er komt iemand maandag. Gelukkig lijkt het alsof toch alleen de keuken een probleem heeft, dus douchen en doortrekken en zelfs de was kunnen weer. Voorlopig althans. De dochter gaat morgen met school naar Euro Disney en vertrekt vannacht om 4 uur. Ze gaat met een vriendin bij een vriendin slapen en vandaag is dus inpakdag en inkoopdag voor het eten in de bus.  's Avonds komt mijn zoon eten. Omdat de keuken niet gebruikt kan worden voor water maak ik het mezelf makkelijk en bestellen we Indonesisch. Lekker bijkletsen en lekker eten. 

Gelezen

594b7dbe9cb1755dbeffd6d84c7c4700.jpeg

69. Een zwaluw in de winter van Timothée de Fombelle is een prachtig klein prentenboekje voor de jeugd en ouder over een zwaluw die tegen de stroom invliegt, over vluchtelingen en over een eenzame vrachtwagenchauffeur. De reden voor het vliegen naar het noorden van de zwaluw leer je aan het einde van het verhaal. Prachtige prenten en een verhaal(tje) dat tot nadenken stemt. 

4 sterren

HC: 'beeldroman', 'bejaarde' hoofdpersoon, blauw boek, winters boek, reisverhaal, vogel op de cover, dier in de titel.

70. All the wandering light van Heather Fawcett luisterde ik vrijwel direct nadat ik het eerste deel in deze duologie had neergelegd. Een mooi verhaal over een wereld die lijkt op de Andes. Over bergbeklimmen en angsten overwinnen, over verraad en kiezen voor wat jezelf wilt. Een boek vol duistere magie, heksen en onmogelijke keuzes. Ik vond het een heerlijk verhaal en een prima afsluiting van de duologie. 

4 sterren

HC: speelt zich af in de wildernis, winters boek, reisverhaal, fantasy roman

71. Gallant van V.E. Schwab was het maartboek uit de Illumicrate boekenbox. Het gaat over een weesmeisje, Olivia, dat schimmenwezens ziet. Op een dag ontvangt ze een brief met een uitnodiging van een haar onbekende oom om op Gallant te komen wonen. Olivia, die dacht dat ze geen familie meer had, ziet hier erg naar uit. Ze wordt verbaasd, maar vriendelijk onthaald door het personeel op Gallant, maar haar neef blijkt niet zo blij met haar komst. Het prachtige landhuis blijkt gevaarlijke geheimen te herbergen.

Wat een heerlijk verhaal. Victoria Schwab heeft zo'n mooie manier van schrijven en heeft een duister en toch liefdevol verhaal geschreven. Voor mijn gevoel hoort dit boek alleen meer thuis bij de jeugdboeken. Wel heel spannend, maar volgens mij goed te doen voor de ervaren lezer. 

4,5 sterren

HC: naam in de titel, fantasy roman, over een schrijver, zwart boek (de inhoud)

72. Lily's belofte van Lily Ebert en Dov Forman is één van de twee boeken waarvan ik de leesclub mag begeleiden. Ook dit boek is, net als De grootste bankoverval aller tijden, een non-fictie over de Tweede Wereldoorlog. De setting is echter compleet anders. Lily vertelt in dit boek haar levensverhaal vanaf haar jeugd in Hongarije tot nu. Als jong Joods meisje werd ze naar Auschwitz gebracht en wist dit wonder boven wonder te overleven. Na de oorlog reist ze via Zwitserland naar Israël en komt uiteindelijk in Engeland terecht. De impact van de oorlog blijft natuurlijk haar hele leven voelbaar. 

Het was een heel indringend boek waarin veel, voor mij, nieuwe dingen aan het licht kwamen over de oorlog en vooral ook over de tijd erna. 

4,25 sterren

HC: biografie of levensverhaal, bejaarde hoofdpersoon, waargebeurd boek, naam in de titel, auteursduo, non-fictie, reisverhaal, zwart boek (zowel de cover als de inhoud).

73. The tea dragon tapestry van K. O'Neill is het derde deel in een zeer inclusieve serie graphic novels. Gender, seksuele geaardheid, verschillende kleurtjes, handicaps, alles komt voor in de prachtig geïllustreerde en ingekleurde illustraties van Kay O'Neill. Het verhaal gaat over heel kleine draakjes die, als ze goed verzorgd worden theeblaadjes laten groeien op hun kopje. de thee die je hiervan trekt wekt herinneringen op. 

Dit laatste deel richt zich vooral op rouw en opnieuw beginnen. Rouw om een sterfgeval, maar ook rouw om het verlies van een woonplek of van een doel in je leven. 

5 sterren

HC: beeldroman, LHBTIQ+, Dier in de titel

74. Het kleine meisje van de hoop van Margriet van der Kooi. Ik ken Margriet van der Kooi van haar korte overdenkingen op de Eerst dit app van de EO. Zij vertelt daar altijd erg mooi en haar overdenkingen zijn echt uit het leven gegrepen. Ooit kocht ik van haar het boek Pelgrims en zwervers en dit is eigenlijk een soort vervolg. In korte stukjes vertelt ze over haar belevenissen als geestelijk verzorger in een ziekenhuis en in een psychiatrische kliniek. 

Rijk, troostrijk en inspirerend. Een boek om af en toe op te pakken en een stukje te lezen als je een pick-me-up nodig hebt.

4,5 sterren

HC: verhalenbundel, waargebeurd boek, non-fictie, 'zelfhulpboek'.

a9653f112f3de1c851b1e258bcc74fbb.jpeg

Nu aan het lezen

Crown of feathers van Nicki Pau Preto

Before the coffee gets cold van Toshikazu Kawaguchi

Winter van Laura Galloway

Niet zonder ons van Wendy Brokers

9231829de00674049083f2c6d549cdfe.jpegReacties op: De eerste week van april 2022

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken