Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gelezen in maart 2024

op 09 april 2024 door

Zo, wat een leesmaand! Ik las 29 boeken. Het was Middle grade March, dus ik las veel kinder- en jeugdboeken. Iedere keer als ik kinder- en jeugdboeken lees ben ik weer onder de indruk van de kracht van deze verhalen. Ik luisterde naar twee Outlander boeken. 9 Boeken waren geschreven in het Engels en 20 boeken in het Nederlands. Mijn gemiddelde waardering was 3,98 sterren.

Nog twee opdrachten voor de Hebban challenge over. Nu nog bedenken welke verhalen passen bij Sloom en Lui. Toeval?

Gelezen

38. De kleine astronaut van Jean-Paul Eid

Wat een ontroerende en eerlijke graphic novel over een gezin dat een jongetje ontvangt dat aan hersenverlamming lijdt. De schrik, de moeite, de liefde, het verdriet en ook het plezier. De onzekerheid en zorg, maar vooral ook de ontwapenende onschuld van kinderen worden prachtig uitgewerkt. Ik had tranen aan het einde van dit boek.

HC 19: kwetsbaar- Het boek gaat over een kwetsbaar kind.

4,75 sterren

39. Misjka van Anoush Elman en Edward van de Vendel

Het is 'Middle grade March', dus tijd om kinderboeken te lezen. Dit boek over een gezin dat gevlucht is en na jaren in de opvang eindelijk een eigen huis krijgt stond al enige tijd in mijn kast. Misjka blijkt het konijn te zijn dat het gezin aanschaft omdat ze nu echt een vaste plek hebben. En Misjka wordt echt het middelpunt van het gezin.

Een lief verhaal over de grote liefde voor een huisdier, maar ondertussen ook over veiligheid zoeken en vinden en over de afschuwelijke reis die vluchtelingen ondernemen om ergens een veiliger leven op te kunnen bouwen.

HC 14: jong- Misjka is een boek voor en over kinderen.

4 sterren

40. Sneeuw en as van Diana Gabaldon

Deel 6 alweer in de Outlander serie. de dreiging van de Amerikaanse burgeroorlog wordt steeds groter en het leven in de achttiende eeuw was sowieso al vrij hard. Het leuke van dit deel vond ik vooral dat er weer veel aandacht was voor Claire als dokter. De medische wetenschap heeft altijd mijn interesse en zeker de geschiedenis ervan. 

HC 49: dromend- Jamie heeft regelmatig bijzondere dromen.

4 sterren

41. Atta van Jolien Janzing

En weer een kinder/jeugdboek. Ditmaal over de prehistorie waarin het meisje Atta liever op mammoetenjacht gaat dan noten, fruit en planten verzamelt met de andere vrouwen van haar groep. Hierdoor komt ze in grote problemen en begint er een spannende reis die haar ook in contact brengt met de Neanders. 

Een leuk en educatief boek met genoeg spanning. Misschien is voor kinderen het Neandertaaltje wel leuk, maar ik vond dat dit volk hierdoor dommer werd neergezet dan het eigenlijk was. Jammer. 

4 sterren

42. The co-op (De verbouwing) van Tarah DeWitt

Een erg ongeloofwaardig scenario voor een hato-to-love-verhaal, maar toch een leuk boek. De twee hoofdpersonages moeten samen een huis verbouwen om het daarna door te kunnen verkopen. Ze kennen elkaar van vroeger en dat zorgt voor enorme wrijvingen. Om het huis te kunnen verbouwen hebben ze geld van een erfenis nodig en dit geld krijgen ze alleen als ze getrouwd zijn. En van het één komt het ander....

HC 36: snel- dit boek luisterde ik heel snel uit.

4 sterren

43. Crimson reign van Amélie Wen Zhao

Zoals ik vorige maand al aangaf ben ik direct doorgegaan met het laatste deel in de Blood heir trilogie. Hierdoor hoopte ik wat sneller in het verhaal te kunnen stappen. Helaas, ook bij dit deel duurde het tweehonder pagina's voordat ik echt in het verhaal zat. En toen werd het weer zo interessant en spannend dat ik het boek vier sterren gaf. Ik bewaar de serie en hoop dat bij een herleessessie ik meer oppak van de hints in het verhaal.

HC 10: nat- Een groot deel van het boek speelt op het water

4 sterren

44. Galapagos van Michaël Olbrechts

Ik hou van graphic novels over waargebeurde verhalen. Deze gaat over een stel dat in de jaren dertig van de vorige eeuw naar het  eiland Floreana vertrok om daar een nieuw leven op te bouwen. Dit verhaal werd wereldnieuws en trok zo nog meer nieuwe bewoners waaronder een exentrieke barones en haar minnaars. Dit zorgde voor oonrust in het paradijs.

Ik had nog nooit over deze geschiedenis gehoord en dat maakte het verhaal interessant. Helaas vond ik het boek wat warrig opgesteld en miste ik daardoor teveel context.

HC 11: droog- Droogte bedreigt de bewoners op het eiland.

3 sterren

45. Assembly van Natasha Brown

Dit is een heel dun boekje met een bijzondere schrijfstijl. In heel korte fragmenten/ overpijnzingen krijg je een beeld geschetst van een jonge zwarte vrouw in Londen. Ze is zeer succesvol. Heeft alles bereikt wat ze wilde bereiken en staat op het punt om te trouwen met een succesvolle witte man uit een gegoede familie. Maar wat heeft dit succes haar gekost? Haar leven heeft altijd bestaan uit aanpassen. Is ze nu gelukkig?

'Work twice as hard. Be twice as good. And always, assimilate.'

Een boek dat je erg laat nadenken over onze maatschappij en in hoeverre we openstaan voor elkaar of alleen maar voor mensen die zich helemaal aanpassen.

4,5 sterren

46. Twisted hate van Ana Huang

Dit derde deel in de Twisted serie gaat over een aankomend arts en een aankomend advocaat. Twee succesvolle jonge mensen die elkaar absoluut niet mogen. Ze zeggen zelfs dat ze elkaar haten. Maar, ze hebben iemand gemeen. De arts' zus is de beste vriendin van de advocaat. Ze komen elkaar dus regelmatig tegen en dan blijkt dat lichamelijke aantrekkingskracht enorm kan zijn. 

Een serie vol haantjes gedrag en aggressie, zo ook dit hate-to-sex-to-love verhaal. Best leuk voor tussendoor, maar nadat ik het volgende deel, dat al in de kast staat, heb gelezen, gaan ze snel mijn huis verlaten.

HC 35: pittig- Pittige sexy scenes in dit boek.

3 sterren

47. Morgan is my name van Sophie Keetch 

Het eerste deel in een trilogie (?) over Morgan Le Fay, de halfzus van en 'heks' in de Arthur verhalen. Dit deel gaat over Morgan als meisje en jonge vrouw. Het voelde voor mij als een Juliet Marillier, historisch met een klein beetje fantasy. Heerlijk.

HC 52: duivels- Vermeend duivelse praktijken in dit verhaal.

4,75 sterren

48. Dune van Frank Herbert

Ik herlas dit boek nadat ik in de bioscoop deel twee gezien had en het was nu een heel andere ervaring. Ik vond het boek nu veel beter. Ik begreep het beter en kon het daardoor zoveel meer waarderen. Ik zat veel sneller in het verhaal en kon alle politieke verwikkelingen beter plaatsen. Soms helpt een film dus om het boek beter te waarderen.

HC 27: nachtboek- Op Dune is het beter om 's nachts wakker te zijn dan overdag.

4,75 sterren

49. Vliegen als een bij van Roland Schimmelpfennig 

Dit is een kinderboek over een kind dat aan zijn/haar lot wordt overgelaten. De ouders zijn dronken en slapen veel, het kind verdwijnt in fantasie en ervaart het leven alsof het een bij is. Het voelt behoorlijk echt, maar ik wens toch voor een kinderboek dat er aan het einde een oplossing komt.

3 sterren

50. De Bom van Alcante, Bollee en Rodier

En graphic novel over de ontwikkeling en de gevolgen van de atoombom, geschreven en getekend vanuit het perspectief van uranium. Ik heb een heleboel geleerd over de kromme wereldpolitiek waarin een enkeling de toekomst van de wereld kan veranderen.

3,5 sterren

51. De sterren van opa van Saskia de Jong

Wat een lief boek! Een jong meisje moet gaan logeren bij haar opa die ze nog niet zo vaak heeft gezien. Het huis van opa hangt vol kruizen en langs de trap hangen prenten met de tien geboden. Wat houdt het katholicisme voor opa in en hoe kunnen beide elkaar vinden? Het meisje is heerlijk nieuwsgierig en opa is mooi eerlijk en wijs. 

HC 28: goed- Een mooi verteld, dus goed boek, maar ook een hele goede opa.

4,5 sterren

52. De roep van de raaf van Jen Minkman en Mercy Ngeno

Dit voelde als een voorpublicatie van een fantasyserie en eigenlijk niet als een volledig young adult boek. Zowel de personages als de verhaallijnen waren wat mij betreft niet voldoende uitgewerkt. Jammer, want een verhaal dat zich afspeelt in een wereld geïnspireerd op Kenia ten tijde van het begin van de kolonisatie, maar dan met magie, zou erg interessant kunnen zijn.

3 sterren

53. Homo Deus van Yuval Noah Harari

Wat een boek! Fijn geschreven, enorm tempo. Eenvoudig te volgen en vol interessante weetjes en gezichtspunten. Maar echt vrolijk werd ik niet van deze mogelijke toekomst van onze wereld. 

HC 13: dichtbij- De wereld die Harari hier schetst is eng dichtbij.

5 sterren

54. Wat ik nooit eerder heb gezegd van Natasha Ng

Dit verhaal gaat over een Chinees-Amerikaans gezin in de jaren zestig. Het gaat over uitsluiting en discriminatie, maar vooral over een ongezonde familiedynamiek en verwachtingen. Verdrietig, spannend en frustrerend.

HC 25: onwaar- Veel onwaarheden in dit verhaal.

4,24 sterren

55. Queen of hearts van Colleen Oakes

Zo'n boek dat al jaren ongelezen in mijn boekenkast stond en nu blijkt het het eerste deel in een serie te zijn. Het is een hervertelling van Alice in Wonderland, maar vanuit het perspectief van de Hartenkoningin. Fijn leesbaar, maar ik vond het niet origineel genoeg om het volgende deel te gaan lezen. Dan lees ik liever Harteloos van Marissa Meyer nog een keer.

3 sterren

56. De kruik van Luigi Pirandello

In de tweede week van april heb ik weer een fijne bijeenkomst van mijn klassiekers leesclub en dit boek staat op de planning. Het is een korte verhalenbundel met behoorlijk bizarre korte verhalen geschreven rondom 1916. Ik vond het verhaal De kruik wel leuk, maar de rest kon mij niet echt bekoren. Ik ben benieuwd naar de bespreking.

3 sterren

57. De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp

Een heel mooi, oontroerend verhaal over een jongetje dat nog geboren moet worden. Hij krijgt een glimp te zien van zijn ouders en de wereld en doet er dan alles aan om hun zoon te kunnen worden. Een OmDenkboek dat je laat zien dat er (bijna) overal iets moois van te maken/ denken valt.

4,25 sterren

58. Het kleine heelal van Annejan Mieras

Raaf moet met haar moeder een tijdje in een stacaravan wonen. Er is iets met haar vader, maar het blijft lang onduidelijk wat. In ieder geval voor Raaf. Raaf is ook nog geschorst van school en moet leren wat er beter kan. Een mooi boek over een heerlijk eigenwijs kind en een verhaal dat onbespreekbare dingen bespreekbaar maakt.

4,25 sterren

59. Haaientanden van Anna Woltz

Een jong meisje wil in een dag en een nacht het IJsselmeer rondfietsen. Ze wil hiermee laten zien dat ze iets echt heel graag wil en zo een positief resultaat afdwingen. Onderweg komt ze een weggelopen jongen tegen. Zijn moeder heeft tijdens een ruzie met hem iets heel ergs gezegd. Knap hoe Anna in 90 bladzijden zoveel kan vertellen.

4 sterren

60. De boom die een wereld was van Yorick Goldewijk

Verhaaltjes over een luiaard, snoek, maanvlinder en veel andere dieren. Poëtisch, ontroerend en grappig met mooie illustraties.

5 sterren

61. Een echo in de tijd van Diana Gabaldon

Alweer deel 7. Heerlijk luisteren.

HC 31: diep- Doordat de serie zo uitgebreid is, ga je diep in op de personages.

4,25

62. Jade City van Fonda Lee

Ik las dit boek samen met Laurie. Het is het eerste deel in een trilogie en ik ga zeker de andere delen lezen. Een redelijk traag opgebouwd verhaal over twee rivaliserende families in een Aziatische stad. Jade is een magische steen die mensen die tollerant zijn kracht, snelheid en superzintuigen schenkt. Veel politiek en goed uitgewerkte personages waar je direct mee meeleeft.

4,25 sterren

63. Orphan X van Gregg Hurwitz

Een super thriller. McGiver meets Dexter en Jason Bourne. Veel actie, improvisatie, achtervolgingen en een man die voor het goede doel niet terugdeinst voor moord.

4,5 sterren

64. De reis van Yarim van Hans Hagen

Een jeugdverhaal over het oude Sumerië. Veel over het leven in die tijd, over de religie en over alle verhalen die uit die periode zijn overgeleverd.

3 sterren

65. Parable of the sower van Octavia E. Butler

Een dystopische roman over een wereld die akelig dichtbij komt. Het verhaal begint op 20 juli 2024. Grote droogte houdt de wereld in zijn greep. Niemand is veilig, iedereen corrupt. Ik heb een hele maand over dit boek gedaan. Niet omdat het niet goed was, maar omdat het zo heftig was. Je hebt een sterke maag nodig en vrolijk word je er zeker niet van.

HC 32: zuur- Wat een zure wereld schetst Butler hier. 

4,25 sterren

66. Parable of the sower graphic novel van Damian Duffy en John Jennings

Hetzelfde verhaal, maar nu getekend. Ik heb beide boeken tegelijkertijd gelezen. Dit zorgde wel voor meer begrip. Ik denk dat alleen de graphic novel lezen een erg onduidelijk beeld zou geven.

3,5 sterren.



Reacties op: Gelezen in maart 2024

Meer informatie

Gerelateerd