Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn leesplannen voor mei

op 05 mei 2019 door

Deze maand wordt een drukke maand met Hebban recensieboeken.  Verder wil ik meedoen met twee readathons: Mentalhealthaton en Bingoathon. Beide gevonden op Youtube. Mijn bedoeling is om een paar opdrachten van beide readathons te lezen, niet allemaal. Ook wil ik graag een aantal vervolgdelen van series lezen en er zitten een paar kleppers tussen! Voor zover ik weet heb ik deze maand geen speciale boekige uitjes op de agenda.

Voor Hebban: 

De bijzondere woorden van Gioia van Enrico Galiano

De 17-jarige Gioia is anders dan haar klasgenoten. Ze draagt geen make-up, en haar oude flanellen blouse en kapotte broek zijn écht versleten en gescheurd. Ze houdt van fotograferen (alleen ruggen van mensen, nooit de voorkant) en verzamelt onvertaalbare woorden en zinnen. Gioia heeft één vriendin die eerlijk en onomwonden zegt waar het op staat – helaas bestaat ze alleen in het hoofd van Gioia. Op een avond ontmoet Gioia een jongen, Lo. Met hem kan ze goed praten, ontdekt ze. Maar is hij wel wie hij zegt dat hij is?

Beauty Sleep van Kathryn Evans

Laura can't remember who she is. But the rest of the world knows. Because Laura is famous - a dying girl who was frozen until she could be cured. A real-life Sleeping Beauty. But what happens when you wake up one day and the world has moved on forty years? Could you build a new life - while solving the mystery of what happened to the old one? A darkly twisted thriller plunging a pre-tech girl into a futuristic world.

Het licht van Lorelei van Jen Minkman

Enna wil meer dan een leven als arm vissersmeisje.
Aska wil weg uit het klooster waar ze haar hele leven moet dienen.
Melinda gelooft niet meer in de regels van haar volk.
Al bijna driehonderd jaar wonen de Angelen en Skylgers samen op Terschelling. De Skylgers zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland, maar De Angelen maken de dienst uit en alleen zij mogen gebruik maken van elektriciteit. Hun heilige Vuur van Brandarius, dat brandt in de vuurtoren in de hoofdstad, houdt de gevaarlijke Sirenes ver weg van het eiland. Zo krijgen de zeemeerminnen 
geen kans de arme Skylgers en rijke Angelen de zee in te lokken met hun gezang.
Maar zijn de Sirenes de Skylgers wel zo vijandig gezind? 
Kunnen alleen de Angelen elektriciteit opwekken? 
En wat gebeurt er als het Vuur van Brandarius dooft?
Enna, Aska en Melinda zoeken ieder op hun eigen wijze 
een manier om zich te ontworstelen aan de ijzeren greep 
van burgemeester Alva en de hooggeplaatste Angelen. 
Maar dat gaat niet zonder slag of stoot...

Duistere troon van Kendrare Blake

Drie koninklijke zusjes en één troon: de strijd om de macht is begonnen…
Deel 2
De zusjes Katharine, Arsinoe en Mirabella zijn alle drie erfgenaam van de troon, maar moeten, zoals elke generatie drielingen voor hen, uitvechten wie uiteindelijk koningin wordt. Het is een gevecht op leven en dood. Wie van de koninklijke zusjes zal als overwinnaar uit de bus komen en de troon mogen bestijgen?
Katharine, eens de zwakste van de drieling, voelt zich sterker dan ooit tevoren. Arsinoe heeft de waarheid over haar krachten ontdekt en beseft dat haar geheim weleens in haar voordeel zou kunnen werken. En Mirabella, altijd de sterkste en de gedoodverfde koningin, raakt niet alleen zelf in groot gevaar: ook de mensen om haar heen lopen gevaar en ze lijkt het niet te kunnen voorkomen.
Er is niets en niemand die de zusjes tegenhoudt op weg naar de troon, behalve zijzelf…

Frankenstein verteld door Maria Postema

Bij Frankenstein denken de meeste mensen aan het grote, groene monster met schroeven in zijn hoofd. Maar dat is niet het verhaal dat Mary Shelley in 1816 opschreef. Dat verhaal gaat over de ambitieuze wetenschapper Victor Frankenstein, die een levend wezen weet te creëren. Zijn schepping, het "monster', voelt zich in de steek gelaten door zijn maker en begint dood en verderf te zaaien – uit wanhoop.
Frankenstein is het tweede deel in de Blossom Books wereldklassiekers-lijn, en is verteld door Maria Postema.

Series

Onvergetelijk van Alexandra Bracken, deel twee in The darkest minds-trilogie

Ruby (16, ik-figuur) is een van de weinige kinderen in de Verenigde Staten die een mysterieuze ziekte heeft overleefd en nu bovennatuurlijke gaven heeft. Ze is ontsnapt uit een heropvoedingskamp en heeft zich aangesloten bij een groep tieners. Nadat haar vriend Chubs is neergeschoten, laat Ruby zich oppakken door de Kinderalliantie, in de hoop dat zij medische zorg voor hem kunnen regelen. Vervolgens zit er voor haar niets anders op dan zich bij hen aan te sluiten, en hen te helpen bij de strijd tegen de regering, ook al zijn hun doelen niet de hare. Ze wordt op een geheime missie gestuurd om een usb-stick met gevoelige informatie te vinden over de oorzaak van de ziekte waardoor zij en haar vrienden bovennatuurlijke krachten hebben ontwikkeld. De stick blijkt in het bezit te zijn van haar vriend Liam, die niet meer weet wie zij is. Een gevaarlijke zoektocht door een desolaat Amerika volgt, terwijl Ruby's krachten zich steeds verder ontwikkelen en haar vijanden haar op de hielen zitten.

De komst van de koning van Mara Li, deel drie in De gave van de selkie-serie

Centraal-Europa is verwoest en duizenden mensen zijn op drift geslagen. De grote steden sluiten hun poorten uit angst voor de dodelijke Zwarte Plaag. Te midden van deze chaos zoekt Nimue naar haar geliefde Wolf, de vader van haar ongeboren kind.
Arthur doolt door het land van de geesten, een plek die elke dag grimmiger wordt. De taak die de stervende Visserkoning hem heeft gegeven, lijkt vrijwel onmogelijk en kan hem bovendien zijn leven kosten.
Ook al zijn ze werelden van elkaar gescheiden, Nimue en Arthur vechten met hetzelfde doel voor ogen: het vinden van de Graal die de Visserkoning kan genezen.

Naar bed, naar bed van M.J.Arlidge, deel 5 in de Helen Grace-serie

Helen Grace heeft al genoeg persoonlijke tragedies meegemaakt, maar als het lijk van een bekende in een nachtclub wordt gevonden, komt het moordonderzoek opeens wel heel dicht bij haar eigen leven. Helen zwijgt in alle talen over haar connectie met het slachtoffer en werkt als een bezetene om de dader te vinden. Als er een tweede slachtoffer valt, wringt Helen zich in zo veel bochten dat alles op scherp komt te staan en ze een onmogelijke keuze moet maken. Vertelt ze over haar privéleven of besluit ze te liegen om de aandacht van zichzelf af te houden?

Beneath the sugar sky en In an absent dream van Seanan McGuire, deel 3 en 4 in The Wayward children-series

When Rini lands with a literal splash in the pond behind Eleanor West's Home for Wayward Children, the last thing she expects to find is that her mother, Sumi, died years before Rini was even conceived. But Rini can’t let Reality get in the way of her quest – not when she has an entire world to save! (Much more common than one would suppose.)

If she can't find a way to restore her mother, Rini will have more than a world to save: she will never have been born in the first place. And in a world without magic, she doesn’t have long before Reality notices her existence and washes her away. Good thing the student body is well-acquainted with quests...

A tale of friendship, baking, and derring-do

Het zilveren masker van Holly Black & Cassandra Clare, deel 4 in de Magisterium-serie

Callum Hunt wordt geconfronteerd met een leven vanachter tralies, verbannen uit de rest van de magische gemeenschap voor wat hij is en voor wat hij zou kunnen worden. Maar een schokkende openbaring heeft hem vrijheid beloofd - tegen een hoge prijs. Zal het hem lukken om sterk te zijn en trouw te blijven aan zijn vrienden en docenten? Of neemt hij het risico, waarmee hij alles zal vernietigen waar hij van gehouden heeft?

Koningin van lucht en duisternis van Cassandra Clare, deel drie van De duistere machten-serie

Na de tragische dood van Livia Blackthorn staat de Kloof op de rand van een burgeroorlog. Een deel van de Blackthorn-familie reist naar Los Angeles om te onderzoeken door welke ziekte de heksenmeesters worden uitgeroeid. Julian en Emma, die hun verboden liefde proberen te onderdrukken, ondernemen een levensgevaarlijke missie naar de landen van Elf om het Zwarte Boek der Doden te bemachtigen. Maar dan ontdekken ze een geheim dat de schaduwjagerswereld uiteen kan drijven...
In een race tegen de klok moeten Emma en Julian de wereld van de schaduwjagers redden voordat de dodelijke kracht van de parabataivloek niet alleen hen vernietigd, maar ook hun geliefden.

Koninkrijk van as van Sarah J. Maas, deel 7 in de Glazen troon-serie. Deze lees ik samen met de Scifi en fantasyclub op Hebban.

In het zevende en laatste deel* uit de populaire 'Glazen troon'-serie komt het verhaal rond Aelin Galathynius en haar vrienden tot een einde. In een aantal epische gevechten komt Aelin steeds een stapje dichter bij het vormen van haar koninkrijk. Maar zal ze er uiteindelijk ook in slagen? In dit bijna duizend pagina's tellende slot komen alle verhaallijnen na zes boeken bij elkaar. Gedurende de zeven boeken zie je dat zowel Aelin als de schrijfstijl van Sarah J. Maas volwassener is geworden. Met ruim honderdtwintig hoofdstukken, volgen de verhaallijnen – geschreven vanuit diverse perspectieven – elkaar in snel tempo op.

Thunderhead van Neal Shusterman, deel twee in de Scythe-series. Dit boek neem ik mee vanuit april.

Rowan and Citra take opposite stances on the morality of the Scythedom, putting them at odds, in the chilling sequel to the Printz Honor Book Scythe from New York Times bestseller Neal Shusterman. The Thunderhead cannot interfere in the affairs of the Scythedom. All it can do is observe—it does not like what it sees.

Overige boeken

Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili, dit boek wil ik nu echt uitlezen.

"Het achtste leven (voor Brilka)' van Nino Haratischwili is een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. 
Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de "rode' twintigste eeuw.

Normale mensen van Sally Rooney

 In "Normale mensen' vertelt Sally Rooney de liefdesgeschiedenis van Marianne en Connell. Beiden groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, waar hun verschillende werelden nauwelijks overlappen. Ze ontmoeten elkaar alleen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als ze beiden naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt op die universiteit dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd. 

Milkman van Anna Burns

Shortlisted for the Man Booker Prize 2018. In this unnamed city, to be interesting is dangerous. Middle sister, our protagonist, is busy attempting to keep her mother from discovering her maybe-boyfriend and to keep everyone in the dark about her encounter with Milkman. But when first brother-in-law sniffs out her struggle, and rumours start to swell, middle sister becomes 'interesting'. The last thing she ever wanted to be. To be interesting is to be noticed and to be noticed is dangerous.
Milkman is a tale of gossip and hearsay, silence and deliberate deafness. It is the story of inaction with enormous consequences.

Mazzel tov van Margot Vanderstraeten, hierin ben ik beginnen nadat ik in Antwerpen geintrigeerd raakte door alle orthodoxe joden die daar waren.

Zes jaar lang begeleidt Margot Vanderstraeten de kinderen van de Schneiders bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot de gesloten joods-orthodoxe wereld van dit Antwerpse gezin. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig.

De joodse familie raakt bekneld tussen traditie en het moderne leven. Dat de werkstudente bijvoorbeeld ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend wekt achterdocht. Gaandeweg winnen – aan beide zijden – respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York bezoeken. Mazzel tov is een meeslepend en confronterend verhaal over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu, gezien door de ogen van een nietjoodse jonge vrouw. Mazzel tov biedt een uniek inkijkje in de onbekende wereld van de ander, die vlakbij woont.

En eventueel...

The picture of Dorian Gray van Oscar Wilde

De psychiater en het meisje van Erik Rozing



Reacties op: Mijn leesplannen voor mei

Meer informatie

Gerelateerd