Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Readers to the Rescue (7)

op 15 oktober 2018 door

Een paar maanden terug riep Reader Annemieke onze en jullie hulp in om de beste manier te vinden om een boekenkast in te richten. Vandaag doe ik een poging om te helpen, maar of mijn aanpak wel het geschikste is, is een tweede!

Door: Demi

Ik woon nog thuis tijdens mijn studie en mijn boekenkasten staan op mijn slaapkamer die ik deel met mijn zus. Er is dus niet zo veel ruimte voor mijn boeken, maar toch heb ik één mooie brede kast (waarvan de planken doorzakken, dat wel) en een smalle naast de klerenkast. Dankzij hebban maar ook mijn eigen hebberigheid is mijn boekenverzameling sterk gegroeid met als gevolg dat ik creatief moet zijn met hoe ik mijn boeken indeel in mijn kast. Ik ben een zelfgenaamde 'boeken purist' die boeken zo netjes en mooi mogelijk probeert te houden. Waar een ander graag de ruggen van boeken kraakt tijdens het lezen zodat ze er gelezen uit zien, ben ik juist heel voorzichtig en zorg ervoor dat de ruggen heel blijven. Veel van mijn boeken zouden als het ware zo weer in een boekenwinkel verkocht kunnen worden als nieuw, maar natuurlijk wil ik van de meeste van mijn boeken geen afstand doen. Ik ben de Smaug van de boeken in andere woorden!

Dus, hoe zien mijn planken eruit? Zie de foto's hieronder. Ik ben niet zo van de boeken goodies en de Funko Pops!, en dus is alles wat je aan versiersels en extra's ziet op mijn planken gewonnen bij winacties. Ik vind het leuk wanneer ik zulke dingen win, maar ik zal ze nooit zelf kopen. Daar kan ik immers weer boeken van kopen natuurlijk (of bioscoop tickets... maar dat is een verhaal voor een andere keer). 

Mijn boekenaantal groeit elke maand en het is al jaren onmogelijk om alle boeken in het zicht op mijn planken neer te leggen. Heel veel boeken staan verborgen achter andere boeken, en dit zijn mijn zogeheten 'verbannen' boeken die ik óf niet zo leuk vond als de boeken die wel te zien zijn óf ze zijn niet zo mooi als andere boeken. En misschien is er nog een derde optie: soms kan ik gewoon niet anders dan een serie naar de achtergrond te verbannen. Zo staan mijn Lord of the Rings boeken bijvoorbeeld niet in het zicht (ja, ik weet hoe erg dat is). Puur omdat ze gewoon nergens goed bij pasten. Als ik ooit meer ruimte krijg is deze serie in ieder geval de eerste die een mooie plek krijgt.

9122f922de7b195537d47d134f5da565.jpg

f6c8824607c136e70c07d829dd4126c1.jpg

Eerst de foto's van mijn grote kast! De bovenste twee planken hebben veel ruimte die ik heb opgevuld met enkele van mijn favoriete series en schrijvers. De bovenste plank bevat al mijn boeken van George R.R. Martin, plus heel random Funko Pops! van Black Widow en Newt Scamander. Ik heb zelfs een gehaakt figuurtje van Jon Snow en Ghost, en in het midden boven op de boeken staat mijn DVD box van Lord of the Rings met de volledige versies van de films en alle extra's en behind the scenes die ooit zijn gemaakt over de reeks. Zo wordt Lord of the Rings toch nog een beetje gerepresenteert in mijn kasten. Zoals je ziet heb ik drie boeken tentoongesteld op de plank - ze zijn natuurlijk prachtig, maar ik heb het ook een beetje uit noodzaak gedaan omdat ze niet meer naast de andere boeken pasten. Verscholen achter het enorme oranje/rode boek zie je de Stam van de Holenbeer serie - ik ben ooit bij deel 3 blijven haken volgens mij. 

Op de plank eronder zie je nog meer gave en mooie boeken - mijn volledige Stephen King collectie is hier te vinden, met als pronkstuk de box set van The Dark Tower reeks. Daarnaast zie je ook de mooie hardcover van Child of a Mad God van R.A. Salvatore en mijn twee prachtige Barnes & Noble leatherbound books: de complete collectie van Sherlock Holmes verhalen en alle Jane Austen verhalen. Die twee planken zijn duidelijk mijn favoriet, dat zie je wel aan de ruimte en de opstelling van de boeken. Ik raad zeker aan om de boeken met de mooiste covers ten toon te stellen zoals ik hierboven doe. Zo benut je de open ruimte voor je boeken én het ziet er ook nog heel mooi uit. Daarnaast is het een goed idee om boeken op elkaar op te stapelen, al helemaal als je planken ver van elkaar af staan. Zo kun je veel boeken op een kleine ruimte neerzetten.

Op de tweede foto zie je een paar van mijn andere series die wonder bij wonder zo bij elkaar pasten op de plank. Rechtsonder zie je een aantal boeken die ik van hebban heb gekregen én helemaal rechts mijn aanwinsten bij de Big Book Bonanza van 2018! Om voor al die boeken ruimte te maken moesten helaas veel boeken verbannen worden naar een plekje achter andere boeken... 

ce26dbc05ad78b6dff139daacde05fc0.jpg

ca4968f4f9ef162db2135b89f136c5d3.jpg


Dan is het tijd voor mijn tweede kast! Ik skip even de onderste plank van de brede kast en ga direct naar de smalle. Dit was mijn allereerste kast en algauw bleek dat ie véél te klein was om mijn boekenstroom te kunnen bijhouden. Toch staan er aardig wat boeken in zo'n kleine kast! En ook óp de kast zoals je ziet. Het leuke van deze foto's is dat je de verbannen boeken kunt zien achter in de kast... Zie jij welke het zijn? Ik moet bekennen dat er in de smalle kast wel heel veel leuke boeken achterin staan, maar het kon niet anders. Ik probeer altijd series en schrijvers bij elkaar te houden, wat je kan zien bij mijn Stephen King boeken in de grote kast, maar ook hier met mijn Neil Gaiman collectie. 

4b9b93a618ce2da93c57ad386aded99a.jpg

f43fa4a3a3146497330bfda6ad4642c3.jpg


Ennnnn hier de onderste twee planken in deze kast en tegelijkertijd ook de laatste: een kleurenfestijn! Ik sorteer de boeken niet op kleur, maar ik heb wel bewust veel kleurrijke kaften hier bij elkaar gezet. Er zitten nog genoeg donkere of zelfs zwarte covers tussen.

Conclusie

Dus, wat zijn mijn tips om je boekenkasten/planken optimaal in te richten? Hieronder heb ik ze even op een rijtje gezet:

  • Laat boeken van dezelfde schrijver en series bij elkaar staan, zelfs als dat betekent dat je een boek erboven op moet leggen! 
  • Selecteer enkele van je mooiste boekcovers en stel ze tentoon voor je andere boeken - zo kan je elke dag naar die mooie covers kijken en maak je ietsje meer ruimte tussen de andere boeken! Wees slim en zet deze boeken voor boeken neer die je niet zo heel leuk/mooi vindt.
  • Stapel boeken horizontaal op - als je veel ruimte tussen planken hebt betekent dit dat je de ruimte optimaal kan benutten en zo meer ruimte kan vrijmaken voor andere boeken.
  • Zet je favoriete/mooie boeken en series op ooghoogte neer en de mindere boeken beneden.  

Dit zijn mijn tips! Je kan ermee doen wat je wilt natuurlijk. Ik hoop dat ik mensen met mijn tips een beetje kan helpen om boekenkasten mooier en leuker te maken, maar iedereen heeft zijn of haar eigen mening over wat mooi en praktisch is. Laat weten in de comments als je je boeken op een soortgelijke manier opstelt! Oh, en vergeet hieronder ook niet de andere edities te bekijken en te vergelijken.

Readers to the Rescue (1) door Yvonne 
Readers to the Rescue (2) door Onno                                                                                            
Readers to the Rescue (3) door Lotte
Readers to the Rescue (4) door Sylvia
Readers to the Rescue (5) door Karin
Readers to the Rescue (6) door Kayla



Reacties op: Readers to the Rescue (7)

Meer informatie