Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De legal thriller

op 26 mei 2019 door

Zeg niet zomaar thriller tegen een thriller, de ene is zeker de andere niet! Om het overzicht te behouden in dit grote genre wordt het onderverdeeld in subgenres. In deze serie artikelen belichten we telkens één ervan, we gaan dieper in op wat het genre inhoudt en gaan op zoek naar de grote namen en enkele onbekende parels. Wie weet ontdek jij zo wel je nieuwe lievelings-subgenre. Als tweede in de reeks is de legal thriller aan de beurt.

Wat is een legal thriller?
De legal thriller staat ook wel bekend als de juridische thriller. Daarin worden de spanningselementen van een thriller gecombineerd met een verhaallijn die met het recht, de rechtspraak, te maken heeft. De ene keer is dat wat vaker dan de andere keer, maar een raakvlak is er altijd. De strafzaken in een legal thriller kunnen zowel strafrechtelijk als civiel zijn, centraal staan de juridische beroepen en de werking van het rechtssysteem. In tegenstelling tot de meeste thrillers in een ander subgenre hoeft een legal thriller niet per definitie goed af te lopen.

Eerste legal thriller
De eerste legal thriller die ooit geschreven is, zo wordt het boek althans beschouwd, is De vrouw in het wit van de Britse auteur Wilkie Collins. Het verhaal werd in 1859 gepubliceerd, aanvankelijk als feuilleton in het tijdschrift 'All the year around' van Charles Dickens, maar later ook in boekvorm. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een achttiende-eeuwse ontvoeringszaak, waarbij iemand die onschuldig was in de gevangenis belandde. Het boek was halverwege de negentiende eeuw baanbrekend.

De auteurs
De meest bekende auteur van het genre is John Grisham, hij wordt niet voor niets de 'koning van de legal thriller' genoemd. Maar er zijn er natuurlijk meer. Andere - buitenlandse - auteurs zijn onder andere: David Baldacci, Michael Connelly, William Lashner, John T. Lescroart, Paul Levine, Philip Margolin, Lisa Scottoline en Scott Turow. Ook ons taalgebied heeft een aantal auteurs die in dit genre boeken hebben geschreven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan René Appel, Geert-Jan Knops, Max van Olden en Hilde Vandermeeren & Walter Damen.

Titels
De titels van alle verschenen legal thrillers opnoemen is niet te doen, vandaar dat we ons beperken tot de onderstaande zes, die dan wel weer tot de beste in dit genre worden gerekend.

De jury - John Grisham
Even buiten Clanton, een klein plaatsje in Mississippi, vindt een afschuwelijk misdrijf plaats. Het tienjarige negermeisje Tonya Hailey wordt ontvoerd, mishandeld en meerdere malen verkracht door twee blanke jongens. Ternauwernood overleeft ze het drama, maar haar leven is voorgoed verwoest. Tot grote opluchting van alle inwoners worden de daders snel gepakt. Maar Tonya's vader is furieus en heeft weinig vertrouwen in justitie. Hij neemt het recht in eigen hand en vermoordt de twee verkrachters. De rollen zijn omgedraaid. Het is nu Hailey die terecht moet staan. De aanklager en de rechter zijn blank, de verdachte is zwart. Jake Brigance, verdediger van 'kleine' criminelen als winkeldieven en dronken automobilisten, neemt de verdediging op zich. Zijn opponent is een zeer ervaren aanklager die de zaak wil gebruiken als publiciteitsstunt. Maar alles draait om de mening van de jury.

Vals recht - Phillip Margolin
Na een anonieme tip vindt een rechercheur bij een blokhut in de bergen negen ontzielde lichamen in een ondiep graf. Alle gruwelijke sporen wijzen in de richting van Vincent Cardoni, een briljant chirurg met een serieus alcohol- en drugsprobleem. Maar is hij ook een meedogenloze seriemoordenaar? Cardoni huurt de beroemde advocaat Frank Jaffe in om hem te verdedigen. Geassisteerd door zijn dochter Amanda, een jonge advocate die net haar eerste zaak heeft gewonnen, weet Jaffe Cardoni vrij te krijgen, tot grote frustratie van de politie. Als vier jaar later weer een aantal gruwelijk toegetakelde lijken wordt gevonden, gaat Amanda op onderzoek uit. Ze ontdekt dat Cardoni nu als conciërge in een ziekenhuis werkt. Al snel blijkt dat hij daar niet de enige is die iets te verbergen heeft. Zo leeft zijn ex-vrouw, de aantrekkelijke Justine Castle - die Cardoni intens haat - met een duister geheim. En dat is nog maar het begin.

In september 2017 hebben we, in de rubriek 'Wat is er gebeurd met...' nog een artikel aan Phillip Margolin besteed.

De aanklager - Scott Turow
Openbaar aanklager Rusty Sabich wordt belast met het onderzoek naar de moord op Carolyn Polhemus, zijn ex-collega en geliefde. Tijdens het onderzoek wordt er bewijsmateriaal gevonden dat zo alarmerend en belastend is, dat zijn positie in het geding komt. Rusty, meestal koel, zakelijk en objectief, raakt dusdanig persoonlijk betrokken bij deze zaak dat hij zelf oog in oog met de jury komt te staan.

Spreken voor de doden - Paul Levine
Chirurg dr. Roger Salisbury kende de mooie Melanie Corrigan nog uit de tijd dat ze naaktdanseres was in een tweederangs bar in Miami. Nu beschuldigt ze hem van medische nalatigheid bij de dood van haar rijke echtgenoot. De mooie en koppige Susan, dochter van het slachtoffer, denkt echter dat Salisbury en haar stiefmoeder haar vader vermoord hebben. Miami’s misdaadadvocaat Jake Lassiter, ex-footballspeler, ex-pro-Deoadvocaat en nog heel wat meer ex-, verdedigt Dr. Roger Salisbury tegen de aanklacht. Maar hij onderzoekt tegelijkertijd de 'moordtheorie'. Een ethisch probleem: kan Lassiter tegelijkertijd zijn cli verdedigen tegen de aanklacht van medische nalatigheid en een moordzaak tegen hem bouwen? Buiten de rechtszaal krijgt Lassiter meer problemen dan hij ooit voor mogelijk had gehouden: moord, vermiste personen, grafschennis, kinky seks en dodelijke drugs. En dat terwijl hij in de hete straten van Miami en de zompige moerassen op zoek is naar een keiharde killer.

Meineed - William Lashner
Victor Carl is een ambitieuze, jonge advocaat uit Philadelphia die weet wat hij wil. Maar hij kan nauwelijks zijn rekeningen betalen en is hard op weg een cynische loser te worden. Een verzoek om hulp van zijn deftige collega en rainmaker William Prescott III komt dan ook als een geschenk uit de hemel. Het gaat om een spoedzaak: de verdediging van Jimmy Moore, een populaire plaatselijke politicus die moet terechtstaan wegens afpersing, chantage en mogelijk moord. Natuurlijk grijpt Victor deze spectaculaire zaak met beide handen aan, ook al moet hij beloven de hele verdedigingsstrategie aan de briljante Prescott over te laten. Zo betreedt Victor Carl een wereld waarvan hij altijd heeft gedroomd; een wereld van ongelimiteerde rijkdom en macht- mar ook van ongekende erotiek. Want Veronica Ashland, de sexy maîtresse van de politicus, blijkt in hem geïnteresseerd te zijn. Carl valt als een blok voor haar. Pas wanneer hij in acuut levensgevaar verkeert, begint het hem te dagen dat hij in een faustische nachtmerrie is beland.

In oktober 2017 hebben we, in de rubriek 'Wat is er gebeurd met...' nog een artikel aan William Lashner besteed.

Dertien - Steve Cavanaugh
Het beroemdste koppel uit Hollywood had de wereld aan hun voeten. Nu wordt Hollywoodster Robert Solomon aangeklaagd voor het vermoorden van zijn prachtige vrouw. In het proces van de eeuw wil de verdediging slechts één man in hun team: advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn. Alles wijst erop dat Robert schuldig is, maar tijdens het proces begint Eddie daaraan te twijfelen. Wat als de echte moordenaar helemaal niet terechtstaat? En wat als de moordenaar een van de juryleden is?

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de legal thriller, dan is het Engelstalige en vrij lange artikel Collins to Grisham: a brief history of the legal thriller misschien wat voor jou?

Wat vinden jullie van de legal thriller en welke moet iedereen absoluut gelezen hebben en waarom?

Namens de Thriller Club,
Kees



Reacties op: De legal thriller

Meer informatie

Gerelateerd