Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #5

op 17 mei 2019 door

Er verschijnen zoveel boeken dat we ze niet allemaal de aandacht kunnen geven die ze verdienen. Op de hulpvraag aan onze volgers begin dit jaar werd zo enthousiast gereageerd dat wij het aandurfden in april nogmaals een lijst te publiceren met titels die we graag besproken wilden zien. Afgelopen woensdag verscheen de eerste blog met tien duimpjes. Vandaag de tweede en meteen laatste van deze lichting. Deze zomer doen we een nieuwe oproep en kunnen jullie opnieuw meningen doorsturen. 

Hier volgt de tweede reeks duimpjes op geheel willekeurige volgorde. 

Ann S las Kleine leugens van Isabel Ashdown

Korte inhoud: Een meisje van zeventien jaar verdwijnt. Haar fiets wordt op een buitenweggetje gevonden. Drie beste vriendinnen, waarvan er een verdwijnt. Jaren later wil Martha uitzoeken wat er met Juliet is gebeurd en er een televisieprogramma over maken. Lukt het haar de waarheid bloot te leggen of blijft deze voor altijd verborgen?

11bb3084aa7b0f54c5b7b7854bb22132.jpgMening: Het begint direct al met een goede binnenkomer! Ik was meteen getriggerd om verder te lezen. De eerste pagina’s bleef het een goed verhaal, maar op de vraag die je de eerste 200 bladzijden bezighield wist ik meteen al het antwoord. Heel ongeloofwaardig was ook dat Martha zich veel dingen nu pas herinnert terwijl deze zaak, toen en nu, zo belangrijk voor haar was. Vooral omdat haar wereld toen uit een groot deel alleen uit hun drieën bestond. Ik vond het een raar en ongeloofwaardig boek. Ook de diepgang van de personages was ver te zoeken. Ik heb nu twee boeken van deze schrijfster gelezen. Het eerste boek geef ik drie sterren. Dit boek twee sterren. Een volgende boek ga ik niet meer kopen. Ik geef het boek een oranje duimpje, dat is de meest positieve mening die ik kan geven. 

Wil Veltkamp las Zwarte engelen van Ævar Örn Jósepsson

Korte inhoud: De 37-jarige Birgitta verdwijnt zonder een spoor achter te laten. De alleenstaande moeder blijkt toevalligerwijs ook een van de weinige computerexperts van het land te zijn, die in IJsland een antiterreurprogramma voor de Amerikaanse geheime dienst heeft getest. Enkele dagen later wordt Birgitta's lichaam ontdekt in een rioolbuis onder de Hvalfjördtunnel. Is ze het slachtoffer geworden van politieke krachten? Wat deed ze de avond voor ze verdween in het huis van haar ex-minnaar, directeur van een groot mediaconcern? Het spoor voert het politieteam van Kripo via de keiharde onderwereld van Reykjavik zelfs naar het Pentagon. 

11bb3084aa7b0f54c5b7b7854bb22132.jpgMening: In januari reisde de Thriller Club naar IJsland en daar werd de schrijver Ævar Örn Jósepsson genoemd met zijn boek Zwarte engelen. Niemand had het gelezen en aangezien ik het boek in mijn digitale bibliotheek heb staan, heb ik het kort geleden gelezen. Dat verklaart de aanwezigheid van dit boek tussen de vele recente titels in deze blog. Het verhaal is traag, maar gestaag wordt er naar een ontknoping toegewerkt. De namen zijn voor mij een tongbreker en je moet echt je aandacht bij het lezen houden, anders verlies je het overzicht. Het wordt er ook niet gemakkelijker op gemaakt, omdat er ook nog eens met koosnaampjes gewerkt wordt. Het rechercheteam kent een diversiteit aan personen die over het algemeen goed samen werken We leren een aantal ook kennen buiten hun werk om, dat maakt het boek wel toegankelijker.  Af en toe staan de man-vrouw-verhoudingen op scherp. Er wordt een actueel thema besproken, dat achter in het boek nogmaals door de auteur wordt toegelicht. Al met al geen luchtige thriller.

Karin West las Façade van Esther Verhoef

Korte inhoud: Twee jaar na haar pijnlijke scheiding komt jonge moeder Iris van der Steen eindelijk aan vakantie toe. Een roadtrip dwars door snikheet Europa met oldtimer Toet, en stapels cassettebandjes uit haar jeugd, moet haar dichter bij zichzelf en bij haar reislustige moeder in Portugal brengen. Wanneer ze de knappe, charismatische sportinstructeur Mischa de Jong laat instappen, lijkt de reis een romantische wending te nemen. Maar Mischa is niet wie hij zegt te zijn. Hij leek zo aardig. Dat ze hem ontmoette, was toeval. Of niet?

886a0d96544b6b6492d86f1071661157.jpgMening: Esther Verhoef is een van mijn favoriete schrijfsters en na het lezen van De Kraamhulp en Lieve Mama keek ik uit naar haar nieuwe thriller Façade. De spannende proloog zorgde er meteen voor dat ik verder wilde lezen en ik had het boek dan ook in geen tijd uit. De verschillende personages zijn goed uitgewerkt. Een minpuntje vond ik de naïviteit van de hoofdpersoon. Sommige hoofdstukken waren gruwelijk, spannend, adembenemend of allemaal tegelijk. Er zitten een paar mooie pageturners in en een goed en verrassend plot. Ik geef Façade een groene duim en 4,5 sterren. Zeker een aanrader.

Leentje4trixie las Ik zal straffen van Steinar Bragi

Korte inhoud: Het verhaal gaat over een moeder die de dood van haar dochter wil wreken. Lange tijd is niet zeker of de dood moord of een ongeval is geweest. Drie daders komen in beeld, als een dader spijt krijgt en de vindplaats van het lijk verraadt. Toch komt het nooit tot een veroordeling door te weinig tot geen bewijsmateriaal. Vanaf dan heeft de moeder maar één doel, de mannen die verantwoordelijk zijn uitschakelen. 

11bb3084aa7b0f54c5b7b7854bb22132.jpgMening: Ik vond de schrijfstijl en de opbouw van het verhaal ingewikkeld. Zo nam de moeder antidepressiva en hallucineerde ze, daardoor kon je soms moeilijk volgen wat echt en wat in haar fantasie gebeurde. Steden en straatnamen waren niet vertaald en moeilijk te lezen. Het e-book telt 450 bladzijden, pas op bladzijde 234 komt er spanning in het verhaal en begint Kata aan haar eliminatie van de daders. Tot dan was het veeleer overbodige informatie. Ik geef het boek drie terren en een oranje duim.

Marina las In de maneschijn van M.J. Arlidge

Korte inhoud: Helen en haar team jagen op een wrede seriekiller. Hij/zij hangt zijn slachtoffers, met pijlen doorboord, ondersteboven aan een boom. Plaats van verdwijnen is een camping aan de rand van een groot, dicht woud. Donker en quasi ondoordringbaar. En de sensatiebeluste journaliste Emilia stookt de buurt op. Aan druk en stress geen gebrek.

11bb3084aa7b0f54c5b7b7854bb22132.jpgMening: Dit is immiddels het achtste deel rond de figuur van Helen Grace. Voorkennis is niet nodig, er wordt niet onnodig herhaald, ik vind het boek perfect te lezen als standalone. Nadruk ligt op de intrige. Zijlijnen en karakters worden niet uitgebouwd. Het boek dendert eendimensionaal voort in een wel consequent opgebouwd scenario. Liefhebbers van rechttoe rechtaan, vlot doordenderend speurplezier zullen voor vier sterren gaan, maar omwille van de platte karakters en zeer herkenbare gietvorm van de hele serie geef ik er slechts twee. 

Kitty1969 las Het kattenpension van Esther (ED) Vermeulen

Korte inhoud:  Marit Johansen van Bureau MaRiT krijgt de vraag of ze een vermiste kat op wil sporen. De eigenaresse is ten einde raad, hij komt altijd terug, maar is nu al dagen zoek. Wat een makkelijke opdracht lijkt te zijn, krijgt een totaal andere, zelfs lugubere loop dan Marit verwacht had. 

886a0d96544b6b6492d86f1071661157.jpgMening: Het boek begint met een zeer spannend proloog, waarna het even een paar hoofdstukken kabbelt. Maar al snel worden er sporen in het verhaal gebracht, waardoor je heel snel door krijgt wat er allemaal aan de hand is. Langzaam maar zeker begint Marit ook het een en ander te vermoeden en in elkaar te puzzelen. Zij wil dan ook op onderzoek gaan, waarop ik als lezer tegen Marit ga roepen dat ze niet zo stom moet doen en dat het veel te gevaarlijk is. Als een boek dit bij mij teweeg brengt, vind ik het een goed boek. Het wordt steeds spannender, de spanning wordt zeker goed opgebouwd.  Hoewel ik al heel snel door heb hoe het precies in elkaar steekt, krijgt het boek van mij een dikke duim omhoog, vier sterren.

Hélène De Wuffel las De stille patiënt van Alex Michaelides

Korte inhoud: Alicia wordt aangetroffen in haar woning met in haar handen een wapen. Haar man is vastgebonden op een stoel en is neergeschoten. Sindsdien zwijgt ze. Psychotherapeut Theo is vastberaden, hij zal Alicia doen praten!

11bb3084aa7b0f54c5b7b7854bb22132.jpgMening: Het is een vlot geschreven verhaal met verschillende verhaallijnen en heeft een originele invalshoek. Het wisselt af tussen de psychotherapeut als verteller en stukjes uit het dagboek van Alicia. Leuk om eens een boek te lezen vanuit het standpunt van de therapeut. Deze thriller was goed opgebouwd en maakte mij nieuwsgierig naar het einde. Ik wilde het mysterie samen met de verteller ontrafelen. De lezer wordt naar verschillende oplossingen geleid. Maar dan komt het einde! Dat had ik totaal niet verwacht en het verbaasde mij zo dat het teleurstelde, ik vond het boek plots helemaal niet meer origineel. Daarom een oranje duimpje (in plaats van groen).

Kitty van der Panne las De angst van C.L. Taylor

Korte inhoud: De angst gaat over Lou die als puber wegliep met haar karateleraar Mike. In Frankrijk komt ze achter de ware aard van Mike en ze is er kapot van. Achttien jaar later komt ze erachter dat Chloe zijn nieuwe slachtoffer is. Lou doet er alles aan om dat te voorkomen. Mike is erger dan ze ooit had kunnen verwachten en ze moet alles op alles zetten om niet weer zelf het slachtoffer te worden!

886a0d96544b6b6492d86f1071661157.jpgMening: Op de cover van De angst staat een aanbeveling van Karin Slaughter, dus ik ben snel overgehaald om deze thriller te gaan lezen. Heel in het begin ben ik teleurgesteld, vind ik het verhaal niet zo spannend en redelijk voorspelbaar. Maar na een paar hoofdstukken kom ik erachter dat dit een goed doordachte thriller is. C.L. Taylor heeft een vlotte pen. De hoofdstukken zijn geschreven vanuit het perspectief van de drie vrouwelijke hoofdrolspelers, waardoor je echt meegezogen wordt in het verhaal. De angst krijgt van mij een groene duim en vier sterren. 

Corina las De ontdekking van Harlan Coben

Korte inhoud: Ondanks de tegenwerpingen van zijn vrouw is Simon toch stiekem op zoek naar hun weggelopen en aan drugs verslaafde dochter Paige die in gezelschap verkeert van Aaron die een slechte invloed op haar heeft. Na een tip vindt hij haar in een park waar ze als muzikant geld bij elkaar scharrelt. Een daaropvolgend handgemeen met Aaron en de vlucht van zijn dochter is aanleiding tot een spannende zoektocht waarbij ze van alle kanten worden tegengewerkt. 

886a0d96544b6b6492d86f1071661157.jpgMening: De ontdekking is weer een prachtig boek van mijn favoriete schrijver, Harlan Coben. Hij heeft een bepaalde schrijfstijl die je meevoert in het verhaal alsof je het zelf beleeft. Ook de personages zijn zo levendig beschreven dat je ze zo voor je ziet. Het boek zit vol emoties, geheimen en spanning, maar ook een dosis humor, in een goede balans zodat het prettig leest. Wel laat de echte spanning wat lang op zich wachten, maar door de verschillende verhaallijnen en de goede opbouw leest het prettig en blijf je je lang afvragen welke rol Dee Dee en Ash in het verhaal hebben... en waar is Paige? Ik geeft dit boek vier sterren en een groene duim.

Dit waren de laatste negen duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het weten. 

Bedankt Ann s, Wil Veltkamp, Karin West, Leentje4Trixie, Marina, Kitty1969, Hélène De Wuffel, Kitty van der Panne en Corina  voor jullie enthousiaste input! 

Blijf onze spot in de gaten houden voor de nieuwe lijst met titels! 

Wil je de drie blogs uit de eerste lichting nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. De zevenentwintig duimpjes van maart vind je hier: #1#2 en #3

Groetjes, 
Silvia, namens de Thriller Club 

 Reacties op: Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #5

Meer informatie

Gerelateerd