Welke thrillers hebben ons met vijf sterren kunnen verrassen?
Aan het einde van het jaar maak je vaak een balans op en kijk je terug op het afgelopen jaar. Heb ik de Reading Challenge gehaald en wat zou ik volgend jaar eventueel anders doen? Welke van mijn gelezen boeken vond ik prachtig en zou ik iedereen aanraden? De uitbaters van het Thriller Café deden dat ook en hebben de thrillers die ze dit jaar met vijf sterren waardeerden op een rijtje gezet. Daarnaast vertellen ze ieder afzonderlijk hoe ze tot hun sterrenkeuze komen. Ben je nieuwsgierig naar dit alles, lees dan zeker verder.
Greet
Ik heb dit jaar zeven keer vijf sterren uitgedeeld (op tot nog toe 145 boeken), slechts een van die boeken was een thriller. Het is bij mij niet uitzonderlijk dat de echt hoge scores veel vaker bij de romans te vinden zijn. Die vijfde ster hangt namelijk heel erg samen met gevoel. Wanneer ik een boek dichtsla en ik heb niet dat echte wow-gevoel, dan kan er van een vijfde ster geen sprake zijn. Thrillers tappen best vaak uit hetzelfde vaatje en dus is de kans dat ik overdonderd word niet zo erg groot. Ik hou niet van alle subgenres evenveel, maar ik probeer wel objectief een paar criteria te beoordelen: spanning, plot, personages, schrijfstijl, originaliteit. Ik heb best een brede smaak wat boeken betreft en plaats ze daarom niet graag in hokjes. Een boek dat zich op de grens van bijvoorbeeld roman en thriller bevindt (en waarbij je wellicht niet alle ‘musts’ van het genre kunt afvinken) kan daarom toch vijf sterren scoren.
Mijn vijf-sterrenthrillers
De riten van het water - Eva García Sáenz de Urturi
Dit tweede deel van de trilogie heb ik op een van de Uitleesdagen uitgelezen, uren aan een stuk ben ik doorgegaan. En ja, dan weet ik dat het raak is. De plot van dit boek staat als een huis, ik leefde mee met de personages en toen ik het uit had, besefte ik dat ik totaal weg was geweest uit de echte wereld. Dit meeslepende boek had wat mij betreft geen tekortkomingen en dus werden het vijf sterren.
Het mysterie van kamer 622 - Joël Dicker
Dit boek is officieel een roman, maar is spannender dan menig thriller die ik dit jaar las, vandaar dat het de lijst van 5-sterrenthrillers mag vervoegen. De wow-factor zit hem in de opbouw van het verhaal, de originaliteit, de sterke personages en de vele onverwachte wendingen. Het is een wervelwind van gebeurtenissen, een grote portie drama en een hoop intriges. De plot is gewoonweg subliem.
Jeanet
Ik heb tot nog toe 194 boeken gelezen, hiervan heb ik elf boeken vijf sterren gegeven. Een boek krijgt van mij vijf sterren als ik er niets op aan te merken heb, als ik het heb dichtgeslagen en echt even met lege handen zit. Een boek dat indruk heeft gemaakt, dat goed in elkaar zit, dat ik echt niet weg kan leggen. Ik zet sterren om in cijfers, nul sterren is een nul (nog nooit gegeven), één ster is een twee, twee sterren een vier, drie sterren een zes, vier sterren een acht en vijf sterren een tien. Eigenlijk een beetje zoals in een schoolsysteem. Wanneer ik twijfel of ik een boek bijvoorbeeld drie of vier sterren moet geven, kijk ik hoeveel sterren ik gaf aan een vergelijkbaar boek of een boek dat hetzelfde gevoel opriep. Meestal gaat sterren geven vanzelf en hoef ik er niet bij na te denken. Ik heb vijf sterren gegeven aan drie non-fictieboeken, vijf romans en drie thrillers.
Mijn vijf-sterrenthrillers
Vuurland - Pascal Engman
Het grappige is dat ik dit boek in een leesclub heb gelezen en ik de enige was die het vijf sterren gaf. Ik vond het echt geweldig, het speelde zich in meerdere landen af, ik zat meteen in het verhaal en heb er echt van genoten. Toch waren er mensen die het boek eerder slecht vonden en het twee sterren gaven. Misschien het juiste boek op het juiste moment voor mij.
Fiftyfifty - Steve Cavanagh
Ja, je zou kunnen zeggen dat het voorspelbaar was, maar ik heb er echt van genoten. Het hoofdpersonage is geweldig neergezet, Eddie Flynn is bijna een idool van mij, ik geniet met volle teugen. Dit is het vijfde deel met Eddie Flynn en het blijft genieten doordat de verhalen telkens compleet anders zijn.
De zigeunerbruid - Carmen Mola
Dit boek raakte mij al vanaf de eerste pagina. Ik kon het niet meer wegleggen en wilde alleen maar doorlezen. Spannend, origineel en ook een beetje luguber. Elena Blanco is een leuk hoofdpersonage dat zware taken toegedeeld krijgt. Ook vind ik de setting in Spanje leuk, een keer wat anders. Ik wacht met smart op het tweede deel, dat ik eerdaags kan verwachten voor de leesclub die gestart is op Hebban. Uiteindelijk wordt het een trilogie. Carmen Mola is het pseudoniem voor drie Spaanse auteurs waarvan niemand weet wie ze zijn, ook wel spannend eigenlijk of ze zich ooit kenbaar zullen maken.
Kitty
Hoe ik sterren uitdeel? Ik denk daar nooit zo lang over na, maar neem het wel serieus. Een slecht uitgewerkte thriller die rammelt, krijgt van mij twee sterren. Drie sterren als het lekker wegleest, maar ik er ook niet meer van kan maken. Zit het verhaal goed in elkaar en klopt het, dan krijgt een thriller vier sterren. En vijf sterren, die krijgt een thriller als ik overdonderd ben door het verhaal!
Mijn vijf-sterrenthrillers
Stad van glas - Robert Pobi
Een thriller waarbij het cliché dat je op het puntje van je stoel zit van de eerste tot en met de laatste bladzijde zeer van toepassing is. Veel vaart, origineel verhaal, innemende hoofdpersoon en een daverende finale. Ademloos bleef ik achter toen ik deze thriller dichtsloeg. Het verhaal zinderde nog lang na. Pobi’s volgende thriller, met opnieuw Lucas Page in de hoofdrol, ga ik tijdens de feestdagen lezen. En o wee wie mij dan stoort!
De patiënt - Sebastian Fitzek
Sebastian Fitzek is voor mij de koning van de plotwendingen. Ook in De patiënt is hij daar meesterlijk in geslaagd. Heel knap, want je weet dat deze plotwendingen gaan komen en toch lukt het hem mij er iedere keer weer mee te overvallen. De patiënt is een bijzonder uitdagende thriller. Je moet echt je hoofd er goed bij houden, want je wordt om de haverklap op het verkeerde been gezet. In februari verschijnt zijn volgende thriller, ik kijk er al naar uit.
Leven of dood - Michael Robotham
Leven of dood is de enige thriller die ik voor een tweede keer gelezen heb en daar heb ik geen spijt van gekregen. De tweede keer las ik het boek voor het samenleescafé van ons Thriller Café. Door er met elkaar over te praten, werd het mij al snel duidelijk dat deze thriller een must read is voor iedere thrillerfan. Om deze reden heb ik deze thriller ook gekozen als boek van het jaar. Echt, lees deze thriller, daar krijg je geen spijt van.
Als de twijfel toeslaat - Malin Persson Giolito
Een Scandinavische rechtbankthriller die je afschuwelijk vindt of de hemel in prijst. Ik behoor dus duidelijk tot de laatste categorie. Een thriller waarbij het niet draait om de spanning maar om hoe origineel het verhaal is opgebouwd en in elkaar zit. Heel vernuftig en ingenieus. Als kers op de taart steek je ook nog iets op van het Zweedse rechtssysteem.
Kees
Hoewel 2020 nog niet afgelopen is, kan ik vertellen dat ik dit jaar zes boeken heb gelezen die de maximale waardering van vijf sterren hebben verdiend. Drie in het genre literatuur en romans, één non-fictieboek (wat zo goed als zeker mijn boek van het jaar gaat worden) en twee thrillers. De boeken die ik deze maximale score geef, moeten me echt pakken, ik moet er een heel bijzonder gevoel bij hebben en houden. Is dat gevoel er net niet, dan wordt het een ster minder. Drie sterren geef ik aan de boeken die ik niet slecht, maar ook niet bijzonder goed vind. Omdat deze waardering er net wat tussenin hangt, rond ik een waardering soms naar boven, soms naar beneden af. Dat hangt af van hoe ik andere boeken die enigszins vergelijkbaar waren, heb beoordeeld. Twee sterren krijgen de boeken die me niets doen, die warrig zijn of het domweg niet hebben. En één ster is weggelegd voor de boeken waarvan ik tijdens het lezen denk dat ik het beter dicht kan slaan (iets dat ik dan toch niet doe).
Mijn vijf-sterrenthrillers
De patiënt - Sebastian Fitzek
In De patiënt is het weer Fitzek op zijn best. Vanaf het begin weet hij je te verrassen met onverwachte plotwendingen, psychologische spelletjes en ruim voldoende spannende momenten. Op een gegeven moment weet je werkelijk niet meer waar je aan toe bent. Spannend van begin tot eind en dat ook nog eens in een beeldende, meeslepende en pakkende schrijfstijl. Als lezer vraag je je voortdurend af wat er wel en niet klopt, waarbij het er zelfs veel schijn van heeft dat ook met jou een psychologisch spel wordt gespeeld.
Leven of dood - Michael Robotham
Dit is geen thriller waarvan de vonken afspatten. In dit geval is dat helemaal niet erg, want hoewel de spanning niet direct meetbaar is, heeft Leven of dood wel degelijk een continu spanningsveld. Dat is vooral het willen weten wat er in het leven van Audie (de protagonist) gebeurd is en wat er nog gaat gebeuren. Het verhaal intrigeert al vanaf het begin, is bijzonder beeldend en de personages zijn aansprekend en uitstekend uitgewerkt, je gaat voor ze voelen. Robotham werkt toe naar een finale waarbij je moet oppassen dat je niet van het puntje van je stoel valt.
In een eerder artikel konden jullie al vertellen welke thriller(s) jullie top vonden, nu willen we graag weten hoe jij tot je sterrenwaarderingen komt. Wanneer verdient een boek die vijfde ster? Natuurlijk mag je ons ook laten weten wat je van onze keuzes vindt.