Hebban vandaag

Community /

6 redenen om een debuut te lezen

door Debbie (Hebban Crew) 21 reacties
In de Hebban Reading Challenge 2019 hebben we twaalf thema's voor je, waarvan we er elke maand eentje uitgebreid behandelen om jou te inspireren bij je keuzes. Het juni-thema is 'lees een debuut van een Nederlandse of Vlaamse auteur'. Overweldigende aandacht voor dit thema volgt later in de maand, als de Week van de Debutant losbarst.

Reading Challenge 2019 | De thema's: jan-jun, jul-dec | Top 100 gelezen | Top 100 voorgenomen | FAQ | XXL Checklist

Download de Hebban Reading Challenge XXL Checklist

Juni - Lees een debuut of doorbraakboek van een Nederlandse of Vlaamse auteur

De Week van de Debutant vindt dit jaar, voor de vierde keer, plaats van 24 tot en met 30 juni en daarmee zul je meer dan voldoende inspiratie kunnen vinden voor dit thema. Debutanten komen soms moeilijk aan lezers, omdat hun naam nog geen belletje doet rinkelen. Ga de uitdaging aan en lees een debuutroman. Je kunt kiezen uit alle debuten, uit alle genres, ook oudere debuten van inmiddels zeer sucesvolle auteurs.

In de Week van de Debutant staat het debuut en de debutant centraal. Je kunt gastcolumns verwachten, favoriete debuten van de Hebban Crew, de meest populaire debuten aller tijden (uit de Hebban 1000) en veel meer. Waarom je een debuut zou moeten lezen, vind je hieronder. Wélke ontdek je in de Week van de Debutant.

1. Je steunt een beginnende auteur

Een schrijver vers op de markt heeft het vaak zwaar. Niemand kent hem of haar, er kan nog niet geteerd worden op eerdere ervaringen en niemand wacht al sinds een vorig boek op dit boek van een onbekende. Het aanschaffen en lezen van een debuut is dan ook een ontzettend sympathieke actie. Je steunt hiermee een auteur die met jouw hulp ook weer een volgende boek kan schrijven. Nu nog hopen dat het een góed debuut is, maar dat is de gok alleszins waard.

2. Je exploreert onontgonnen gebied

Als een heuse pionier ontdek je een nieuwe auteur. Je ervaringen met dit debuut kun je aan je vrienden en omgeving vertellen, die nog niet eens weten dat deze auteur bestaat. Je krijgt geen 'oh, die ken ik' of 'Ha, daar heb ik er vijftien van staan'. Alleen maar opengesperde ogen en gespitste oren. Ontdek je een ruwe diamant of een mond vol modder? Geeft niks, een spannende ervaring is het zeker!

3. Je verbreedt je leesdomein

Het is zo makkelijk en handig om die auteurs te lezen op wie je sinds jaar en dag kunt vertrouwen. Je bent verzekerd van kwaliteit, weet wat je krijgt en bent daar dik tevreden mee. Maar de schrijfstijl voelt dan wel vertrouwd, echt verrassend is het niet meer. En dat plot loopt ook wel volgens een bekende opbouw. Wat de debutant jouw kant op gooit, daar heb je nog geen idee van. Sta je klaar?

4. Je reist terug naar de oorsprong

Heb je een favoriete auteur, maar heb je nooit hun debuut gelezen? Wat een buitenkansje! Een debuut hoeft niet per se nieuw te zijn, het kan ook het doorbraakboek zijn van een inmiddels razend populaire en bekende auteur. Maar dat debuut uit 1980, dát kent niet iedereen. Waar begon de auteur mee, was hij/zij toen al goed, misschien wel frisser dan nu?

5. Je helpt een uitgeverij gevarieerd te publiceren

Net zoals het voor een debutant lastig is een plekje op de (overvolle) boekenmarkt te veroveren, zo is het voor een uitgeverij een flinke investering om een debutant te contracteren. Je moet als uitgever en redacteur een rotsvast vertrouwen hebben in het talent en de kunde van je beginneling. En ook al wil je als uitgeverij vernieuwend bezig zijn, het is niet vanzelfsprekend dat je onbekende auteur ook opgepakt wordt door de lezers. Wie daarmee helpt, helpt de uitgeverij die gokken te nemen.

6. Je kunt er categorie #6 van de Hebban Reading Challenge 2019 mee afvinken

En daar is je laatste overweging. Waarom zou je een debuut oppakken als er zoveel zichzelf bewezen auteurs in je kast staan? Omdat je graag je Hebban Reading Challenge 2019 wilt afvinken. Het juni-thema is 'lees een debuut'. We wensen je heel veel plezier en horen graag onder dit artikel welk debuut je gekozen hebt en hoe het bevallen is.

Lees meer ...

Bekijk het januari-thema: Lees een boek dat je getipt is door de Hebban Boekentipper

Bekijk het februari-thema: Lees een populair leesclubboek

Bekijk het maart-thema: Lees een prijswinnend boek

Bekijk het april-thema: Lees eens wat anders

Bekijk het mei-thema: Lees een boek met een link met de actualiteitOver de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1022 volgers
494 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 6 redenen om een debuut te lezen

 


Gesponsorde boeken