Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Deze schrijfsters werden gekozen voor de vrouwelijke Grote Drie

door Hebban Crew 67 reacties
Voor de Hebban Reading Challenge checklistcategorie 'Een boek van de vrouwelijke Grote Drie' vroegen we je te stemmen op de auteur waarvan jij vindt dat die niet mag ontbreken op dit korte lijstje van mustread vrouwen. Elk boek van deze door jullie gekozen Grote Drie kan worden gelezen om de checklist af te vinken. Daarnaast delen we nog een Grote Drie aan kinderboekenauteurs én een moderne Grote Drie. Welk boek pak jij op?

In onze zoektocht naar de vrouwelijke Grote Drie kon je al een aantal artikelen lezen. Zo tipten we eerst vier redactionele keuzes om je alvast een idee te geven en zelf aan het zoeken te slaan naar jouw favoriet. In reactie daarop werden er flink wat mooie boeken getipt en ontstond er een gevarieerde Lezers Top 10. Terwijl we daarmee bezig waren, kon je in een stemformulier jouw definitieve keuze doorgeven. Daaruit kwam een mooie Grote Drie die op geen enkele boekenplank zou misstaan.

Let op: dit is geen officiële verkiezing, de stemmen tellen mee om de Grote Drie te bepalen met wie je deze Hebban Reading Challenge checklistcategorie kunt gaan afvinken. Veel plezier!

De vrouwelijke Grote Drie

Hella S. Haasse

Hélène Serafia Haasse (1918-2011) werd geboren in Batavia, het huidige Jakarta. In 1938 ging ze naar Nederland om Scandinavische taal- en letterkunde te studeren, maar na een paar jaar stapte ze over naar de Amsterdamse Toneelschool. Na een korte carrière op het toneel begon ze tijdens de oorlog met schrijven. Haar prozadebuut Oeroeg, het Boekenweekgeschenk van 1948, was meteen haar grote doorbraak. In de jaren die volgden bouwde ze een indrukwekkend oeuvre op.

Hella S. Haasse is de enige die driemaal het Boekenweekgeschenk geschreven heeft, naast Oeroeg waren dat Dat weet ik zelf niet uit 1959 en Transit uit 1994. Ze is een van de meest vertaalde Nederlandse auteurs en ontving verscheidene prestigieuze prijzen, waaronder de Constantijn Huygensprijs, de P.C. Hooftprijs, de NS Publieksprijs en de Prijs der Nederlandse Letteren. In 1992 ontving ze de Eremedaille in Goud voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje. Naast romans schreef ze ook toneelstukken, essays en lezingen.

'Zij is de allergrootste Nederlandse schrijfster, haar oeuvre is zo divers en tijdloos. Ze is altijd actueel gebleven in haar lange schrijverscarrière.' – Uit de enquête

Lees bijvoorbeeld van Hella S. Haasse

Renate Dorrestein

Renate Maria Dorrestein (1954-2018) was journalist, auteur en feministe. Haar romans werden genomineerd voor verschillende literaire prijzen en ze ontving de Annie Romein-prijs voor haar gehele oeuvre, dat ook uit enkele autobiografische boeken bestond. In 1997 schreef Dorrestein het Boekenweekgeschenk Want dit is mijn lichaam, waar ze in 2008 het Boekenweekessay Laat me niet alleen aan toevoegde. Haar werk werd in vijftien talen vertaald.

Sinds 2023 organiseert Hebban ter hare ere de Renate Dorrestein Prijs, de schrijfwedstrijd voor literaire verhalen waarvan de eerste winnaar afgelopen september bekendgemaakt werd. Over (leren) schrijven deed de auteur zelf ook graag een boekje open: van haar hand verschenen de non-fictieboeken Het geheim van de schrijver en De blokkade. Tot haar eigen favoriete schrijvers behoorden onder anderen Kurt Vonnegut en Jeannette Winterson.

'Nog steeds zijn haar boeken zeer origineel, feministisch zonder drammerig te zijn, geestig, intens, soms ook buitengewoon ontroerend.' – Uit de enquête

Lees bijvoorbeeld van Renate Dorrestein

Connie Palmen

Connie Palmen (1955) is neerlandicus, filosoof en de auteur van essays, verhalen en romans. Een kort verhaal dat in 1988 in een tijdschrift verscheen, trok de aandacht van uitgeverij Prometheus. In 1991 publiceerden zij dan ook haar debuutroman De wetten en dat betekende direct haar grote doorbraak. Het ontving de Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut, verscheen in vierentwintig landen en Palmen kreeg er de European Novel of the Year voor.

Het zou niet de laatste prijs zijn die de auteur voor haar werk ontving: ook heeft ze onder andere de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Inktaap op haar naam staan. Niet alleen onder de literaire critici doen haar boeken het goed. Palmen schreef in 1991 het Boekenweekgeschenk De erfenis, dat in een recordoplage werd gedrukt en haar autobiografische roman I.M., over haar relatie met Ischa Meijer, werd verfilmd.

'Haar werk [is] echte literatuur. Intelligent, wezenlijk en vooral zo ontzettend mooi geschreven. Een echte taalkunstenares.' – Uit de enquête

Lees bijvoorbeeld van Connie Palmen

De Grote Drie kinderboekenauteurs

Natuurlijk mogen ook de kinderboekenauteurs niet ontbreken als je op zoek gaat naar de Grote Drie. Er werd veelvuldig gestemd op de grande dames van het jeugdboek en het is duidelijk dat deze drie vrouwen een grote impact hebben op het leesleven van de Hebban community.

Annie M.G. Schmidt (1911-1995) schreef verhalen, gedichten, theaterteksten, musicals en liedjes waar generaties Nederlanders mee zijn opgegroeid. Onder de vele prijzen die de auteur ontving zijn een Gouden Griffel (voor Otje), de Constantijn Huygensprijs voor haar gehele oeuvre, de Hans Christian Andersenprijs en de John Kraaijkamp Musical Award. Ook is er een prijs naar haar vernoemd, de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied. Ze schreef Jorrie en Snorrie als het Kinderboekenweekgeschenk van 1990.

Thea Beckman (1923-2004) wist al van jongs af aan dat ze auteur zou worden. Voor Kruistocht in spijkerbroek ontving ze een Gouden Griffel en bij de Kinderjury was de populaire kinderboekenschrijfster jarenlang favoriet: ze won de prijs drie keer en domineerde in de jaren negentig de eervolle vermeldingen. Ook is er een prijs naar haar vernoemd, de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek en de bijbehorende Jonge Beckmanprijs die door een kinderjury wordt uitgereikt. In 1991 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk Het wonder van Frieswijck.

Tonke Dragt (1930) werd geboren in Nederlands-Indië en is in een interneringskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog gaan schrijven, naar eigen zeggen omdat er niets te lezen was. Haar tweede boek De brief voor de koning ontving in 1963 het Kinderboek van het Jaar, de voorloper van de Gouden Griffel. In 2004 werd het verfilmde kinderboek bovendien bekroond met de Griffel der Griffels. Dragt ontving ook de Nienke van Hichtum-prijs voor Torenhoog en mijlen breed en de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur voor haar hele oeuvre.

De moderne Grote Drie

Uit de resultaten van de enquête kwam ook een moderne Grote Drie naar voren, auteurs die zich een stuk recenter in de Nederlandstalige literatuur gevestigd hebben en ondanks hun jonge oeuvre al mooi aantal stemmen kregen. Het zijn schrijfsters om in de gaten te houden:

Anjet Daanje (1965) is de oudste van de moderne Grote Drie en begon al in 1993 aan haar oeuvre te bouwen, maar brak pas door bij het grote publiek met De herinnerde soldaat en haar meest recente roman Het lied van ooievaar en dromedaris. Op haar naam staan de Constantijn Huygensprijs 2023 voor haar gehele oeuvre, de Libris Literatuurprijs 2023, de Boekenbon Literatuurprijs 2022 en de F. Bordewijkprijs 2020.

Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. In 2021 was ze de auteur van het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen, waarvan de vertaalrechten aan veertien landen werden verkocht. Ook viel ze meerdere keren in de prijzen, zo ontving ze de Opzij Literatuurprijs 2011, de BNG Bank Literatuurprijs 2017 en in datzelfde jaar de Frank Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Haar eerste verhalenbundel, Een modern verlangen, kreeg de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Lize Spit (1988) kwam bij de uitgeverijen op de radar toen ze zowel de publieks- als juryprijs van Write Now! 2013 won. Haar debuutroman Het smelt volgde drie jaar later, er volgden vertalingen in twaalf landen en een verfilming. Het boek won de Bronzen Uil, de Boekhandelsprijs, de Hebban Debuutprijs en werd NRC Boek van het Jaar. In 2023 schreef ze het Boekenweekgeschenk De eerlijke vinder. Ze werkt als gastdocent creatief schrijven en is columnist bij De Morgen.

Hebban Reading Challenge

In 2023 heeft elke Hebban Reading Challenge checklistcategorie een inspiratie-artikel, waar je het hele jaar terechtkunt voor boekentips. Daarnaast lichten we elke week één categorie uit in twee redactionele artikelen op Hebban. Op vrijdag tippen we vier redactionele keuzes, waarna er door de Hebban community boeken genomineerd kunnen worden in de reacties. Hieruit ontstaat de Lezers Top 10 die we op woensdag presenteren. Wordt jouw getipte boek gekozen voor de top 10? Dan maak jij die week kans op een Boekenbon van € 30.

Doe mee met de Reading Challenge



Over de auteur

Hebban Crew

2544 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Deze schrijfsters werden gekozen voor de vrouwelijke Grote Drie

 

Over

Hella S. Haasse

Hella S. Haasse

Hella Haase groeide op in Batavia, in het toenmalige Nederlands-Indië. Ze s...

Renate Dorrestein

Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954) neemt een unieke positie in binnen de Nederlandse Lette...

Connie Palmen

Connie Palmen

Connie Palmen debuteerde in 1991 met haar roman De wetten. Het boek werd bekroon...