Hebban vandaag

Nieuws /

Wie wint vanavond de NS Publieksprijs 2018?

door Hebban Crew 5 reacties
Vanavond wordt de winnaar van de NS Publieksprijs 2018 bekendgemaakt. Maar één winnaar is al bekend en hij is niet eens genomineerd: Frank Krake. Hij schreef het boek 'De laatste getuige' over Wim Aloserij, de man die drie concentratiekampen én een grote scheepsramp overleefde. Aloserij overleed na de verschijning van het boek. Voor Krake de belangrijkste reden voor een postuum eerbetoon aan de laatste getuige.

Surf naar Google, zoek op 'ns publieksprijs' en je ziet de campagne van Frank Krake breeduit genoemd in vele nieuwsmedia. De vele, vele uren campagnevoeren op straat, bij festivals en op stations zijn sowieso niet voor niets geweest. 

Op Facebook vertelde Krake vorige week wat hij met de prijs gaat doen, mocht hij hem winnen. 

'De prijs zelf zou ik opdragen aan Wim Aloserij, als een postuum eerbetoon. Er is echter ook een geldbedrag van 7.500 euro aan verbonden. Dat bedrag zou ik willen doneren aan de KZ-Gedenkstätte Husum-Schwesing. Dit herdenkingscentrum van voormalig concentratiekamp Husum, gelegen in Nordfriesland op zo’n 60 km van de Deense grens, bezocht ik destijds samen met Wim. Precies een jaar geleden liepen we daar over het terrein en vertelde Wim wat er precies met hem en zijn medegevangenen gebeurd was in dit kamp. Hij wees de plekken aan waar de barakken stonden, waar het keukenluikje zich bevond waardoor hij soms iets extra’s kreeg toegeschoven en hij liet het grootste martelwerktuig van het kamp zien, dat nog altijd op zijn plek staat, als een stille getuige van deontberingen van 74 jaar geleden; de Wasserhahn. 

Na de rondgang werd er een interview met hem afgenomen in het kleine en destijds veel te warme bezoekerscentrum. De felle lampen waren op hem gericht en de camera snorde. Alle vragen werden in het Duits gesteld en Wim antwoordde in het Nederlands. Ik zat achter de camera in de hoek en vertaalde voor de aanwezigen. Het interview, dat een uurtje in beslag zou nemen, duurde en duurde. Wim vertelde zijn hele levensverhaal, inclusief de verschrikkingen maar ook het dagelijks leven in KZ Husum. Na ruim drie uur had ik een knalrood hoofd en was uitgeput. Wim vertoonde nog altijd geen enkel spoor van vermoeidheid toen hem de laatste vraag werd gesteld. ‘Na alles wat er hier met u is gebeurd, haat u de Duitsers niet?’ Wim dacht even na. De stilte deed pijn aan de oren en Wims antwoord sneed dwars door de ziel van iedereen die daar in die benauwde ruimte aanwezig was. ‘Waarom zou ik die mensen haten? Zij merken het niet eens en zelf heb je er alleen maar last van. Je verzuurt en wordt cynisch. Daarvoor is het leven veel te waardevol. We zijn op deze aarde om elkaar lief te hebben, niet om elkaar te haten.’ 

Wat een wijsheid van een 94-jarige.

Het is de bedoeling dat dit filmmateriaal wordt bewerkt tot educatief materiaal voor de bezoekers, waaronder veel scholieren, van het voormalige concentratiekamp. Zodat bij een rondgang door Wim zelf, als oud-gevangene met Häftlingsnummer 49019, wordt verteld wat er waar precies heeft plaatsgevonden. Middels het beeldmateriaal dat straks in verschillende talen beschikbaar moet zijn. Daar is geld voor nodig. Die 7.500 euro is daar echt heel erg goed besteed. 

Daarom wil ik dus graag de NS Publieksprijs winnen...' 

Maar wie wint vanavond de NS Publieksprijs 2018?

Frank Krake verzamelde meer dan zesduizend stembiljetten en voerde stevig online campagne. Het zal erom spannen of het genoeg stemmen zijn om De laatste getuige serieus te laten meespelen. Al eerder deden we een voorspelling voor de shortlist (we hadden er drie goed), vandaag richten we ons op de zes kanshebbers én Krake als grote favoriete buitenstaander. We stopten de data van Hebban m.b.t. leesgedrag en waarderingen in de grote NS Publieksprijs-voorspelmachine en dit is onze top zeven.

 

De top 7 volgens de NS Publieksprijs Voorspelmachine van Hebban* 

  1. De laatste getuige van Frank Krake (501 punten)
  2. Zolang er leven is van Hendrik Groen (497 punten)
  3. De Heilige Rita van Tommy Wieringa (456 punten)
  4. Het beste wat we hebben van Griet op de Beeck (443 punten)
  5. Nazomer van Esther Verhoef (376 punten)
  6. Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder (372 punten)
  7. Stromboli van Saskia Noort (325 punten)

 

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De stemperiode van 2018 vindt plaats van woensdagavond 24 oktober tot en met woensdagavond 21 november 2018. Het winnende boek wordt op woensdagavond 21 november 2018 bekendgemaakt bij De Wereld Draait Door.

Bron: nspublieksprijs.nl

 

* Aan deze voorspelling kunnen vanzelfsprekend geen rechten worden ontleend. 

 Over de auteur

Hebban Crew

2367 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Wie wint vanavond de NS Publieksprijs 2018?

 

Gerelateerd

Over

Frank Krake

Frank Krake

Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy aan de RUG. Hij publiceerde in d...


Gesponsorde boeken