Ule

31

Top25's 1

1914. Ule Pauwels woont samen met haar ouders en haar drie jongere broers in een klein boerderijtje in Cruyshautem. Op haar veertiende gaat ze dienen bij de dorpsdokter. Dan vallen de Duitsers België binnen en wordt haar vader opgeroepen. Bijna iedereen vlucht naar Frankrijk, maar haar moeder wil de boerderij niet achterlaten. Maar de Duitse pletwals is niet te stoppen, dus vertrekken ze ook, naar de Westhoek, bij haar nonkel en tante. Als de Duitsers in april 1915 gifgas gebruiken, zijn ze ook in Elverdinge niet meer veilig en trekken ze verder weg van het front, naar de boerderij van pepee Pauwels in Watou. Ule en haar broers worden naar een schoolkolonie gestuurd in Frankrijk. Daar worden meisjes en jongens gescheiden. Ule rebelleert, want haar moeder heeft haar op het hart gedrukt dat ze altijd samen moeten blijven. Dan verneemt ze dat er een bom op het woonhuis van de boerderij in Watou is gevallen. Er zouden twee zwaargewonden en een dode zijn. Ule loopt weg uit de kolonie en samen met een vriendin, haar broers en Amedeus, die ze in de kolonie in Vinkem heeft leren kennen, keert ze terug naar Watou. Een tocht vol gevaar, liefde en vriendschap. Maar ook een tocht naar zichzelf.

Met het hartveroverende Epinona, een historisch verhaal over een Keltisch meisje, scoorde Marc de bel zeer hoog in de KJV 2011. Ook het verhaal van Nelle, de heks van Cruysem, deed het hart van vele lezers sneller doen kloppen. Deze coming of age-roman over Ule, een veertienjarig meisje in woelige oorlogstijden, zal weinigen onberoerd laten en lang blijven nazinderen.

Verschenen in
Genre
Young Adult
Laatste editie
27 september 2013
Uitgeverij
SU-Jeugd Marc de Bel
ISBN
9789022328637 , 9789461314499 , 9789461316059 , 9789461316059
Advertentie

Lezersrecensies (2)

Ontzettend mooi jeugdboek over WO I.

door: Greet Braem 1 like
Ik ken Marc de Bel vooral als succesvol auteur van kinderboeken, ik denk o.a. aan 'De zusjes Kriegel' en 'Het ei van oom Trotter'. Ondertussen weet ik dat hij ook een aantal boeken voor iets oudere lezers geschreven heeft. Ik was erg benieuwd naar 'Ule', een boek over de 14-jarige Ule Pauwels...

Pakkend!

door: Anja Vercruysse 1 like
In Ule beschrijft Marc de Bel de belevenissen van Ule, een meisje dat 14 is wanneer de eerste wereldoorlog uitbreekt. Doorheen het boek ga je mee op stap met het meisje en haar gezin, doorheen de oorlogsjaren, op de vlucht voor het onmenselijke geweld. De ontberingen, de angst, de gruwel, het...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic