Van Franschmans en Walenmannen

0

Het grote nieuwe boek van Dirk Musschoot, na de bestsellers De Vlamingen op de Titanic, Wij gaan naar Amerika en België bevrijd Halverwege de negentiende eeuw kreeg de Vlaamse plattelandsbevolking zware klappen. Veel Vlamingen besloten hun geluk als 'gastarbeider' in Frankrijk en Wallonië te beproeven. Ze gingen er bieten planten en rooien of werkten er in de suikerfabrieken en de cichoreiovens. Het was zwaar werk, ver van huis, en niet altijd in menswaardige omstandigheden. In dit levendige verhaal beschrijft Dirk Musschoot de wereld van hard labeur 'in den vreemde'. In de beste Dirk Musschoot-traditie: vol levendige getuigenissen en authentiek fotomateriaal. Boekvoorstellingen in Koekelare (24 april), Heldergem (25 april) en Tielt-Winge (3 mei)
De negentiende eeuw is de eeuw van Arm Vlaanderen. De aardappeloogsten mislukken, en armoede is troef. De kwetsbare plattelandsbevolking krijgt harde klappen. Om te ontkomen aan de ellende en een onzekere toekomst, trekken vele duizenden mannen en vrouwen naar Frankrijk en Wallonië om er seizoenarbeid te verrichten. Dit is het verhaal van die Fransmans en die Walenmannen, van wie we in tal van Vlaamse dorpen en steden ook vandaag nog de sporen vinden (in monumenten, overgeleverde verhalen, dorpslegendes en geschriften), maar over wie we al bij al toch weinig weten. Hun wereld was er een van hard werken in den vreemde, van lange dagen bieten hakken en rooien, vlas trekken, stenen bakken, hop plukken of werken in de suikerfabrieken en de cichoreiovens. Het was zwaar werk, ver van huis, en niet altijd in menswaardige omstandigheden. In Van Franschmans en Walenmannen brengt Dirk Musschoot deze wereld van hard labeur tot leven. Op basis van tientallen authentieke getuigenissen en geïllustreerd met verhelderend fotomateriaal opent dit boek voor ons een stuk vaderlandse geschiedenis dat tot diep in de twintigste eeuw het leven van vele duizenden Vlaamse gezinnen bleef domineren...
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
24 april 2008
Uitgeverij
Lannoo Uitgeverij
ISBN
9789020976212

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,95
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic