Vijf korte spannende verhalen

A van Steeg A van Steeg
15 mrt 2021

Books & Butterflies brengt sinds enige tijd e-books uit met korte verhalen. Waar de een door een auteur alleen is geschreven, kent de andere novelles korte verhalen van diverse auteurs. Alleen in het donker is een verzameling van vijf spannende verhalen van 4 vrouwelijke auteurs en 1 mannelijke auteur die in oktober uitkwam. Zouden de korte verhalen mij kunnen vermaken?

Annette Akkerman trapt het geheel af met De blokhut. Het verhaal speelt zich af in Zweden waar Bart en Femke samen op vakantie gaan. Heerlijk genieten van de rust en de natuur, maar is het daar echt wel zo rustig? Daarna is Het krot van Jolien de Pauw aan de beurt. Wat is er in het verleden met het oude vervallen huis gebeurd? Durft Lisa nu na jaren de uitdaging alsnog aan te gaan en het krot binnen te sluipen om op zoek te gaan naar een achtergelaten item?

Zoete wraak van Sarina de Wolf speelt zich af in een tuinhuis van een B&B. Wie heeft er een briefje neergelegd met de vraag of Kathy s avonds om 11 uur naar het tuinhuis wil komen? Is het haar vriend of toch iemand anders? Het vierde verhaal is voor Guido Eekhaut. De glimlachende dode gaat over dode mensen in de praktijk van een jongeman. Wanneer er een freule van twintig wordt binnengebracht om haar lichaam te onderzoeken besluit hij haar s nachts te bekijken. Maar is zij wel echt dood of neemt zijn fantasie een loopje met het hem? De hekkensluiter is Kate Reen met De rode roos. Welke gevolgen heeft de affaire van Lucas en Melissa? En wat heeft de rode roos die Lucas haar stuurde voor Melissa te betekenen? Zal hij dan toch kiezen voor haar?

Alle vijf de verhalen kennen een spannend element en een totaal andere insteek. Ideaal als je een zin hebt om nog even tussendoor een verhaal te lezen die toch genoeg ingrediënten heeft om je even weg te laten zakken in een verhaal. Maar lees niet alle verhalen alleen in het donker, je weet maar nooit wat dit voor je kan betekenen.

Alleen in het donker is een evenwichtige novelle. De verhalen zijn divers, maar zijn alle vijf van voldoende kwaliteit. Nadeel van zulke korte verhalen is dat je niet echt de feeling krijgt met het geheel, dan als je een boek met een volledig verhaal leest. De auteur moet dan evenwicht zoeken in wat hij wil vertellen en hoeveel personages een bepalende rol krijgen. Ik vind dat alle vijf de auteurs dit hebben weten te bewerkstelligen. De verhalen kennen voldoende basis om te genieten van de gebeurtenissen.

Wat mij betreft is Alleen in het donker een fijne novelle voor tussendoor. Ik las de vijf verhalen achtereen, maar dit hoeft natuurlijk niet. Ik heb in ieder geval weer kunnen kennismaken met vijf, voor mij nieuwe auteurs. Het lijkt mij zeker leuk om in de toekomst nog eens wat van hun te kunnen lezen.

Books & Butterflies heeft met deze insteek een mooi platform bedacht voor auteurs. De lezer leert nieuwe auteurs kennen en de auteur krijgt de kans om zijn werk te delen met de lezer. Een mooie win-win situatie wat mij betreft.

Meer recensies van A van Steeg