Een onbekende geschiedenis
Met De bestedeling schrijft Menno Lanting over een thema waar weinig over bekend is in Nederland. Want vroeger werden kinderen ouderen en mensen met een beperking verkocht voor geld. Maar waarom kennen veel Nederlanders deze geschiedenis niet?
De bestedeling is het debuut van Lanting en neemt de lezer mee in een serieus thema waar ik al wel eerder van had gehoord. Omdat er in Nederland veel armoede was, ouders die vroeg overleden of ziek waren, werden er kinderen verkocht op markten. Maar dit goldt ook voor ouderen of mensen met een beperking waar geen opvang voor was. Er werd vaak beloofd dat de bestedelingen, zoals ze werden genoemd, konden helpen op de boerderij of in de zaak, maar vaak was het in de realiteit anders.
Ik was heel benieuwd hoe Lanting dit thema zou benaderen, maar ik miste helaas wel wat structuur in het verhaal. Het boek oogt als een opsomming van de vele mensen waarvan bekend is dat ze een bestedeling waren. Het verhaal eromheen is interessant, maar te kort om echt te boeien. Ik had gehoopt meer een verhaalvorm te lezen in plaats van de vele opsommingen. Hierdoor werd ik afgeleid van het thema en merkte ik dat ik werd afgeleid van de kern.
Lanting heeft een vrij onbekend thema in zijn boek beschreven en dat is al een groot compliment waard. Hij probeert met een open pen de ‘slachtoffers’ een gezicht te geven en hun verhaal voor altijd vast te leggen. Het is schrijnend om te zien hoe jong kinderen waren als ze werden verkocht, maar wat moet het ook lastig zijn geweest voor de ouderen die soms nog maar kort te leven hadden. De mensen met een beperking die soms geen weet hadden wat hun stond te wachten werden opeens bij andere geplaatst zonder enig zicht op hulp maar juist werden uitgebuit. Het laat zien dat ook deze geschiedenis niet vergeten mag worden.
Ik had gehoopt op een meer gestructureerde verhaalvorm van De bestedeling. Hierdoor blijf ik ook steken bij een gemiddelde beoordeling van 3 sterren.