Wat is er gebeurd in kamer 11?
De moord in kamer 11 is het tweede boek die is verschenen in Nederland van Matthew Blake. Eerder bracht hij Anne O. uit. De titel laat vermoeden dat niemand ooit kamer 11 in dit hotel moet boeken, maar is dit ook echt zo? Welke geheimen draagt deze kamer met zich mee?
Wanneer Olivia wordt gebeld dat het niet goed gaat met haar oma Josephine Benoit, vertrekt ze vanuit Engeland naar Frankrijk om haar oma te bezoeken. Ze is gevonden in het hotel Lutetia onder haar eigen schilderij en beweert niet te zijn wie ze zegt altijd geweest te zijn. Daarna neemt de auteur de lezer mee in de andere tijdlijn die zich door het boek verweeft, te weten de Tweede Wereldoorlog waar twee beste vriendinnen Sophie Leclerc en Josephine voor keuzes komen te staan die niemand ooit wil nemen. Maar wat is het echte verhaal? Is Josephine aan het dementeren of is er in de oorlog echt wat gebeurt tussen de vriendinnen? Ondertussen onderzoekt Olivia de waarheid van haar oma wat door haar werk als expert op geheugengebied een mooie toevoeging is. Maar als de politie ook met de zaak bezig is, blijkt er een iemand zich dieper te mengen in de zaak. Zal ooit de waarheid boven water komen?
De moord in kamer 11 was voor mij de eerste kennismaking met Blake. Mijn dochter las Anne O en zo konden we allebei, na het lezen, onze mening bespreken over de auteur. Blake heeft een heel interessant thema bedacht voor zijn boek en dat maakte ook dat ik met veel enthousiasme aan het boek begon. Zowel het heden als verleden kent een sterke start, maar halverwege zakte mij interesse toch wel wat weg. Ik kreeg door hoe het verhaal in elkaar stak en had het plot door. Jammer want daardoor verloor ik wel wat enthousiasme. Desondanks zette het onderwerp me wel tot nadenken. Je mind kan echt elke kant op gaan, zeker na een groot trauma. Dit laat Blake goed zien binnen De moord in kamer 11.
Blake heeft me qua thema en de uitwerking verrast. Jammer dat het plot, voor de doorgewinterde lezer, wel wat vroeg gevonden kan worden. Ik heb ook lange tijd getwijfeld over het aantal sterren. Want er zitten veel pluspunten aan dit boek, Zo is de schrijfstijl vlot, sterke personages, twee tijdlijnen, en een verhaal ter overdenking. Ik twijfelde aan 3.5 sterren of 4 sterren. Uiteindelijk heb ik voor de laatste gekozen, maar wel met hakken over de sloot.