Interessante geschiedenis

A van Steeg 12 oktober 2020
Linda Tielemans is naast auteur ook archeologe. Voor haar boeken is dit een perfecte combinatie om mooie historische jeugdboeken te schrijven. Eerder schreef ze Schaduw van de leeuw dat werd bekroond met de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury 2019. Nu heeft ze een historisch boek geschreven over neanderthalers. Een boek dat tevens getipt is voor de Kinderboekenweek 2020.

Una groeit op als neanderthaler wanneer ze Nano ontmoet die opgroeit in een stam van moderne mensen. Ze kennen elkaars taal niet, maar toch hebben de twee elkaar hard nodig als ze elkaar ontmoeten. Una heeft namelijk iets gedaan waardoor haar stam haar verbannen heeft. Gelukkig helpt Nano haar. De taal, gewoonten en gebruiken leren ze elkaar met handen- en voetenwerk.

De stammen ontmoeten elkaar en trekken samen op. Una mag terug naar haar stam, maar daarvoor moet ze wel boeten, iets wat Nano maar niet kan begrijpen. Je geeft toch niet iets van jezelf aan de ander! Ondanks alles lijken de stammen elkaar te accepteren en nemen ze gebruiken van elkaar over. Er is respect over en weer.

Als de vulkaan uitbarst en lava overal heen stroomt, raken ze alles kwijt wat ze nodig hebben om te overleven. Het is een wonder dat Una en Nano dit natuurgeweld overleven, maar zijn zij de enige overlevenden van beide stammen? Hoe kunnen ze verder overleven nu alles verbrand is?

Tielemans heeft met Het lied van de vreemdeling een boeiend en spannend jeugdboek over de neanderthalers geschreven. Ze weet de sfeer goed weer te geven en tijdens het lezen waande ik mij in de periode zo’n 41.000 jaar geleden. Ze probeert een helder beeld te scheppen hoe het binnen de stammen er destijds aan toe ging, hoe men eten zocht en op dieren joeg, en de liefde voor de natuur.

Het lied van de vreemdeling is een boek voor kinderen vanaf een jaar of 11. Ik kan mij hierin vinden. Het verhaal is goed opgebouwd en leest vlot. Het is een interessant geschreven boek voor kinderen die graag meer lezen over de prehistorie. Door afwisselend vanuit Una en Nano te schrijven, houdt Dielemans het verhaal levendig en interessant.
Nadat het verhaal is afgesloten, neemt Dielemans de lezer nog mee in een stukje historie over de neanderthalers. Hier vertelt ze over hetgeen bekend is over deze periode en wat men echt weet of denkt te weten over de neanderthalers en hun leefomgeving.

Het lied van de vreemdeling is een boek dat ik graag gelezen heb. Ik vind deze periode van de neanderthalers ook een interessante geschiedenis. Een boek dat een levendig beeld schept hoe het er misschien wel 41.000 jaar geleden aan toe ging. Ik geef dit verhaal graag 4 sterren.

Gelezen voor het blog In de boekenkast

Meer recensies van A van Steeg