Wat een bijzonder en veelzijdige vrouw was Coco Chanel

A van Steeg 05 april 2024
Coco Chanel is een naam die veel mensen zullen herkennen, maar dat ze een veelzijdige vrouw was, dat weten veel mensen, net als ikzelf niet. Weet Adrian Stahlecker de lezer met Het Parijs van Coco Chanel mee te nemen in het veelvuldige maar toch ook eenvoudige leven van Coco Chanel?

Stahlecker is kustschilder en schrijver en heeft een aantal jaar gewoond in Barcelona. Met Het Parijs van Coco Chanel schrijft hij een boek over deze zo bekende vrouw in de modewereld. Ze wist met haar ideeën bepaalde modebeelden te doorbreken en wist hier wereldwijd haar naam te vestigen. Wat ik niet wist is dat ze ook in de kunst geen onbekende naam was. Doordat ze geld had kon ze deze wereld financieël steunen, maar ook op creatief gebied.

Het Parijs van Coco Chanel gaat niet alleen maar over deze bekende vrouw, maar laat ook zien hoeveel veranderingen in de wereld plaatsvonden. Hierdoor weet Stahlecker een geschiedenis in zijn boek vast te leggen die niet echt bekend is. Hij haalt hierbij veel personen en gebeurtenissen wat maakt dat je als lezer wordt overladen met informatie. Het gebeurd geregeld dat hij een naam noemt die veel later in het boek weer wordt benoemd, maar eerlijk gezegd was ik geregeld even de context van het geheel kwijt.

Chanel was een vrouw die veranderingen wist door te voeren zonder zelf de impact hier van te voren van te zien. Dit maakt haar als eenvoudige vrouw opeens tot een bekende vrouw. Frankrijk wordt naast Chanel goed beschreven want daar speelt het geheel zich af. De foto's in het boek zijn een waardevolle toevoeging omdat dit de lezer even rust geeft in de veelvoud van het geschrevene.

Ik las Het Parijs van Coco Chanel met een mix van gevoelens. Ik vond de tekst echt heel veel en raakte af en toe de draad kwijt van het geheel. Maar anderzijds geeft dit boek wel een mooi beeld van de periode waarin Chanel leefde, wat voor soort vrouw ze was en hoe haar creatie op meerdere gebieden tot uiting kwamen. Stahlecker heeft veel research gepleegd en dat is absoluut te merken aan hetgeen hij aan de lezer wil vertellen. Persoonlijk had ik wat minder tekst gezien in het boek. Het is echt een overload aan informatie die zelfs mij af en toe overwelmde.

Het Parijs van Coco Chanel is een boek die een breed beeld geeft van Coco Chanel en het Parijs. Maar ook over het leven in die periode. Ik vond het boek interessant, maar vond het wel wat veel. Ik heb echt lang over het boek gedaan omdat ik er niet lekker in kwam omdat het zo theoretisch is geschreven. Ik miste ergens de beleving van het geheel. Als het meer in verhaalvorm geschreven zo zijn, had ik waarschijnlijk echt meer feeling gevoeld.

Ik geef graag een gemiddelde beoordeling van 3 sterren. Het boek biedt veel informatie over Coco Chanel, maar ik miste een bepaald gevoel binnen het geheel. Maar absoluut complimenten aan de auteur voor de research die hij heeft gepleegd voor dit boek. Het geeft zeker een goed beeld van deze eenvoudige maar veelzijdige vrouw.

Meer recensies van A van Steeg

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.